Otthon

A Balaton tízparancsolata

Ha nyaraltál már valaha a magyar tengernél, akkor lehetetlen nem szeretned ezt az egyedi balatoni tájat. Nyaralás közben se kapcsold ki a zöld receptoraidat, és vigyázz egyszem "tengerünkre"!





1. Változtassunk szokásainkon, az igény határozza meg a kínálatot. Műanyag helyett üveg, papír. Keressük meg az újrahasznosítható termékeket, pl. az üveget, papírt, és műanyagból a PE jelzésűeket. Vigyázat, a TetraPack csomagolás nem környezetbarát, nem újrahasznosítható!


2. Keressük, figyeljük a környezetbarát jelzéseket a termékeken. De ne felejtsük, egyes cégek számára pusztán reklámfogás a “környezetbarát” jelző. Legyünk kritikusak és informálódjunk!


3. “Éhes alga foszforral álmodik” – a balatoni algásodás egyik fő előidézője a foszfor, melynek legfőbb forrásai a mezőgazdasági műtrágyák és a mosóporok. Megoldás: foszfátmentes mosóporokat vásároljunk!






4. Tartós elemeknél részesítsük előnyben a higany- és kadmiummentes elemeket. Aerosolos spray helyett pumpás, golyós vagy krém kiszerelésű termékeket vásároljunk, napolaj helyett használjunk naptejet.


5. Lakáson belül is tároljuk külön a hulladékokat: a papírt, üveget, fémet, egyéb konyhai hulladékot.
Különítsük el a veszélyes hulladékokat: az elemeket, akkumulátorokat,




vegyszermaradékokat és azok tárolóedényeit. Ha mégsincs mód a külön gyűjtésre, szorgalmazzuk az önkormányzatoknál.

6. Kertünkben készítsünk komposztot, ehhez szinte minden szerves hulladék megfelel. Hasznosabb az égetésnél! Ha így járunk el, feleannyi szemét kerül a kukába.






7. A szemét senkié, de mindenkié! Tegyünk rendet a kerítésen kívül is.


8.  Ne mossunk autót a tó partján!


9. Mosó, illetve tisztító folyadékot ne öntsünk az utcai csatornába, mert az sok esetben tisztítás nélkül jut a Balatonba.


10. Településünkön védjük a természetet, kulturális és történelmi értékeinket, törekedjünk azok megismerésére, megismertetésére.


Nyaralás végén pedig gondolj arra, hogy a Balaton tízparancsolata mennyire ráillik akár a te környezetedre is!
















Készítette: Nők a Balatonért Egyesület
Forrás: Balatoni hírek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top