Otthon

A tankhajó-katasztrófa és a szemét

Nem azért, mert divatos, hanem azért, mert szükséges. Beszélnünk kell a természet, a környezetünk védelmérõl, változnunk kell, és változtatnunk kényelmes szokásainkon, azokon, amelyekkel ártunk.





Hogyan gondolkodunk minderről és mit vagyunk hajlandóak tenni a környezet védelméért? Erről készült el egy felmérés.
A WWF Magyarország és a Cognative Kft. idén májusban már ötödször kereste a választ olyan kérdésekre, mint: változott-e a környezethez való kapcsolatunk az EU-tagság óta? Arra is kíváncsi volt a felmérés, hogy mit tartunk környezetkárosítónak, illetve mit vagyunk hajlandóak tenni a megóvás érdekében.


Rossz a környezetünk állapota

A felmérés eredményeinek értékelésekor kiderült: mi, magyarok érdeklődünk környezetünk állapota iránt, sőt katasztrofálisnak tartjuk a jelen helyzetet. Az okok között első helyen a tankhajók katasztrófája áll, ezt a vegyi üzemek működése követi, a szemetelés a harmadik helyre szorult. A hétköznapi környezeti károk kiszorultak a vezető okok közül, talán ezért nehéz is változtatni bevett rossz, környezetromboló tevékenységeken.





A felmérés értékelésekor a szakemberek örvendetesnek találták a tényt, hogy a tavalyi értékekhez képest is többen és jobban szeretnének aktívan tenni is a környezetünkért. Ez elsősorban a takarékoskodás terén muatkozna meg, de a válaszadók több, mint fele akár anyagi áldozatokra is képes lenne azért, hogy óvja a környezetet. Az elmúlt évek leglátványosabb fejlődéseként a szelektív hulladékgyűjtés elterjedését említik a válaszadók.






Ugyanakkor a szakemberek kifejtették, hajlamosak vagyunk az egyik pillanatban környezettudatosan, a következőben pedig felelőtlenül viselkedni. Erre jó példa az, hogy pl. a műanyag palackokat szívesen elvisszük a közeli gyűjtőhelyre, de még véletelenül sem gyalog, hanem a környezetszennyezés egyik fő eszközével, az autóval. 



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top