Otthon

Karácsonyfa bérelve

A karácsonyi ünnepek közeledtével évrõl-évre felvetõdik egy régi probléma: hazánkban évente közel kétmillió fenyõfát vágnak ki, és ebbõl az ünnepek után több száz köbméter szemét keletkezik. De ennek nem kell így lennie!





A karácsonyfa története

A karácsony ma már mindannyiunk számára az év egyik legnagyobb és legszebb ünnepe, amely hosszú századok óta az egész világnak ugyanazt jelenti, ugyanazokat a gondolatokat, érzelmeket ébreszti.
A fenyő már az emberiség őskorában is mágikus jelkép volt. A római birodalomban az időszámításunk szerinti III. században rendelték el az ünnepet, bár akkoriban a Napisten születésnapját köszöntötték feldíszített ágakkal ezen a napon. A keresztény vallás szimbolikájában Jézus, az isteni fényforrás születésnapját tesszük erre az időre. Családi ünneppé a protestantizmus terjedésével vált (XVII. század), ezzel az ajándékozás, a fa állításának szokása is átalakult. Magyarországon az első karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz állította Aszódon.



Visszaváltás könnyedén

Egyre több helyen lehet gyökeres, élő kis fácskát vásárolni, amit az ünnepek után a telken, vagy egy köztéren is kiültethetünk. Érdemes jól körülnéznünk, erős fenyőt választanunk a kínálatból, hiszen a fiatal csemetéknek a szoba melegét, a díszek súlyát kell kibírniuk.







Fenyőfabérlésre Budapesten a Moszkva téren, az Örs vezér téren, a Harminckettesek terén, az Almássy téren, a Humuszházban (XI. ker., Saru u. 11.) és a Nyugati téren van általában lehetőség.
Az eddigi gyakorlat szerint ára körülbelül 3–5000 Ft, ebből visszaváltáskor 1000 Ft visszajár.

Hornyákné Balog Éva olvasónk írta:
“Mivel én is nagyon fontosnak tartom a fák védelmét, gondoltam, jelzem, hogy az OÁZIS Kertészetnél már évek óta működik ez a megoldás. Úgy, hogy a fenyőfát január elején 1 hetes időintervallum alatt vissza kell vinni. A fenyő árának felét le lehet vásárolni bármely kertészetben (egy szép szobanövénynek sosem tudtam ellenállni… 🙂 ).”

Nem csoda, ha elszomorodunk januárban, amikor a sok kiszáradt, kidobott fenyőfa tömegével kerül az utcákra, szemétledobókba. A különböző zöldszervezetek akcióinak köszönhetően egyre több helyen van lehetőségünk a fenyő bérlésére. A néhány éve a fővárosban indult visszaváltható karácsonyfa akció ma már országos mozgalommá szélesedett: Budapesten kívül idén Győrben, Pécsett, Kecskeméten és Mohácson is tudunk karácsonyfát bérelni. Érdemes bérelni a fát, hiszen így otthonunkba csempésszük az élő fenyő illatát és hangulatát, emellett lelkiismeretünket is könnyebbé tesszük.
A visszaváltható fenyő ára 1500-3000 Ft között van, természetesen ennek az összegnek egy részét a zöld szervezetek januárban, a fa átadásakor visszaadják.


Az alternatív karácsonyfa

Maga a karácsonyfa az örökké tartó életre utal, így mindig örökzöld fafajtát választunk. Gyökeres fenyő vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy csontkeményre fagyott földlabdás növényt nem szabad venni, mert annak gyökérzete is elfagyott. Ne vegyünk meg olyan fát sem, amelyet kicsi vödörben kínálnak, az ilyenek gyökérzetét előzőleg valószínűleg megcsonkították, így később nem fog kihajtani! Fontos, hogy a fákat ne vigyük be rögtön a meleg lakásba, hanem fokozatosan szoktassuk őket hozzá a klímaváltozáshoz, tehát célszerű őket először a lépcsőházban, tárolóban elhelyezni!


Ha földlabdás fát veszünk vagy bérlünk, nem árt tudni, milyen fajtákat kínálnak:





•  A szobafenyő (Araucaria heterophylla) a déli féltekén, Óceánia vidékén elterjedt trópusi örökzöld, mely még a triász korban jelent meg, a dinoszauruszok világában. Szobanövényként a másfél méteres magasságot is elérheti. Koronája piramis alakú, ágövei szimmetrikusan állnak.

•  A fenyőfajok közül a legnépszerűbb a lucfenyő (Picea), mely Európában gyakori. Sudár termetével, szabályos alakjával, valamint könnyű díszíthetőségével vívta ki magának az első helyet. Hibája azonban, hogy a fűtés hatására tűit gyorsan elveszíti, lekopaszodik és fokozottan tűzveszélyes.

• Az északi országokban inkább a jegenyefenyő-féléket (Abies) használják, melyek alakja hasonlít a lucfenyőhöz, de ágaik sűrűsége miatt nehezebben díszíthetők, azonban lombjuk tartósabb.







További linkek, hasznos tudnivalók:

• Környezetvédelmi szerbezetek » 

• Zöld információk »

• Környzettudatos készülődés »

• Földlabdás fenyőfa lelőhely »
•  Az USA északi részén és Kanadában gyakran használják a duglász- (Pseudotsuga) és a hemlokfenyőket (Tsuga) karácsonyfaként. Alakjuk hasonlít az európai lucfenyőkhöz, de sokkal tartósabbak azoknál.

•  Földünk melegebb, déli területein a virginiai borókát (Juniperus virginiana), vagy a rendkívül gyors növekedésű hibridciprusokat (X Cupressocyparis) díszítik fel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top