Otthon

Az árnyékcsinálás

A nyári nap sugarai elõl dédanyáink még hercig napernyõkkel védekeztek. Aztán divatba jött a napbarnította bõrszín, ódivatú lett az árnyas fák alatt tölteni a napot. Újabban azonban kezdjük ismét felfedezni az árnyék gyönyörûségét.





A kínzó forróság elől jó elbújni egy régi, vaskos falú ház legbelsőbb, legárnyékosabb szobájánk mélyére, a napokat csak így lehet átvészelni. De mit tegyen az, akinek nincsen régi, vastagfalú lakása? Készítsen árnyékot magának!

1. Egy régimódi, de hasznos megoldás az árnyékcsinálásra a spaletta vagy roletta, vagyis az ablakokra szerelhető, fából készült plusz ablak. Ezt általában a házzal együtt építik, és utólag csak ritkán lehet




vagy érdemes egy épületre felszerelni. Különös hangulatot árasztó holmi, és mivel délen igencsak kedvelt, ezért például a toszkán, illetve a mediterrán építészetre is jellemző ez az árnyékoló. Az egyik leghatásosabb módszer a napsugarak ellen.

2. Dédanyáink napernyője mellé roló dukált. Ehhez a két ablaktábla közé felszerelhető, apró rugóval ellátott szerkezetre fehér erős vásznat szereltek, amely az ablak szélességében védte a szobát a sugarak özöne ellen.




A roló egy modernebb formája ma is nagyon divatos. Az ablak szélességének megfelelő nagyságú vásznat a rávarrt zsineg segítségével lehet mozgatni, fel-, illetve leengedni. Romantikus, kellemes hangulatot áraszt, a vásznak színében és formájában ma már szinte végtelen a variációs lehetőség. Különösen kisebb szobák esetében praktikus, hiszen kizárólag annyi helyet foglal el, amekkora maga az ablak.

3. Az egyik legelterjedtebb árnyékadó a lakásban a




sötétítőfüggyöny, amely számtalan formában és anyagban létezik. Ha mozgalmas színű és mintájú anyagot választunk, egészen elvarázsolhatjuk lakásunkat. Egyszerűen kezelhető, tisztítása sem okoz ma már különösebb problémát. Romantikus filmekben látható őse az angol könyvtárszobák nehéz, vastag függyönye ma már a múltté, viszont a nyári napsugarak elől érdemesebb sötét árnyalatú sötétítő mögé bújni. De ha éppen kedved, tehetséged és időd is engedi, a nagy méretű vásznakat magad is festheted, batikolhatod!






4.
A minimalista lakások kedvence a keleties hangulatú bambuszroló, amelyet méretezve vásárolhatunk meg a nagyobb lakberendezési áruházakban. Érdemes pontosan méret szerint kiválasztani ezeket. Színezett variációi jól feldobják a konyhát, fürdőszobát is. Sőt, a kreatívok maguk is elkészíthetik saját rolójuk mintáját, nem kell hozzá más, csak akrilfesték és némi fantázia.





5. A modernizmus jegyében egyre több lakást szerelnek fel reluxával vagy szalagfüggyönnyel. Ez az árnyékoló uniformizálja a lakást, inkább irodába, munkahelyekre való.


6. Az árnyék előcsalogatására sokszor egy jó nagy lepedő is elegendő. Különösen, ha az erkélyre akarunk egy árnyas sarkot varázsolni. A vásznak négy sarkára kötött madzagokkal megfelelő méretűre és formájúra igazíthatjuk a saját “óriásnapernyőnket”!











Ötletek, anyagok, üzletek:

Teljes körű tanácsadás, textilek és ötletek a ROKA áruházban»

Nemcsak függöny, hanem karnis is»

Bármilyen variációt megtalálsz és a hozzávalókat is» 

Nagyüzemi árnyékgyártók»

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top