Otthon

Kutyára várva

Mert annyira helyesek, kajlák, amikor kicsik, okos szemûek, amikor nagyok, és kullognak utánad, amikor öregek. Õrzik a házadat, belerohannak a nagyvilágba. Végül melletted maradnak, hiszen tudják, mi a hûség.





Aki nagy, zajos, mindenféle állatokkal feldúsított családban nőtt fel, szinte nem is tudja elképzelni az életét egy kutya, egy macska, egy tengerimalac, vagy bármilyen másfajta élőlény nélkül.  Az emberek másik csoportjába azok tartoznak, akik régóta vágyakoznak kutyára, és majd csak eljön a pillanat, amikor gazdikká válhatnak.

Felelősség


A kutyatartás felelősség. A közhelyszerű mondat talán a legfontosabb információ, amit a “kutyavárás” időszakában az ember, miképpen egy szerencsét hozó mantrát, napjában többször elmormoghat. Onnantól kezdve, hogy összecuccoltál bárki mással, felelős vagy az ő életéért is. Különösen, ha négylábúról és kölyök korúról van szó. Tehát ha nincs elég időd, nincs elég pénzed, nincs elég helyed, akkor simogasd inkább a szomszéd drótszőrű foksziját, és halaszd későbbre a gazdivá válást.


Választás












• Adj időt arra, hogy megértsem, mit szeretnél.
• Bízz bennem, ez fontos ahhoz, hogy jól érezzem magam.
• Ne légy rám sokáig mérges, és ne büntess azzal, hogy bezársz valahova. Neked megvan a saját munkád, a saját környezeted és barátaid. Nekem csak TE vagy.
• Beszélj hozzám. Még ha nem is értem beszéded, szeretem hallani a hangod, a szavaidat.
• Vedd figyelembe, hogy akárhogy is bánsz velem, én soha nem fogom elfelejteni.
• Ne üss meg. Tudok harapni, s így könnyedén megsérthetem a kezed, de én nem ezt választom.
• Mielőtt megszidsz a lustaságom s makacsságom miatt, gondold át, miért lehetek ilyen. Lehet, hogy nem helyes eledellel etetsz, túl sokat voltam a napon, vagy már öregszem, s a szívem gyenge.
• Gondoskodj rólam akkor is, ha már idősebb vagyok. Egyszer te is megöregszel.
• Légy velem a nehéz pillanatokban is. Ne mondd, hogy “nem bírom látni”, “jobb, ha akkor történik, mikor én nem vagyok itt”. Minden könnyebb, ha Te is velem vagy.
Forrás: kutyapartner.hu

Amikor kutyára kezdesz gondolni, biztosan egyfajta kutya lebeg a szemed előtt, talán éppen egy bájos kölyökkutyafejbe szerettél bele egy életre. Ne feledd, a kutya megnő, nagy lesz, szőrös, és akkor is te leszel a gazdija! Úgy válassz kutyát, hogy tudd, a kicsi gombolyagból milyen eb lesz. Az sem biztos, hogy valami trendi kutyafajtára van szükséged. Gondold végig, honnan akarsz kutyához jutni! Számtalan állatmenhely, alapítvány és rengeteg önkéntes kutyabarát gondoskodik a magukra hagyott, ártatalan, kóborló kutyusokról. Linkgyűjteményünkben néhányat megtalálhatsz a Kutyavilág cím alatt!


Együtt 


Tudnod kell azt is, hogy mire van szüksége a kutyádnak. Az étel mellett mennyi mozgásra, foglalkozásra vágyik, a közeledben melyik orvoshoz tudod elvinni, mennyi kiadással járhat a tartása. Számíthatsz-e valakire, ha éppen nem tudod te etetni, gondozni? Néhány tárgyat is be kell szerezni, pórázt mindenképpen, ha buszon akarod utaztatni, szájkosarat is. Egy kis vackot is ki kell alakítanod neki, amit takaróval bélelhetsz. Gondolkozz el azon is, hogy kan vagy szuka kutyát szeretnél, és olvass utána, hogy melyik milyen speciális gondoskodást igényel.
Kérdezd új szakértőnket, Losonczi Dórát!


Összeszokás


És ha végül összeköltözködtetek, hagyj egy kis időt magatoknak, míg összeszoktok. Legyél türelemmel, hiszen tudhatod, a legjobb kapcsolatok is indulhatnak döcögősen. Figyelj a kutyádra, tanuld meg a jelzéseit, a szokásait, aztán élvezd, hogy beteljesült régi vágyad, és immár gazdivá lettél! 





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top