Otthon

Kedvcsinálók a kötelezõkhöz

Olvasni jó! Bár valószínûleg a mai gyerekek némelyike kételkedik ebben az alapigazságban. Nekik szeretnénk örömet szerezni a mókás könyvjelzõkkel a kötelezõ olvasmányok "legyûrésére".

Kattints a képre!
Alapanyagok, kellékek:
• színes fotókartonok, papírok
• öntapadós fóliamaradékok
• színes miltonkapocs és díszes ringli
• Pritt Olló Nélkül ragasztószalag
• iratlyukasztó
• mintalyukasztó
• színes fonal
• olló, sniccer, ceruza, vonalzó


Madár és kígyó

A lap mellékletében található sablon kontúrját másoljuk át fekete kartonra, és vágjuk körbe. Különböző színű öntapadós fóliából vágjunk kisebb-nagyobb háromszögeket, illetve szabálytalan alakzatokat. Segítségképpen használhatjuk a sablonra rajzolt mintázatot, de bízhatunk a fantáziánkban is, hiszen a sok apróra vágott darabkát jó móka elrendezgetni. A szemek helyére aprófejű, csillogó miltonkapcsot nyomjunk.

Napocska és útjelzőtábla

Másoljuk át a sablonokat megfelelő színű fotókartonra, és vágjuk ki őket. A jelölt részeket ­ a napforma száját és szemét, illetve a nyíl szárát ­ sniccerrel metsszük ki. A nyilat vágjuk ki fehér öntapadós fóliából és ragasszuk a kartonra. Ezekhez a könyvjelzőkhöz hasonlóan bármilyen más formát is kreálhatunk.

Kattints a képre!
Áttört mintákkal

A delfinekkel és geometrikus mintákkal díszített könyvjelzőkhöz vágjunk egy 7×21 cm-es csíkot a színes kartonból, és a hosszanti oldalait, a szélektől 1-1 cm-re vonalzó mellett karcoljuk meg, majd hajtsuk be. A “kis ablakokat” készítsük mintalyukasztóval, vagy vagdossuk ki a különböző formákat sniccerrel. Csúsztassuk a borítótól elütő színű papírcsíkot (4,8×21 cm) a behajtott szélek alá, és a könyvjelző hátoldalán átlátszó ragasztószalaggal ragasszuk le ezeket teljes hosszukban. Befejezésül készítsünk egy-egy lyukat a könyvjelzők aljába, üssünk a lyukakba színes ringlit, és ezekbe fűzzünk bojtot vagy csak néhány szál tarka fonalat. A pöttyös könyvjelző alapja egy 5×21 cm-es kartoncsík. Erre ragasszuk az iratlyukasztóval kilyuggatott színespapír-csíkokat. A szélső papírcsíkokat hagyjuk kicsit túllógni a kartonon, hajtsuk alá, majd ragasszuk le.

Ragasztási tippek

A Pritt OLLÓ NÉLKÜL ragasztószalaggal gyorsan haladhatunk, hiszen a neve is mutatja, használatakor nincs szükségünk ollóra. Cakkos széle lehetővé teszi, hogy egy gyors mozdulattal leszakítsuk a megfelelő hoszzúságú darabot. A ragasztószalaggal fedjük le teljesen az egymás mellé helyezett csíkokat, így tartósabbá tehetjük a könyvjelzőt. Mind a papírcsíkok, mind a ragasztószaladarabok néhány milliméternyit fedjék egymást. A ragasztószalag kristálytiszta áttetszőségének köszönhetően csillogó felületet kapunk. A kartoncsík hátoldalán is ragasszuk le az aláhajtott csíkok széleit. Végül az előzőekhez hasonlóan üssünk egy színes ringlit a könyvjelző aljába, és kössünk rá tarka bojtot. Az ünnepek közeledtével az ajándékcsomagolásnál és a lakás dekorációinak készítésekor is hasznát vesszük.

Alapanyagok, kellékek:

• Pritt Olló Nélkül ragasztószalag, 210 Ft (papír-, írószerboltok, hipermarketek)
• fémszeg, színes ringli, 249 Ft/csomag (Kreatív Hobby, Hobby Kézműves Bolt)
• színes kartonok, 53 Ft/A4 4mintalyukasztó, 390 Ft miltonkapcsok, 249 Ft/csomag
• (Hobbyművész, Figura Kézműbolt, Vár-Játék, Kreatív Kezek 

 

                

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top