Otthon

Gólya hozta praktikák

Megérkezett a várva várt apróság, csatasorban áll az egész rokonság: a látogatók egymásnak adják a kilincset. De mit vigyünk a még alig ocsúdó csöppségnek ajándékba, hogy az a szülõknek is örömöt szerezzen?

Ötleteinkkel a családtagok dilemmáját szeretnénk könnyíteni. Ezek a praktikus és esztétikus tárgyak hosszú évekig társai lehetnek a kisgyermek hétköznapjainak.   







Kattints a képre!

Falvédő tárolózsebekkel


A gyerekszobáknak az egyik legfontosabb, és valljuk be, évekig nélkülözhetetlen része a pelenkázóasztal. Látványos, dekoratív és praktikus kiegészítője lehet ez a falvédő, mert minden szükséges eszköznek lesz rajta hely, kézreesik és még helytakarékos is, hiszen a falra akasztható. 



Alapanyagok, kellékek:




• 80 cm panamavászon (150 cm széles)
• 6 m narancssárga szaténszalag (1 cm széles)
• narancssárga textilfesték
• 7 db kisméretű teklagyöngy
• vékony ecset
• fehér cérna
• tű
• kis biztosítótű
• kartonpapírok (8×10 cm-es)
• kemény, H jelű ceruza

A munka menete:






1. A falvédő kiszabása
Mielőtt belekezdenénk a munkába, avassuk be a vásznat és a szaténszalagot, hogy később mérettartó legyen. A májusi Praktika mellékletében található minták alapján, varrásszélesség nélkül szabjuk ki a falvédőt, a 6 zsebet, az ollótartót és a 7 akasztót. A mintákról átjelölt helyeken húzzunk ki az anyagokból annyi szövetszálat, hogy azok helyére majd be tudjuk fűzni a szalagot (kb. 10 szál). Célszerű egy nagyobb tűvel kiemelni az első szálat, majd azt megfogva lehet az anyagot ráncolva végig kihúzni a vászonból.






2. A szegés
A zsebek felső szélét, az ollótartó alsó és felsô szélét, valamint az akasztók mindkét hosszanti oldalát hajtsuk be kétszer a fonák oldalra és bújtatott öltések-kel varrjuk le a szegélyt. A biztosítótűvel a szaténszalagot húzzuk be az előzőleg kihúzott szálak helyére: 1,5 cm látszódjon a szalagból, 0,5 cm a megmaradt szövetszálakból, s ezt ismételgessük. Tisztázzuk el a szegetlen széleket.






3. A sarkok
A falvédő oldalaiból is húzzuk ki a vászon szálait a szalag szélességének megfelelően, majd ferdén vágjuk le a sarkokat. A fonák oldalra, körben kétszer behajtva szegjük be a falvédőt, ugyanúgy, mint a zsebeknél. A sarkoknál ferdén öltsük egymáshoz a két oldal felhajtását. Az akasztókat félbehajtva, egyenlő távolságokra varrjuk fel.






4. A zsebek
A minta megfelelő felirataira tegyük rá a hozzáillő zsebeket, helyezzük egy ablakra, és ceruzával másoljuk át a szavakat (a panamavászon szálain áttűnik a másolandó szó). A zsebek oldalait hajtogassuk meg a képen látható formára a mintán látható vonalak mentén, és vasaljuk le. Gombostűzzük és varrjuk fel a zsebek alját ­ az összehajtott oldalakat is lefogva ­ a falvédő aljára. Hajtsuk fel a zsebeket, és az oldalak legalsó rétegét a színoldal felől keskenyen varrjuk fel. Az ollótartó függőleges oldalait hajtsuk be és varrjuk azokat is a falvédőre.






5. A festés
A zsebekbe tegyük be a feliratok alá a kartonpapírt, és vékony ecsettel először vízzel hígítva, halványan, majd sűrűbb textilfestékkel fessük át a szavakat. Hagyjuk megszáradni, majd az esetleg még látható ceruzanyomokat radírozzuk ki. Vágjunk a szaténszalagból 20 cm-es darabokat és hajtsunk belőlük masnikat. Cérnával húzzuk össze a közepüket, és egy-egy szem gyöngyöt is odaöltve varrjuk a zsebekre. Az ollótartó masniját a falvédőhöz is varrjuk jól hozzá, ez az öltés tartja meg majd az ollót.




Ráadás ötlet
Szép tartása lesz a falvédőnek, ha az anyag beavatásakor és a későbbi mosások alkalmával is kikeményítjük.

Alapanyagok:
•
panamavászon, 150 cm széles, 1280 Ft-tól/m (lakástextil boltok, nagyobb rövidáru boltok)
• kétoldalas szaténszalag, 1 cm széles, 122 Ft/m (B+Zs Stúdió)
• narancssárga, fixálást nem igénylő textilfesték, 625 Ft/tubus (Hobbyművész, Figura Kézművesbolt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top