Otthon

Divatállat lett a vadászgörény

Te is láttál már az utcán kabátzsebbõl kikukucskáló kedves kis szõrcsomót? És persze egybõl beleszerettél? Ha a görénytartás mellett döntünk, készüljünk fel arra, hogy elõbb-utóbb az övé lesz az utolsó szó.

Divatállat lett a vadászgörényDe kivel is állunk szemben valójában?

A vadászgörény kistermetű, végtelenül játékos ragadozó állat – rokona a menyétnek, nyestnek, hermelinnek, rozsomáknak és a nyércnek is. Nálunk – bár az utóbbi években egyre többen tartanak otthon vadászgörényt – még egzotikumszámba megy, pedig egyike a legrégebben háziasított állatoknak. Régebben vadászatra, valamint a prémjéért tartották.

Biztos, hogy ő kell nekünk?

Ha elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy belevágjunk a göritartásba, garantáltan nem fogunk unatkozni e szertelen kis jószág társaságában, rengeteg derűs percben lesz részünk, ugyanakkor sokszor fognak borsot törni az orrunk alá.

De mielőtt eszünket vesztve rohannánk az első kisállat-kereskedésig, gondoljuk végig, hogy alkalmas társ lennénk-e leendő házi kedvencünknek.
Tudni kell ugyanis, hogy a vadászgörények nagyon ritkán maradnak nyugton, nem kifejezetten hívei az ölben való dédelgetésnek, viszont a mindennapos velük való foglalkozásra, mókázásra igényt tartanak, ezért érdemes szem előtt tartani, hogy lesz-e kellő szabadidőnk a velük való törődésre. Egyszóval az ideális gazdinak nagy türelemmel, sok szabadidővel és erős idegzettel kell rendelkeznie egy ilyen kis rosszaság mellett.

Nem éppen pozitív tulajdonságuk, hogy nagyon kíváncsiak, mindenhova bemásznak, mindent megvizsgálnak, szeretnek elcsenni dolgokat, imádnak ásni (növénykedvelők eleve kizárva!), bútorokra ugrándozni, vázákat polcról lerúgni és így tovább.

Éppen ezért a lakást némi átalakításnak kell alávetni a görényke érkezése előtt, hogy otthonunkat “görénybiztossá” varázsoljuk, és a rizikós helyek számát a minimálisra csökkentsük. Gondoskodnunk kell továbbá egy tágas ketrecről, amibe elzárhatjuk arra az időre, amíg nem tudunk rá figyelni. Ez nemcsak a saját, hanem a görény érdekében is elengedhetetlen, hisz így nem tud magában sem kárt tenni.

A fiatal vadászgörények még általában harapósak, de ezen rendszeres foglalkozással, nevelgetéssel segíthetünk. A procedúra több hónapot is igénybe vehet, de ha sikerrel járunk, akkor egy szelíd, barátságos kis állat tulajdonosai lehetünk. A vadászgörény megfelelő neveléssel szobatisztaságra is szoktatható. Általában 5-10 évig élnek, ivarérettségüket 8-12 hónapos korukra érik el.

Divatállat lett a vadászgörénySzagok

Sokakban felmerülhet az a cseppet sem alaptalan kérdés, hogy hogyan lehet egy ilyen “büdös” kis szőrcsomóval egy fedél alatt élni. Nos, a félreértések elkerülése végett érdemes tisztázni, hogy a vadászgörény háziasított példányai már egyáltalán nem elviselhetetlen szagúak. Használhatják ugyan a bűzmirigyüket, de rendszerint csak izgatott idegállapotban, vagy ha megijednek (ergo nem érdemes ijesztgetni őket). Ha mégis használná bűzmirigyét, szellőztetéssel könnyen megszabadulhatunk a kellemetlen szagoktól. Nem árt felkészülni arra, hogy ivaréréskor a szaguk erősebbé válik – különösen a hímeké -, de ez a szag ivartalanítással megszüntethető.

Oltások, betegségek

A vadászgörényeknek különböző oltásokra is szükségük van.
Érdemes elgondolkozni azon is, hogy egyelőre nem minden állatorvos van felkészülve a vadászgörények ellátására, ráadásul a sebészeti beavatkozások ára jóval magasabb, mint egy kutya vagy macska esetében. Ezt mindenképp figyelembe kell venni, hisz egy esetleges megbetegedés jóval többe kerülhet, mint más állatoknál.

Mivel táplálkoznak göritársaink?

Igazi ragadozó állathoz méltóan főként a hús teszi ki étrendjük java részét (pl.: egér, hörcsög, patkány, szárnyas hús, kutyakonzerv, darált húspép). A nyers disznóhúst viszont szigorúan kerüljük! Emellett adhatunk nekik tojást, és bizonyos zöldségféléket is. Elegendő ivóvízről se felejtsünk el gondoskodni.
Fontos, hogy tisztában legyünk görényünk étvágyával, ugyanis ha nagyobb adagot kap a kelleténél, a maradékot akár az ágyunk alá is elrejtheti, ami egy idő után nem éppen parfümillatot áraszt magából.
A táplálkozási szokásról feltétlenül kérdezzük ki a tenyésztőt, mielőtt hazavinnénk újsütetű barátunkat.

Divatállat lett a vadászgörényA vadászgörény és más háziállatok

A görik nagyon jól kijönnek bizonyos házikedvencekkel, de vannak persze kivételek. Általánosságban elmondható, hogy a madarak, hüllők, hörcsögök, patkányok, nyulak nem igazán örülnek, ha egy vadászgöri él a közelükben, ugyanis állandó stresszben kell élniük görényünk folytonos zaklatásai miatt.

Ami a görény-kutya párosítást illeti, hát ott bizony görénykénk húzza a rövidebbet. Különösen a terrierek jelentenek rájuk veszélyt, a retrieverek azonban nagyon jól kijönnek velük. A legjobb társnak a macskák bizonyulnak, különösen akkor, ha együtt nőnek fel. De azért a macsek éles karmai is rejtegethetnek némi veszélyt görényünk számára.
A legjobb megoldás, ha nem hagyjuk őrizetlenül házikedvenceinket, így nem érhet minket kellemetlen meglepetés.

Hol szerezzük be újdonsült barátunkat?

Ha tényleg elszántuk magunkat, hogy belépjünk a görénytartók egyre népesebb táborába, akkor a legjobb, ha felkeresünk egy tenyésztőt, akitől több hasznos, a tartásra vonatkozó információt kaphatunk, mint a kisállat-kereskedésekben, ahol a szakértelem nem mindig kielégítő, és ez a későbbiekben még sok gondot okozhat.

Hasznos információk:

www.vadaszgoreny.lap.hu
www.goreny.hu
www.tunderkerti.hu

Kapcsolódó fórum:

Vadászgörény a lakásban »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top