nlc.hu
Otthon
Szükséges segítség

Szükséges segítség

Tél, tél vége, közelgõ tavasz, és influenza. Ha nem is a súlyosabb formájában, de szinte valamennyiünket elér egy-egy nátha, meghûlés. És ilyenkor nélkülözhetetlen a múlt század nagy találmánya, a papír zsebkendõ.





Tárolására adunk most két, könnyen kivitelezhető ötletet. Az egyiket mindig magunknál tarthatjuk, a másiknak pedig jó hasznát vehetjük a fürdőszobában vagy az éjjeliszekrényen.


Technikák ötvözése


A tarka szalagokból ­ akár hosszabb-rövidebb maradékokból is ­ és textilre dekupázsolt motívumokból készíthetünk egyedi borítást a zsebkendőtartónak. Ezeket különböző öltésfajtákkal varrjuk egy méretre vágott kressvászon-darabra. Mivel ez egy vastagabb, jó tartású textília, nem kell vetexszel bélelni. Szabjunk fényes anyagból bélést is, majd a fekete tartóhoz hasonlóan állítsuk össze az elemeket.






Egyszerűen elegáns


Alapanyagok, kellékek:

•  fényes anyagmaradékok (selyem, lurex vagy csillogó dekorációs textíliák)
•  felvasalható közbélés (vetex)
• egyszínű és mintás szalagok
•  olló, cérna




Az elkészítés menete:








Kattints a képre!
1. Az elemek szabása
A februári Praktika mellékletében található szabásminta szerint szabjuk ki a közbélésből a tartó két elemét. Az egyiket vasaljuk fel a borítónak szánt anyag fonákoldalára, a másikat pedig a bélés fonákjára, és csak ezután vágjuk körbe az anyagokat. Így nem fognak foszlani vagy deformálódni a vékony, csúszós selymek. Az elemek jobb és bal széléből ­ a szabásmintán jelöltek szerint ­ hajtsunk vissza 1 cm-t, és sűrű cikcakköltéssel varrjuk végig mind a két oldalt. Ezzel el is tisztázzuk a széleket.








Kattints a képre!
2. Az összeállítás
A borító két végén hajtsunk vissza a színére 4-4 cm-t, erre helyezzük a bélést színével lefelé, és tűzzük össze az anyagokat. Varrjuk végig a szegetlen oldalakat 5 mm-re az anyagszéltől, majd vágjuk le a sarkokat 45 fokban, hogy szebben eligazíthassuk azokat. Először fordítsuk ki a tartót a bélés és a borítás között, majd ezután a két zsebet is. Óvatosan vasaljuk le az oldalakat. Végezetül vágjunk egy 40 cm-es szalagot, amelynek a közepét néhány apró öltéssel varrjuk a zsebkendőtartó gerincéhez.





Rendben, mégis kéznél






 Megvalósítható 1370 forintból










Kattints a képre!
Alapanyagok, kellékek:

•  triplex karton
• ciklámenszínű csomagolópapír
• szürke műszőrme (50×50 cm)
• 1 m ciklámenszínű, vastag kalapgumi
• ragasztóspray
• nagy ringli beütőkészlettel, kalapács
• ceruza, sniccer, olló




Az elkészítés menete:








Kattints a képre!
1. A doboz borítása
A szabásminta alapján vágjuk ki a kartonból a doboz alapját. Egyik felét fújjuk le ragasztóspray-vel, simítsuk rá a csomagolópapírt, és vágjuk körbe úgy, hogy körben 2-2 cm maradjon. A beugró sarkoknál ollóval vágjuk be a papírt 45 fokban a kartonig, a kiugró sarkoknál pedig 2 mm-t meghagyva vágjuk le. A papír széleit fújjuk le ragasztóval és hajtsuk be. Tompa élű késsel karcoljuk be a hajtáséleket a karton borítatlan oldalán, hajtsuk meg, majd fektessük ki a dobozt, és fújjuk le a ragasztóval. Nyomjuk a műszőrme hátoldalára, és vágjuk le a túllógó széleket pontosan a karton széléig.









Kattints a képre!
2. A ringlik és az összeállítás
Üssük be a ringliket a szabásmintán jelölt helyekre, fűzzük körbe a kalapgumit, és kössük olyan szorosra, hogy összefogja a doboz oldalait. A felesleget vágjuk le, a maradékot fűzzük a fedélen lévő ringlikbe, és csomózzuk meg. Ha a gumi végeit láng fölött áthúzzuk, nem kezd el bomlani.












Kattints a képre!

Alapanyagok, kellékek:

•  szürke műszőrme, 1950 Ft/m (Műszőrmeház)
• mintás szalagok, 80 Ft/m (Hobbyművész, Kreatív Kuckó, Cirmolya Hobbybolt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top