1. A könnyű, úgynevezett úszó gyurma nem keményedik meg, ragasztás nélkül is rátapad a tojás felületére, bár így nem túl tartós.
Alapanyagok, kellékek:
festett, főtt tojás
színes, könnyű gyurma
sniccer
pillanatragasztó
Az elkészítés menete:
1. A mintás gyurma készítése
Különböző színű gyurmákból készítsünk azonos hosszúságú, de különböző, növekvő szélességű téglalapokat.
2. A színek összeolvasztása
A legkeskenyebbel kezdve tekerjük az egyik színt a másikba, és óvatosan gyúrjuk henger formájúra, vagy igazítsuk szögletesre. Így különböző színű és alakú, úgynevezett millefiori gyurmát kapunk. Ezekből a többrétegű tömbökből készíthetjük majd a tojásdíszeket.
A tojások díszítése:
A minta szeletelése
A millefiori gyurmahengereket egyenletesen szeleteljük fel sniccerrel. A szeletek ne legyenek se túl vastagok, se túl vékonyak, mert akkor eltörhetnek, illetve eldeformálódhatnak. Ha vizezzük a pengét, könnyebben elválik a gyurma a vágóeszköztől. A gyurma szeletelésekor érdemes többször próbálkoznunk, melyik vastagság bizonyul a legmegfelelőbbnek és legtartósabbnak.
A minta rögzítése
A kész, színes szeleteket pillanatragasztóval rögzítsük a tojás felületére.
Ráadás ötletek
2. Hőre keményedő gyurmából is készíthetjük a díszítést, hiszen ezek nem nyomódnak meg minden kézbevételnél vagy a tojástartóba helyezéskor. A már feldíszített tojásokat ajánlott előmelegített sütőbe tenni legalább 15-20 percre. Így biztosak lehetünk mintánk tartósságában. Ha a sütőben véletlenül leesne a gyurmadísz, hűlés után pillanatragasztóval rögzítsük újra.
színes úszógyurma, 549 Ft
égethető gyurma, 369 Ft (Kreatív Hobby)