Otthon

Szóljon a muzsika!

A zene a természetben gyökerezik, annak anyagaiból születik. Adjunk a gyerekek kezébe fát, agyagot, növényi szárakat, hogy ügyességüket kihasználva elkészíthessék játékra és muzsikálásra alkalmas, egyszerû hangszereiket.





Gyereknapon, nagyobb társaságban velünk együtt élvezhetik az alkotás örömét, és közösen próbálhatják ki “mestermunkáikat”.

Xilofon fából


A megadott méretűre vágott, és utána “behangolt” 1,5×1,5 cm-es fahasábokat kössük egymás mellé. A rudak ne érjenek egymáshoz, egy-egy csomóval tartsunk közöttük távolságot. Ütőnek két lyukas fagolyóba ragasszunk 20 cm hosszú, 7 mm átmérőjű fapálcát (hornyolt fatiplit), ezekkel ütögethetjük a rudakat, így szólaltatjuk meg a hangszert. Az eltérő hossz miatt lesz a hasáboknak különböző a hangmagasságuk.











A xilofon hangolása
DÓ – 25 cm
RÉ – 24 cm
Mi – 21,7 cm
FÁ – 21 cm
SZÓ – 19,7 cm.


Természetesen folytathatjuk a hangsort a felső DÓ-ig egyre rövidebbre vágott rudakkal, hogy teljes legyen az oktáv. 


A hangolás


A legmélyebb hangot, a DÓ-t készítsük el először, utána a RÉ-t, majd hallgassuk meg, tiszta-e a hangköz.
A szükségesnél mélyebb hangot adó rúdból fűrészeljünk le egy-két mm-t, így lesz magasabb hangja. Ellenőrizzük újra a hangközt, majd folytassuk a következő hanggal!







Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top