Otthon

Színpompás nyitottság

Északi szomszédunk, Szlovákia területén csaknem félmillió magyar él, mégis keveset tudunk errõl az országról, azonkívül, hogy jó sípályái, ismerõs, határ menti, magyar települései vannak, és hogy lakói szeretik a knédlit és a sört. Pedig Szlovákia természeti és kulturális kincsek tekintetében Közép-Európa egyik leggazdagabb országának mondható.






Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Rengeteg egyedülálló látványosság várja a Szlovákiába utazókat, természeti és építészeti kincsek. A rendszerváltás óta látványos fejlődésen átment ország telis-tele csodás, középkori eredetű városkákkal, óvárosokkal, gótikus katedrálisokkal, evangélikus fatemplomokkal, kastélyokkal és várakkal, s akkor még nem beszéltünk a barlangokról, a Magas-Tátra szépségéről és más természeti csodákról.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!

Sajnos az előző rendszer ízlés- és eszmevilága nem kímélte a jellegzetes felvidéki tót falvak építészeti emlékeit, a szép régi faházakat, és a második világháború után szürke kockaházakat építettek helyettük – akárcsak nálunk –, néhányukat skanzenekben kiállítva. Ami közülük még megmaradt, azt érdemes szemügyre venni.
A hagyományok, a népművészet és az egykori városi, polgári élet értékei azonban ma is élők. Fel-felbukkannak a modern lakberendezési és építészeti kultúrában. Mivel az ország területén számtalan hegyvidék található, s így erdőség is szép számmal, az otthonok kialakításában, berendezésében a fa még ma is főszerepet játszik. Bár a faházikók kora lejárt, s már csak érdekességként, néprajzi múzeumok kiállítási darabjaiként mutogatják őket, a bútorgyártásban mindenképpen kiemelt jelentősége van ennek a meleg, könnyen formálható és sokoldalú anyagnak.


 








Kattints a képre a nagyobb méretű változathoz!
A szlovákiai bútorok egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a nemzetközi és európai piacon. Nincs innen messze az évszázados hagyományokra visszatekintő, cseh üveg- és porcelángyártás központja sem, nem csoda, hogy a polgári lakásokban gyönyörű bohémiai csillárokkal, kristálypoharakkal, étkészletekkel találkozunk…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top