Otthon

Nyuszi ül a fotelben

A nyulak egyre gyakoribb kedvencekként élnek akár lakásunkban is. Nem csoda, ha a hirtelen fellobbanásként megvett hosszúfülû szõrmegombóc kiharcolja magának, hogy ne csak játékszernek tekintsd.





„Mi fán terem” a nyúl?

A nyuszi is egy vadállat leszármazottja, amelyet az ember megszelídített, és nemzedékeken át lakhelye körül továbbtenyésztett. A vadon élő üregi nyúltól származik, és hosszú időn keresztül egyre jobban hozzászokott az ember közelségéhez. A háziasítás során a nyulak elvesztették jellegzetes félénkségüket az emberrel szemben.

Biztosan észrevetted már, hogy nyulad bizony kifejezetten növényevő. Nem eszi meg Rexi kutya eledelét, a csokiért sem rajong, viszont imádja a szálastakarmányt és a vizet. Csemegeként kedveskedhetsz naponta sárgarépával, káposztával, és persze a manapság minden állatboltban beszerezhetõ nyúltáppal.

A nyuszi elhelyezése sem utolsó szempont, szűk helyen, ahol nincs meg a mozgástere, lehangolttá válik, és félős, agresszív lesz. A legjobb, ha a kertben, az erkélyen egy elkerített részt kap, vagy ha ez nem megoldható, egy 0,75×0,75 m-es ketrecbe, a lakás egyik védettebb sarkába szállásolod. Ez azonban nem ment fel téged a napi futtatás alól! Ha mindez megvan, már csak szeretned, simogatnod kell kedvencedet, mert az ellen cseppet sem tiltakozik.






Répát rágcsál, ropp, ropp, ropp…


A nyúl érző lény, és nem érdemli meg, hogy pár hét alatt megunva az utcán végezze. Ha viszont vállalod a felelősséget, és szeretett lényként kezeled őt, akkor gondos odafigyeléssel akár nyolc évig is örömet szerezhet. Nem említem azokat a szerencsétleneket, akik fél év után a fazékban végzik.

A nyúltartásnak árnyoldalai is vannak. Így húsvét előtt a nyúlárusok kortól és nemtől függetlenül kínálják „termékeiket” a gyanútlan vásárlóknak. A fióka metszőfogakkal jön a világra, a többi foga pár hónapos korában bújik ki, ami erőteljes nyálzással és rágási kényszerrel jár együtt. Ez a „rágcsálás” kiterjed mindenre, ami az útjába esik, rendszeressé is válik. Ezek csak apró kezdeti „problémák”, melyekkel nem biztos, hogy előre számolsz.

Itt van például egy újabb „gond”: tudniillik a nyúl nem szobatiszta. Kis kortól való állandó foglalkozással, gondos odafigyeléssel megtanítható ugyan, de ez rengeteg energiát igényel mind tőled, mind a nyúltól.
Végül ne felejtsd el, hogy kedvenced tenyérnyi méretűből egyéves korára megtermett, akár hat kilós példány is lehet.















Kosorrú
Kétségkívül a kosorrú nyulak a nyúlfajták egyik legkedveltebb képviselői. Széles fejük és lógó füleik “jóindulatú fickó” kinézetét kölcsönzik nekik. Ritkán szokott előfordulni, hogy ennek a fajtának bármelyik egyede rosszindulatúvá váljon. A megszületésüket követő első hetekben a fiatal kosorrúak fülei felfelé állnak, s azok csak a növekvő súllyal párhuzamosan kezdenek el lógni. 


Csincsilla


A csincsilla színezete világoskék-hamuszürke, feketés árnyékolásokkal. Az árnyékolás a háton a legkifejezettebb. A fedőszőrök többsége fekete-fehér színű, ezek között elszórtan tiszta fekete szőrök találhatók, és ez eredményezi az árnyékolást.

Hermelin nyúl
A legkisebb testű nyúlfajta. A hermelinnyúl tiszta fehér, normál testsúlya 1,1 és 1,35 kg között lehet. Teste henger alakú és elejétől a végéig egyenletesen széles, rövid, tömött és finom a szőrzete. Az állat méretéhez képest a feje feltűnően széles, rövid fején a homlok és az orr szintén szélesek. Léteznek albínó hermelinnyulak is, kék ill. piros szemmel. 

Angóra
Szőrzetének állandó növekedése szőhető pehelyszőrt, az angóragyapjút adja. Az angóraszőr tízszer melegebb és negyedannyi súlyú, mint a birkagyapjú. Az állatok nyírása viszont nagyon munkaigényes folyamat, és ez az angóragyapjú árában is megmutatkozik. Ma Kínában termelik a világ angóragyapjú szükségletének nagy részét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top