Otthon

Életünk kacatjai és a rend

Az évek során mindenkinél összegyûlnek apróságok valamelyik szekrény mélyén, némelyik polc hátsó traktusában. Mindannyiunknak vannak apró kütyüi, amelyeket nem tudunk hová tenni.


Csak kallódnak, porosodnak és idegesítenek. Kidobni őket nincs szívünk, megtartani meg macera. Van megoldás! A tárolódoboz.
Magam is egy költözés alkalmával jöttem rá, amikor elkezdtem szépen összepakolni, hogy számos olyan apróság lapul a szekrény mélyén, amit nem szívesen dobnék ki, valamire még csak jó lesz-alapon, ámde napi használatban sincs, vagyis kvázi porfogó. A nevemmel gravírozott, már nem használt öngyújtó, apró gipszkép barátoktól, sosem használt evőpálcika, ajándékba kapott mintás papírzsebkendő, amelybe sosem fújtam az orrom. Rendetlenségemben elkallódott hobbiecset, emlékbe elrakott mályvás szaténszalag. Egyetlen kézenfekvő megoldás kínálkozott: dobozokba szórni mind! Ápol és eltakar.

Dobozoljunk szépen!

Szerencsére a nagyobb, ismert, népszerű lakberendezési áruházakban már számos színben és méretben kaphatóak. Szép sorjában egymás mellé és egymásra állíthatók bármelyik szekrény bármely polcán. De akár az ágy alá is elrejthetők.

Vigyázat! Dobozolt ruhákat tilos a pincében tárolni, pláne hónapokon át! A pince nyirkos, és a ruhák magukba szívják a nedvességet, de még a bőrholmik is, és nagyon hamar megpenészednek. Úgyhogy ha nem akarunk egy-egy szezont egy hétig napi nyolc órás mosással kezdeni, mellőzzük a pincét. 

Szűkösség esetén rengeteg helyet spórolhatunk velük, a téli ruhatárat is száműzhetjük a szekrényből, ha nagyobb dobozokba pakoljuk el, s akár a szekrény tetejére, akár valamelyik üres sarokba tesszük.
Célszerű kipécézni egy dobozt fontosabb iratainknak, abban gyűjtögetni őket, s bizony rendszeretően minden aktuálisat oda szórni bele, így amikor hirtelen szükség lesz rá, nem kell átkutatni a fél lakást, hogy vajon hol lehet a tavalyi adóbevallás?
Ugyanez a helyzet a hobbikellékekkel is. Sokunknak van már otthon kisebb-nagyobb felszerelése üvegfestékből, decoupage-ragasztóból, szalvéta-cafatokból, cérnákból, ecsetekből, tavalyról megmaradt angyalkahajból, s még hosszan sorolhatnám.
Ha megszületik bennünk az elhatározás: mindörökre véget vetünk a rumlinak, kallódó apróságok tengerének, adjuk meg a módját, és tematizáljunk! Mert ha történetesen az egyforma dobozokat pártoljuk majd, ha egyszer csak meg kell keresni a éppen azt a kisollót vagy azt a madzagot, nem fogjuk megtalálni. Feltéve persze, hogy nem feliratozzuk a dobozokat, de az már igazán stréberség lenne, különben is, ha kivennénk valamit, le kellene húzni a listáról… brrr.

Csoportosítsunk és címkézzünk!

Doboz lelőhelyek:

• Sokféle barátságos doboz » 

• Cipősdoboz átalakításhoz »

• Egzotikus dobozok »

• További ötletek a rendhez »

Szóval a lényeg: keressünk közös szempontot, és az alapján csoportosítsunk. Ezt már valóban érdemes feliratozni: cipőfűzők, üvegfestékek, ajándék-mütyürök, stb. Egy esedékes legközelebbi költözéskor is ez volna praktikus, csak le kell őket emelni a polcról, s máris szállíthatók. Még a port sem kell lefújni az apró tárgyakról.
A doboz anyagától, design-jától, tartósságától függ az ára is. A hagyományos persze papírból készül, de van már stabil műanyag is. Akad olyan, amelyet rövid idő alatt mi magunk is összeállíthatunk, s kapható a „konyhakész” változat is. Ha olyanokra lenne szükségünk, amelyek igénybevétele alacsony, vagyis nincsenek folytonos használatban, elég egy egyszerűbbet választani. Amennyiben folyton ki van téve egy gyerek nem túl finomkodó kezeinek, biztos döntés a műanyag, sarkain megerősített darab. Ha
a szekrényben tároljuk őket, maximálisan megfelel egyébként egy cipősdoboz is. De ha szeretnénk eltűntetni a „Size: 38, Colour: Medium Brown” és hasonló feliratokat, egy szép papírral gyerekjáték bevonni. Igaz, egy szép csomagolópapír árából már vehetünk egy helyre új darabot is. Akkor viszont meg kell szabadulni a kallódó cipősdobozoktól. A karácsonyi akció óta pedig tudjuk, mennyi minden belefér egy cipősdobozba…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top