Otthon

Repkedõ vendégek

Ha már megteremtettük a kellõ feltételeket, azaz vannak virágaink, bokraink, melyeket szeretnek a lepkék, vegyük csak szemügyre, kik is lehetnek lepkevendégeink?





Atalanta lepke

Az egyik legszínpompásabb az atalanta- vagy admirális-lepke. Hernyója csalánon él, melynek leveleit tölcsér formában felcsavarja és összeszövi. Kifejlett példányai nálunk csak igen ritkán telelnek át, telelésre Dél-Európába húzódnak.







Fecskefarkú lepke


Ezek a lepkék csupán néhány hétig élnek a peterakás után. Virágnektárt és harmatot szívogatnak. Hernyóik különféle ernyős virágzatú növényekkel, leginkább kapor, sárgarépa és petrezselyem leveleivel táplálkoznak.







Kardoslepke

Közép- és Dél-Európában elterjedt faj. Tápnövényei: kökény, galagonya, vad- és termesztett gyümölcsfák. 







Nappali pávaszem

Elterjedt faj. Tápnövényei csalánok, leginkább a nagy csalán. Az imágó védett helyeken telel át: barlangokban, pincékben.







Hajnalpír lepke

Zöld színű hernyója keresztesvirágúakon (pl. kakukktormán) fejlődik. Az országban mindenfelé gyakori.








Kéneslepke



Hernyója zöld, mindkét oldalon sárga sávokkal. Pillangósvirágúakon (lóhere, lucerna, bükköny) táplálkozik. Viszonylag gyakori, de nem tömeges faj.








Közönséges boglárkalepke

A leggyakoribb boglárkalepke-faj. Száraz réteken, erdőszegélyek mentén található. Hernyója világoszöld, hereféléken és más pillangósokon él.







Kis rókalepke


Elterjedt, gyakori faj. A nyár végén kikelő példányok sziklarepedésekben, faodvakban, padlásokon telelnek át. Tápnövénye a nagy csalán.







Sakktáblalepke

Hazánkban mindenütt közönséges faj. Főleg napsütötte réteken fordul elő, a lepke bogáncson és egyéb fészkesvirágzatúakon szívogat, hernyója fűféléken él.







Ez csak néhány példa a több száz lepkefajból, ami hazánkban előfordul. Akik úgy döntenek, hogy megpróbálkoznak a “csapda”-állítással, azoknak számolniuk kell a hernyókkal is, és türelmesen ki kell várniuk azt az időszakot, amíg a hernyók pillangókká fejlődnek. Ezután gyönyörködhetnek a természet e tündérszép teremtményeiben.






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top