Otthon

Szivárvány istennõ csokra

Bizonyára kevesen tudják, hogy a görög mitológiában Írisz az égboltot a földdel összekötõ szivárványhíd istennõje. Talán azt sem sokan tudják, hogy a nõszirom a szivárvány minden színében pompázik.







Kattints a képre!





Május elejétől vidéki utcák mentén, kerítések szegélyeként özönével nyílnak a kék virágú íriszek. A szecesszió klasszikus virágaként ismert nőszirmot kertekben, parkokban is egyre több árnyalatban ültetik. Szépségük arra csábít, hogy csokorba kötve otthonunkban is gyönyörködhessünk bennük. Ha vázában, asztalunkra állítjuk őket, figyelnünk kell arra, hogy az elnyíló virágot vágjuk le, mert ha a terítőre pottyan, tintaszerű festékanyaga szinte kimoshatatlan foltot hagy. Az íriszek változatai között találunk aprókat és karcsú magasakat éppúgy, mint szárazságtűrőket és mocsárkedvelőket. Bár viráguk rendkívül hasonló, vannak köztük kényes, fagyérzékeny változatok­ ezek hagymagumóból fejlődnek­, télállóak, sőt tőosztással könnyen szaporíthatóak is.








Az Írisz név idealista, érzékeny, lelkes személyiség kialakulásához járulhat hozzá, akiknél az érzelmek a legmeghatározóbbak. Ha eszméiket, elképzeléseiket feladják, fájdalom, szenvedés lesz osztályrészük. Őszinte, barátságos, szimpatikus emberek e név viselői, nagyon sokan szeretik őket.






 

 

                  















Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top