Otthon

Varázsolj a fénnyel!

A világítással, fénnyel szó szerint varázsolni lehet. Kialakíthatunk vele köszöntõre alkalmas pódiumot a nappali közepén, meghitt olvasósarkot, csábításra hívó hálószobát, barátságos gyerekkuckót.





De el is ronthatjuk a hangulatot, ha nem gondoljuk át alaposan, mi is a legjobb a helyiségnek – és nekünk.

A magunk képére formálni

Akkor vagyunk igazán szerencsés helyzetben, ha mi magunk alakíthatjuk ki a terek funkcióinak megfelelően a világítást. Ha mástól vásárolunk lakást vagy házat, könnyen előfordulhat, hogy mi másképp rendezzük be a lakást, mint előző tulajdonosa. Kicsit odébb, vagy egyáltalán nem oda kerül az étkezőasztal, nem abba a sarokba a kanapé, kicsit másképp a konyhabútor, franciaágy.
Ilyenkor, bármennyire is tartózkodnánk a nagy átalakítástól, falvéséstől, muszáj átgondolni, mit hová teszünk majd s az a hely vagy bútor hogyan kaphat megfelelő fényforrást. Mert bizony meg kell szüntetni a konyha közepéről lógó lámpát, ha nem oda kerül az asztal. S el kell vinni a vezetéket oda, ahol majd állni fog. Ez ugye elég pontos tervezést és kigondolást igényel, amihez sokszor nem volna türelmünk, de a végeredményt tekintve sok bosszúságot és nem kívánt hangulatot kerülhetünk el vele.
Persze az a legjobb, amikor annyi természetes fény árad be az ablakokon, hogy napközben egyáltalán nem kell lámpát nyújtani, de ugyebár a nagyváros nem tágas lakásairól ismerszik meg. Ám a természetes fényt is lehet színezni, szűrni, mégpedig textíliákkal, függönyökkel és a fal színével. A sárga függönyön keresztül sárga fény árasztja majd el a szobát is.






Sokféleképpen a legjobb

A ház helyiségeit először is el kell látni valamiféle általános világítással. Itt érdemes olyan lámpát felszereltetni, amelynek fényerőssége állítható, hogy bármilyen általános hangulatot teremthessünk. A funkcionális világítás talán a konyhában és a fürdőszobában a legfontosabb, a nők tudják a legjobban, milyen rossz úgy sminkelni, hogy csupán szórt fény áll rendelkezésre. Aztán elég betoppanni utána egy neonokkal megvilágított női mosdóba vagy tükrös liftbe, azonnal észrevesszük, hogy foltos lett az alapozó… Szóval a tükör fölé vagy mellé kell egy direkt fényt adó lámpa is. A konyhában pedig nagyon praktikus a bútorba szerelt spot, és ha már vásárolunk páraelszívót, az közvetlenül megvilágítja majd rotyogó ételt.




Kollégista koromban sem bírtam elviselni a szoba neonját, rideg lett tőle a helység, arról nem is beszélve, hogy sokkal jobban látszott a rumli, úgyhogy a szobatársaimat mindig megkértem: ki-ki a kislámpáját gyújtsa fel, s úgy beszélgessünk, vacsorázzunk.  Sokkal barátságosabb, kuckósabb lett minden, s még a mosatlan tányérok is mintha kedvesebben sorakoztak volna fel… 
De egy női kéznek – szerintem – a legkedvesebb, ha a hangulatvilágítást koordinálhatja. Engem egyre-másra nyűgöznek le a különféle formájú, színű, stílusú lámpácskák, amelyeket polcra, sarokba, éjjeliszekrényre, kanapé mellé, asztalkára lehet állítani.


Változtass kisebb rumlival

Ha valaki már kész lámpafelszereléssel rendelkezik, de egy-egy fallal elégedetlen, s szeretné valahogy megvilágítani, egy nagyon egyszerű módszerrel, falvésés nélkül megteheti. Csak egy nagyméretű, furnérozott, laminált, esetleg igazi falapra van szükség (asztalostól könnyen beszerezhető), amelyet a falhoz rögzítve arra használhatunk, hogy mögötte elrejtve a vezetékeket, falikarokat erősítsünk rá.






A leginkább szívhezszóló

És akkor még nem is említettem a gyertyát, a legmelegebb és legmeghittebb fényforrást! A gyertyafényes vacsora igen elcsépelt és a megszokássá dermedt, kötelező romantikus eseményévé vált. Mert ha gyertyafény, akkor romantika. Szerelmi vallomás, lánykérés, miegymás. Pedig nem. Ha gyertyafény, akkor sejtelem, titok, lágyság. Elcsendesedés. Bármikor. Miért is ne lehetne akár hetente többször gyertyafényes a vacsora odahaza? Gyertya mellett nem lehet hőbörögni, csak halkan-csendben beszélgetni, suttogni szinte, és figyelni. Magunkat, és mást, másokat. Gyertyafényben szebb lesz a bor és az étel, meg az élet is. Igazi varázslat!





Speciálisan hangulatkeltő

A karácsony ilyen szempontból is áldott időszak, hiszen ideje van a szórt és sejtelmes fényeknek. Számos nagyon kedves világítóötlet leshető el ilyenkor újságból, barátnőtől, kirakatból. Szépen mutat például, ha –akár új, akár rég nem használt karácsonyfaizzót egy nagy üvegtálba, üveggömbbe vagy nagy üvegvázába rakunk, teszünk be mellé néhány diót, mandarint vagy éppen csipkebogyót, és az asztalra vagy a bejárati ajtóhoz állítjuk.
A fehér falat „megbolondíthatjuk”, ha mellé színes lámpát állítunk, és a színes falnak is igen jót tesz a világítás. Csodákat művel egy-egy kisebb fényforrás melegsége. Én nagyon szeretem, ha inkább sok kis, mint egy nagylámpa ég odahaza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top