Otthon

Ceruzából pecsétet

Pecsételni szinte bármilyen anyaggal, bármilyen felületre lehet, ami a környezetünkben megtalálható. Kis fantáziával sokféleképpen variálhatjuk, egyedibbé tehetjük tárgyainkat, otthonunkat.





A gyerekek szeretnek nyomdázni, személyes holmijukat apró jelekkel ellátni, vagy meghívókat, kis ajándékokat ily módon díszíteni.
A ceruzák végén található radírok pecsétkészítésre igazán nagyszerűek. Ügyes kezű anyukák és apukák egyszerű formákat faraghatnak a henger alakú radírokból, az így készült nyomdából pedig a gyerekek kedvükre alkothatnak.

Alapanyagok, kellékek:
• 6 db radíros végű grafitceruza
• szivacslap vagy kis mosogatószivacs
• sniccer
• színes akrilfesték vagy tempera
• színes borítékok, levélpapírok, csomagolópapír





Az elkészítés menete:


A radírokat sniccerrel a legkönnyebb faragni. Készítsünk egy félkör alakú, egy negyed és egy háromnegyed formára vágott radírpecsétet, valamint szív- és virágformát. Egy radírt hagyjunk egészben, hiszen szabályos pöttyökből is sokféle motívum alakítható ki.

A nyomdázáshoz használhatunk hagyományos pecséttintát is, bár sokkal színesebb kompozíciókat készíthetünk, ha temperával dolgozunk. A szivacsot fektessük egy lapos tányérra, kissé vizezzük be, és tegyünk rá temperapöttyöket. A radírokat nyomjuk a festékes szivacsba, de ne kerüljön túl sok festék a pecsétnyomókra, mert akkor könnyen elmaszatolódik a papíron a nyomat.

Nyomdázzunk borítékra, füzetekre vagy a gyerekzsúrra szánt meghívókra. A festék száradása után az apró mintákat színes ceruzával vagy filctollal is kiegészíthetjük.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top