Otthon

Tojás gyurmadíszekkel

A tavasz nagy napján összegyûlik a család apraja-nagyja. Felelevenítjük a régi szokásokat, locsolókat várunk, tojást festünk. Vagy inkább gyurmázunk?!





Alapanyagok, kellékek:
• festett, főtt tojás
• színes, könnyű gyurma
• sniccer
• pillanatragasztó

Az elkészítés menete:

1. A mintás gyurma készítése
Különböző színű gyurmákból készítsünk azonos hosszúságú, de különböző, növekvő szélességű téglalapokat.

2. A színek összeolvasztása
A legkeskenyebbel kezdve tekerjük az egyik színt a másikba, és óvatosan gyúrjuk henger formájúra, vagy igazítsuk szögletesre. Így különböző színű és alakú, úgynevezett millefiori gyurmát kapunk. Ezekből a többrétegű tömbökből készíthetjük majd a tojásdíszeket.

A tojások díszítése:

A minta szeletelése
A millefiori gyurmahengereket egyenletesen szeleteljük fel sniccerrel. A szeletek ne legyenek se túl vastagok, se túl vékonyak, mert akkor eltörhetnek, illetve eldeformálódhatnak. Ha vizezzük a pengét, könnyebben elválik a gyurma a vágóeszköztől. A gyurma szeletelésekor érdemes többször próbálkoznunk, melyik vastagság bizonyul a legmegfelelőbbnek és legtartósabbnak.

A minta rögzítése
A kész, színes szeleteket pillanatragasztóval rögzítsük a tojás felületére.







Ráadás ötletek

1. A könnyű, úgynevezett úszó gyurma nem keményedik meg, ragasztás nélkül is rátapad a tojás felületére, bár így nem túl tartós.

2. Hőre keményedő gyurmából is készíthetjük a díszítést, hiszen ezek nem nyomódnak meg minden kézbevételnél vagy a tojástartóba helyezéskor. A már feldíszített tojásokat ajánlott előmelegített sütőbe tenni legalább 15-20 percre. Így biztosak lehetünk mintánk tartósságában. Ha a sütőben véletlenül leesne a gyurmadísz, hűlés után pillanatragasztóval rögzítsük újra.

Alapanyagok:
• színes úszógyurma, 549 Ft
• égethető gyurma, 369 Ft (Kreatív Hobby)






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top