Otthon

Vörös-feketében

Méltán lepõdik meg a látogató, amikor a kapun belépve a mintegy százesztendõs pesti bérház szépen felújított, historizáló homlokzata mögött szupermodern, mai építésû lakótömböt talál.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Merész és izgalmas kontraszt ez, mint ahogy hasonlóan merész és izgalmas vendéglátónk, Hegedűs János lakberendező mindössze negyven négyzetméteres otthona is ebben a házban. A belső tér részletes tervezését házigazdánk és munkatársa, Szűcs Balázs építészmérnök – a monARCHI Építész Stúdió képviselői – az új épület alapkőletételével egyidejűleg kezdték meg.
Nézzük csak a fotókat! Ki hinné, hogy ez a tágas hatású, levegős tér, a minden igényt kielégítő lakófunkciók – méretes étkező, kényelmes háló, nappali, praktikus konyha és fürdőszoba – tulajdonképpen egy csupán negyven négyzetméteres minigarzon sajátjai? És ez nem a fényképezőgép objektívjével elkövetett trükk! Az udvar felé néző, teljes falat helyettesítő üvegfelületnek, az átgondolt belsőépítészeti koncepciónak és az ötletes berendezésnek köszönhetően „élőben” is jóval tágasabbnak tűnik a lakás, mint amekkora valójában.








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

– Eleve az volt az elképzelésünk, hogy a teret két részre bontjuk. Egyrészt kialakítottunk egy úgynevezett szervizzónát, amely az ablaktalan fal mellé került. Ez négy különböző egységet, a hálószobát, a konyhát, a gardróbot és a fürdőszobát foglalja magában– mondja a belsőépítész. – Így megmaradt egyben az a nagy tér, amit hat méter hosszú üvegfal határol, és jó időben összenyitható a terasszal. Itt rendeztük be az egylégterű nappalit és étkezőt. Tulajdonképpen a többi helyiséget is szinte csak jelképesen választottuk le, teljes egészében csupán a fürdőszobát rejtettük el. A három látható egységet hármas anyaghasználattal is kihangsúlyoztuk. Így a hálófülke a „lőrésekkel” áttört, izgalmas, piros fal mögé került, a konyhát a szürke akrillapok, illetve a rozsdamentes acélfelületek jellemzik.








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
A gardróbot egy burkolatlan vasbeton fal határolja, amelyet építéskor nagyon gondosan zsaluztak, hiszen már akkor tudtuk, hogy látszani fog a mintázata.
Belsőépítész és lakberendző, a két jó barát és munkatárs naponta felügyelte a munkálatokat, és már a válaszfalak felhúzásakor tudták, hogy hová kerül majd a világítótest, hová a tévé, hogy hány centi a kanapé, és pontosan hol lesz majd a helye. Csakis így valósulhatott meg a tökéletes végeredmény. Az, hogy bár minden négyzetcentimétert kihasználtak, mégis levegős a tér, kényelmesen lehet közlekedni, de pihenni, főzni és vendéget fogadni is…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top