Otthon

Mitõl lesz puha az otthon?

Az otthon barátságossága, melegsége minden apró részletben ott bujkál. A hétköznapi lótás-futás, a kisebb-nagyobb bosszúságok egy pillanat alatt eltûnnek, ha egy meghitt zugba végre hazaérhetünk.





Sokszor valahogy nem is tulajdonítunk nagy jelentőséget a drapériáknak, törölközőknek, konyharuháknak, amelyekkel az otthon töltött idő alatt folyamatosan érintkezünk, pedig valójában nagyon is érdemesek a figyelemre. A fotelben betakarózva igen jólesik egy-egy szép függönyön pihentetni a szemünket, vagy nekidőlni egy puha párnának.


A függöny nem csupán funkcionális elem. Ha történetesen egyéb sötétítési eszközök is vannak az ablakokon (redőny, reluxa, zsalu, miegymás), akkor is jól mutat a sötétítő függöny. Fontos, hogy színe és anyaga harmonizáljon a falakkal és a bútorokkal. Durva példával élve: egy napsárga falhoz nem tehetünk fel padlizsánlila bársonyfüggönyt, és fordítva. A rusztikus enteriőrt inkább nehezebb, semmint könnyed textíliákkal egészítsük ki. Természetesen mindenki saját ízlésének megfelelően vásárol, de én magam például messze elkerülöm a kékes, szürkés árnyalatokat. Mert bármilyen évszakban járjunk is, egy narancsos, sárgás, bordós szín gyönyörűen szűri a napfényt, s még ha kevés van is a világosságból, az is barátságosabbá lesz.
Aki megteheti, az évszakonként éppúgy igazíthatja a függönyöket az időszakhoz, mint a többi dekorációt, mások inkább egy szép asztalterítővel, párnával próbálhatja elfedni, vagy éppen erősíteni az adott évszak morcosságát vagy éppen szépségét. 





Gyerekkoromban nem létezett más, csak a csipkefüggöny. És minél csipkésebb volt, annál nagyobb becsben tartották a háziasszonyok. Én akkor sem szerettem, de azért kár, hogy a csipkének, legyen az függöny vagy terítő, nincs becsülete manapság. Nemrégen a kettes villamoson egy erdélyi, fejkendős, ráncos arcú, de pirospozsgás néni próbálta eladni saját kezűleg készített csipketerítőjét. Szinte könyörgött, vegyék már meg. Olyan olcsón adja, hogy még az anyag is többe kerül, hát még a munka! Elkeseredettség ült az arcára. De senkinek nem kellett. Több középkorú nő is ücsörgött körülötte, és egyikük sem tartott rá igényt.
Nagyanyám annak idején mindenhová csipketerítőt tett: a tévé alá és a tetejére is. Arra meg virágot. De a fotelek támláján is mindig volt egy-egy szép darab. A dohányzóasztalról, a polcokról nem is beszélve.

Ma inkább muszlinokkal, organzával, voile-lal vesszük körül magunkat, amelyek a szivárvány minden színében elérhetőek, s némelyiket ráadásul egészen olcsón be lehet szerezni.






Nem egészséges, ha túl meleg van a lakásban, ezért ha leülünk, jobban tesszük, ha inkább puha takarókba burkolózunk. És milyen barátságos és kényelemes is tud lenni egy-egy színes, kockás, vagy melegbarna takaró! Milyen jó úgy olvasgatni, hogy az ember jól felhúzza a lábát, puha párnát tesz a háta mögé, és fog egy bögre forró grogot vagy teát, netán csokoládét…
Aztán ott vannak ugye a díszpárnák. Évtizedekkel ezelőtt abból is a hímzett dukált, hímezni pedig sok asszony tudott, sok hímzett huzatú párna is volt hát a házban. Ma divat a flitteres-keleties, csillogó selyemből szövött, divat az egyszínű, és divat a barokkos is. Meg a horgolt. Meg a pomponos. Meg még nagyon sokféle, mert a párnák, bármilyenek is legyenek, kellemesen feldobnak egy sarkot, egy kanapét, egy ágyat, fotelt, bármit. Sokan még szorongatni is szeretik. Maguk elé venni, s úgy beszélgetni, tévézni, olvasni. Leszámítva persze az étkezőasztal székeire valókat, merthogy oda is kell belőlük néhány vidám, szép darab.






Tippek, linkek:

• Minden lakástextil » 

• Mesés függönyök »

• Díszpárnák »

• Exkluzív lakástextil »

• Függönyök Magyarországról »

• Egzotikus ötletek »

• Ágyra való »
A puha textíliák azonban visszaköszönnek a terítőkön, törülközőkön, sőt még a konyharuhán is. No és akkor még meg sem említettük az ágyneműket! A damaszthuzatok manapság igen csak borsos áron szerezhetők be, őket felváltották a pamut és a krepp ágyneműk. Utóbbi kicsit keményebb fajta, talán a pamutba jobban esik belebújni, bár az is igaz, hogy sokan a katonásan keményített ágyneműt szeretik.
Persze az már igazán nagyon sok volna, ha még a törülközőket is az aktuális dekorációhoz igazítanánk. Abból az is elég, ha egyszerűen csak jó puha, amelybe öröm belesimulni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top