nlc.hu
Otthon
Szex a konyhában?

Szex a konyhában?

Maga a kérdés is bizarr. Mire használjuk a konyhát? Hogyhogy mire, hát fõzésre, meg eszünk is, néha ott varrogatok, mert az a legjobb asztal.

Ja igen, és szoktunk kártyázni is, meg mást is… Tényleg, a konyhánk az életterünk.






Kattints a képre!
A világméretű felmérés az egyik legnagyobb lakberendezési áruházlánc felkérésére készült. Öt kontinens 28 országában faggatták a válaszadókat a konyhájukról. A magyarországi válaszokból az derült ki, hogy nálunk a konyha a családi beszélgetések legfőbb színtere, jól felszerelt konyháinkban sokat szeretünk időzni.

A lakás legfontosabb helyisége

A lakásban a helyiségek fontossági sorrendjének felállításánál a válaszolók közel fele (40%-a) a nappalit, 26%-uk viszont a konyhát jelölte meg első helyen. A nőknek fontosabb a konyha!


Igazi “konyha-barát” nemzetek

A konyha fontossága egyenesen arányos az ott eltöltött idővel, annak nem főzési funkciójával. Néhány nemzet számára a konyha kiemelt fontossággal bír: Olaszország, Svédország és Norvégia esetében a megkérdezettek közel fele (44-50%-a)jelölte meg a konyhát, mint a lakás legfontosabb helyiségét.


Több mint 2 óra csak a konyhában?

Világviszonylatban átlagosan 2 óra 18 percet töltünk naponta a konyhában, hétvégén ez az idő 2 óra 24 perc. A magyarok munkanapokon átlagosan 142 percet töltenek a konyhában, hétvégén többet, 178 percet.
Főzéssel viszont csak napi 1-2 órát töltünk. Az olaszok a legtöbb időt töltik el a konyhában – több mint 3 órát -, és a legváltozatosabb tevékenységekre is használják azt.







Kattints a képre!

Mi minden történik egy konyhában?

E tekintetben a legváltozatosabb a svéd és a magyar konyha. A magyar konyha a családi étkezések (70,2%) mellett, a családi beszélgetések, viták (71,2%), a társasági élet (65,6%),  barátok megvendégelése (53,6%), telefonbeszélgetés (41,7%), főzés, hobbi tevékenységek (22%), tévénézés (15%), házi feladat készítés és játék (20%), munka, illetve internetezés (21.2%), gyakran romantika (13.2 %) színtere is. A konyhát leginkább a finnek, svédek, csehek és magyarok használják internetezésre, munkavégzésre.

  






Kattints a képre!
Szex a konyhában?

Romantikára legszivesebben a svédek, a japánok, a dánok és a belgák választják helyszínül a konyhát. Honfitársaink 13%-a vallotta úgy, hogy nem veti meg a konyhai helyszínt sem, ha szexre kerül a sor.
 


Meztelenül is lehet?

Meztelenül főzni? Micsoda? Miért ne, hiszen a válaszadók 16%-a életében már legalább egyszer meztelenül vagy alsóneműben főzött. A fiatal válaszadók 19%-a, a férfiak 19%-a és a szinglik 22%-a nyilatkozott úgy, hogy előfordult már vele ilyesmi.
Ez a szokás leginkább a német nyelvterületeken gyakori, így Ausztriában (22%), Svájcban (26%), a Spanyol-szigeteken (29%), és a klíma ellenére Dániában, Finnországban (33%), valamint Norvégiában (28%) sem ritka, hogy meztelenül vagy alsóneműben főznek.


Csapról vagy pohárból?

A megkérdezettek 36%-a oltja a szomját pohár nélkül, vagyis közvetlenül a csapról iszik. Ez a szokás egyébként a fiatalok és a férfiak körében gyakoribb. Ezen a területen a közép-kelet európai országok viszik a pálmát, élén a Cseh Köztársasággal (68%), majd a lengyelek és szlovákok után következnek a magyarok, de gyakori Nyugat-Európában is, ott leginkább a finneknél, svájciaknál, franciáknál, olaszoknál, spanyoloknál fordul elő.






Linkek, tippek:

• Minden, ami konyha » 

• A pucér szakács (J.O.) »

• Háziasszony lap »
Lenyaljuk vagy nem nyaljuk le?

A főzés közben a kóstolókanál lenyalása és visszatétele az ételbe minden negyedik megkérdezettnél előfordul, a cseheknél a leggyakoribb (57%), a szlovákok és magyarok esetében (46,7%) minden második megkérdezettnél előfordul, de találunk rá példát német nyelvterületen és Észak-Amerikában is.
 


Modern vagy tradicionális konyha?

Egy férfi konyhája többnyire különböző elektronikai eszközökkel van telezsúfolva, míg a nők konyhája inkább kellemes, barátságos hely, amely nem csak főzésre, hanem egyszerű időtöltésre, ételkészítésen kívüli tevékenységek végzésére, például baráti összejövetelekre is alkalmas.


Milyen egy magyar konyha?

A kutatás szerint a magyar konyhák többnyire funkcionálisak, tágasak, kellemes hangulatúak. Inkább tradicionálisak: a megkérdezettek 66,6%-a nyilatkozott úgy, hogy konyhája öt évnél idősebb, 57,8% viszont modernnek ítéli konyháját. A megkérdezettek 81,6%-a tartja úgy, hogy konyhája kellemes hely. A magyar konyhák általában különféle háztartási eszközökkel jól felszereltek, így az alap háztartási gépeken kívül a megkérdezettek 76,5 %-a rendelkezik pirítós készítővel, 86,6% turmixgéppel, 76,5% kávéfőző géppel, 89,9% mikro sütővel.
 






Kattints a képre!

Vajon szeretjük a konyhánkat?

A megkérdezettek döntő hányada nem elégedett a konyhájával. Az elégedetlenség legfőbb oka, hogy a konyha általában túl kicsi, a pult nem megfelelő méretű, kevés a raktározási hely. A kutatásban részt vevők egyötöde számára a konyha nem elég modern, 16%-ának úgy érzi, konyhája nincs megfelelően felszerelve, továbbá 11% állítja, hogy konyhája színe kifejezetten ronda, vagy a világítás nem megfelelő. A magyar válaszadók 27,6% állítja, hogy konyhája túl kicsi, kevés benne a munkapult (34,3%),  nincs megfelelő mennyiségű rakodóhelye (23,6%), továbbá, hogy a konyhája elavult (21,3%) vagy nincs elegendő konyhai eszköze.


Álmaink konyhája

A megkérdezettek álomkonyhája tágas, funkcionális, minél több tárlóhellyel ellátott, barátságos, meleg hangulatot sugárzó, modern, kellemes helyiség, ahol akár a barátainkkal is elüldögélhetünk. A magyarok számára fontos a minél több konyhai elektronikai eszköz, a megkérdezettek 52.4%-a számtalan konyhai elektronikai eszközt szeretne álomkonyhájába.

Forrás és fotó: IKEA

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top