Otthon

Jel, ami útba igazít

Mit nézel meg elõször egy szépen csomagolt valamin? Megkeresed az árát. Na jó, és aztán? Megnézed, hogy hol gyártották? Esetleg még utánanézel az E-számoknak, aztán? Megkeresed rajta a környezetbarát jelet?





Egy termék vagy élelmiszer gyártójának preszízskérdés, hogy termékével minél jobb pozíciót vívjon ki magának a piacon. A vásárlók egyre inkább előnyben részesítik azokat az árukat, amelyekről tudják vagy sejtik, hogy környezetbarát, vagy bio termékek. Egy termékre írt “környezetbarát” felirattal lehet élni és sajnos visszaélni is, ezért alkotta meg a nemzetközi kereskedelem az egységes “zöld termékjelzéseket”, amelyek egyértelmű tájékoztatást nyújthatnak a vásárlóknak. A zöld jelzésekért a gyártóknak pályázniuk kell, és ha termékük megfelel a szigorú előírásoknak, akkor tüntethetik fel a jelzést a csomagoláson.


A magyar jel






A magyar jelzés kiadását A környezetről szóló törvény szabályozza: “a hagyományosnál bizonyítottan kedvezőbb környezeti tulajdonságokkal rendelkező termékek és technológiák megkülönböztető jelet viselhetnek”. A minősítés feltételéről és a védjegy használatának engedélyezéséről a Minősítő Bizottság dönt. A védjegyhasználat joga három évre szól.






Hivatalos külföldi jelzések

A legismertebb és legrégebbi külföldi környezeti jel. 1977-ben vezették be, és azóta – szigorú minősítési eljárás után – 80 termékcsoport több, mint 4200 terméke kapta meg. A vásárlók korrektebb tájékoztatása miatt a jelzés ma már tartalmazza azt a kedvező ökológiai indokot is, amiért a termék a jelzést megkapta.

 





Ausztriában 1990 óta ismerik ezt a jelet, 44 szigorú irányelv szerint döntenek az odaítéléséről, ennek 440 termék felelt meg. Külön irányelvek szerint turisztikai létesítmények is elnyerhetik a jelzést.










Az EU jelzését 1992-ben vezették be, az Európai Unió által önállóan jegyzett környezetbarát védjegy. Az egyes nemzeti védjegyektől függetlenül, de egymást kiegészítő bonyolult eljárás keretében az egyes országok arra kijelölt hivatalos szervei adhatják át. Az irányelveket eddig egy termékcsoportra dolgozták ki, a minősítést 250 termék nyerte el.


 





“Géntechnológiával előállított összetevőt tartalmaz” feliratnak és ennek a (nemzeti színű) jelnek kell(ene) szerepelnie mindazokon a termékeken, amelyek géntechnológiával módosított részekből (is) állnak.







Csomagolásokat jelölő jelek

A műanyag csomagolású termékek alján a “körbenyílban” egy szám jelenik meg, alatta a kiegészítő betűjelzéssel. Ezek segítik a műanyagfajta beazonosítását, ezzel pedig az újrahasznosítás előtt a gyűjtést és a válogatást. Magyarországon nem kötelező a műanyagfajták megjelölése, de érdemes tudni, hogy az egészségre leginkább ártalmas a PVC. 









Számok   Jelentésük
01 PET
02 PE-HD
03 PVC
04 PE-LD
05 PP
06 PS
07 PBT
07 PC

Polietilénterftalát 
Polietilén
Polivinilklorid
Polietilén
Polipropilén
Polisztirol
Polibutilléntereftalát
Polikarbonát











A csomagolóanyagon megjelenő jelzés arra utal, hogy a gyártó-forgalmazó cég Németországban bekapcsolódott a visszagyűjtést működtető hálózatba. Az így jelzett hulladékot az erre rendszeresített (sárga) konténerekben kell gyűjteni. A jel egyébként nem közvetít semmit a csomagolóanyag bármilyen környezetbarát tulajdonságáról.


Forrás: Greenfo

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top