Otthon

Mérgekkel teli édes élet

Aki belegondol, milyen veszélyeket rejt a boldog családapákkal, lógó fülû kutyákkal reklámozott jó szagú lét, annak az lesz az elsõ gondolata: többé nem fürdik, nem takarít, és nem fest hajat.

Vegyszerek a környezetünkben


Mindenhol használnak vegyszereket, – a rovarölő szerektől a kozmetikumokig, a cumisüvegektől a számítógépekig – a XXI. század emberisége a kemikáliákra van utalva. 1930 és 2000 között a világon előállított vegyszerek mennyisége évi 1 millió tonnáról 400 millió tonnára nőtt.


Majdnem minden ember szöveteiben találhatunk ártalmas vegyszereket. S bár bizonyos faktorszámú mérgezést szervezetünk el tud viselni, mint pl. az alkohol, a koffein, amik nagyon ártalmasok lehetnek nagyobb koncentrációban. A kemikáliák nagy szerepet játszanak több daganatos megbetegedés kialakulásában, szaporítószervi elváltozásokban, beleértve a születési rendellenességeket. 

Több mint 300 vegyszer jelenlétét mutatták már ki az emberi




szervezetben is:


• rendkívül ellenálló vegyszerek, amelyek nagyon lassan, vagy egyáltalán nem bomlanak le, ezáltal felhalmozódnak az állatok és az emberek szervezetében;


• hormonháztartást felborító kemikáliák (EDC), amelyek beavatkoznak az állatok és az emberek hormonális működésébe;


• olyan vegyszerek, amelyek daganatos megbetegedést, szaporítószervi elváltozásokat okoznak, valamint károsítják a DNS-t.


 


A veszélyes kemikáliák velünk élnek a lakásban is


Nappali: A nem természetes anyagokból készült szőnyegek, szőnyegpadlók és szintetikus anyagból szőtt bútorszövetek, lakástextíliák jelentős részét olyan vegyszerekkel kezelik, amelyek veszélyesek lehetnek. A folttaszító és a légfrissítő vegyszereket sem árt elkerülni. Szinte az összes hifit, tévét és egyéb elektromos szerkezetet gyulladásgátlóval kezelnek, amely szintén veszélyes.


Hálószoba: A hálószobában a legnagyobb veszélyzóna a szőnyegen kívül a szekrény, a vegytisztított ruhák miatt.


Gyerekszoba: A gyerekszobára fokozottan érvényes az összes fenti tiltás, mivel a gyerekekre több kutatás szerint sokkal nagyobb negatív hatást fejtenek ki a háztartásokban található vegyszerek. Sok polikarbonát műanyag cumisüveget Bisphenol-A-val kezelnek. Különösen kerülendő az elhasznált, kopott, karcos régi műanyag cumisüvegek használata (ezeket néhány havonta




érdemes cserélni).

Fürdőszoba: A Greenpeace és a WWF brosúrája alapján csaknem az összes fürdőszobai tisztító- és tisztálkodó szert kivághatnánk a kukába. A hajfesték hosszú távú használata rákkeltő lehet, a fehérített papírárut – például a WC-papírt vagy a kéztörlőt – a legveszélyesebb mesterséges méregnek tartott dioxinnal hozzák összefüggésbe. Triclosannal kezelik a fogkrémeket, fogkeféket és szájvizeket is. Egyre több kutatás utal a parabenféléket tartalmazó samponok, balzsamok, szappanok, tusfürdők használatának veszélyességére is.


Konyha: A hormonháztartást megzavaró Bispehon-A-val kezelt műanyag fedi a legtöbb konzerv belsejét, amelyet egyébként sok flakon és tégely formálásához is felhasználnak. A PVC-ből készült fólia adipátokat tartalmazhat, amely a becsomagolt ételbe átkerülhet a fóliáról. Az egyre elterjedtebb antibakteriális tisztítószereket is érdemes elkerülni, mert hatóanyaguk általában a triclosan. Sok műanyag vágódeszka, szivacs, szappan és mosogatószer is tartalmaz triclosant. A vegyszerek elkerülése érdekében alaposan meg kell mosni a zöldségeket és gyümölcsöket is.  


Veszélyes kemikáliáktól mentes gyártók:


IKEA, Futon Company, Marks and Spencer, Playmobil, Reebook, Nike, Puma, TESCO termékek, Persil, Cif, Body Shop termékek, Clinique, NiveaWeleda, dr. Hauschka, Amway


Forrás: www.greenpeace.com, www.wwf.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top