Otthon

Ötlettár kisállatokhoz

Elõfordult már veled, hogy a konyhában egy hangyabollyal találkoztál? Volt már olyan kínos eset, amikor a kutyusod vendégségben piszkított a szõnyegre? Vannak a lakásban, házban és a ház körül hasznos és kártevõ állatok.


Ha a kutyusod még nem szobatiszta…

• Egy ronggyal szívasd fel a hátrahagyott nedvességet, utána többször töröld fel a foltot citromos, ecetes vagy lúgos oldattal. Helyezz a foltra száraz törölközőt, és nehezebb súlyokkal nyomtasd le. Ha a törölköző vagy a kendő átnedvesedett, rögtön cseréld ki. A folt eltűnik, szagtalan lesz, kis barátod pedig nem keresi fel újra ezt a helyet.

Ha a cicád megfeledkezik magáról…

• Alkalmazd a fenti módszert, azzal a különbséggel, hogy ha a folt teljesen megszáradt, töröld át szalmiákszesszel megnedvesített ruhával. Ez megszünteti a kellemetlen szagot, és elriasztja a cicusod attól, hogy még egyszer ugyanarra a helyre piszkítson.

Hogyan fürdesd a kutyádat?

• A kutyát nem kell mindig fürdetni! Elég, ha időnként szódabikarbónát dörzsölsz a bundájába, és utána alaposan kikeféled. Ez tisztít és dezodorál is egyben. A hosszú szőrű kutyák öblítővizébe tegyél egy kevés krémhabot. Hogy a szappanmaradékot eltávolítsd, és a szappan szaga is elillanjon: öblítsd le a kutyát enyhe ecetes vízzel. Ha a fürdetés közben a kutyának erősen hullik a szőre, tegyél a lefolyóra egy használt teaszűrőt, nehogy dugulást okozzon.

Ha a kutyád gyógyszerre szorul…

• Tedd a tablettát egy kutyusoknak szánt csokoládébonbonba – a legtöbb kutya kedveli a csokoládét. A gyógyszert egy harapás kutyaeledelbe vagy májkrémdarabkába is belekeverheted. Ha nincs jó étvágya, óvatosan feszítsd szét pofiját, és dugd le a torkába a tablettát.

Hogy a kiskutya ne rágjon meg mindent…

• Vegyél a vegyszerboltban egy kevés finom bőrolajat, és egy puha ronggyal kend fel a kutya által elérhető helyekre. Ha a szag nem is veszi el a kedvét a rágcsálástól, az olaj keserű íze biztosan visszariasztja. Hogy a fiatal kutya ne tegyen kárt a szőnyegben és a cipődben, vegyél neki a kisállatfelszerelési boltban kapható műcsontot: rágja azt.

Ha a kiskutya vonyít…

• Bizonyára hiányzik az anyja. Megvigasztalhatod úgy, hogy egy kendőbe csavart melegvizes palackot és egy ketyegő órát teszel a kosárba. Néha a halk rádiózene is segít.

Hogy az ékszerteknősöd sokáig éljen…

• Fontos, hogy a teknőcöknek legyen hova kimászniuk, ahol kedvükre napozhatnak, amit könnyen megoldhatsz egy lámpa felszerelésével. Erre mindenképpen szükség van, enélkül igazán szomorúak lesznek a teknőseink. A víz hőmérséklete egészen nyugodtan lehet szobahőmérsékletű, azaz 24-25 fokos.

Hogyan segíthetsz tollas barátaidon?

• Segíthetsz a téli élelemszerzésben és a fészekrakásban. Fenyőtobozt vonj be zsírral vagy sótlan szalonnával. Spékeld meg néhány száraz kenyérmorzsával vagy néhány szem madáreledellel, szotyolával, tökmaggal. Akaszd fel egy faágra vagy bokorra. Gyűjts össze szövetbolyhot, száldarabokat a varrókosárból vagy hajszálakat a keféből. Lazán gombolyítsd össze, és erősítsd egy faágra. Ha azt akarod, hogy a madarak a kertben elhelyezett ivót használják, tegyél az edénybe néhány színes játékgolyót.

Hogyan védekezz a hangyainvázió ellen?

• Rakj cukoroldatba mártott szivacsdarabkákat a vonulásokhoz, illetve oda, ahol a hangyákat észlelted. Szabályszerű időközönként gyűjtsd össze a szivacsokat, és mártsd forró vízbe. A vöröshangyát elriaszthatod a konyhából, ha a polcokra néhány szál friss zsályát teszel. A konyhától és az éléskamrától a penészes citromhéj is távoltartja a hangyákat. A paradicsomvirág, illetve a paradicsom szára is hangyariasztó. Lehetőleg a vonulás elejére helyezzük, és időről időre rakjunk oda friss növényt. Ha a ház, lakás körül egész hangyasereg bukkan fel, keresd meg a járat nyílását, és közvetlenül melléje vagy a lyukba tegyél egy gerezd megtisztított fokhagymát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top