Otthon

A munka helye – otthon

A szekreterek ideje lejárt. Annak idején a Büszkeség és balítélet Elizájához hasonlóan még nagyon sok ifjú hölgy írogatta levélkéit, naplóját naphosszat a szekrényke elõtt. A bizalmas leveleket egy külön kis fiókban tárolták.





A fiók kulcsát meg gondosan a dekoltázsukba rejtették. Mi, mai lányok ehelyett dolgozunk, otthon is. De mit tegyünk, ha nincs dolgozószobánk?


Antik hangulatban

Ha belegondolok, nem, mégsem járt le a szekreterek ideje. Bizonyára számos antik bútorokat kedvelő család otthonában ott díszeleg egy régről megörökölt vagy szerelemből, gyűjtési szenvedélyből vásárolt darab. Valahogy mégis furcsa elképzelni, hogy egy ilyen bútor mellett dolgozzunk. Pedig felépítésében abszolút ideálisnak mondható, hiszen van rajta írófelület, és kisebb-nagyobb fiók, számtalan.

Hely keresés









Ha modern dolgozósarokra van szükség, hasonló felépítést kell megvalósítanunk. Egy egyszerű íróasztal is nagyszerű szolgálatot tehet, ráadásul nem a sarok berendezése a nehéz. Sokkal inkább a megfelelő hely kiválasztása. A legjobb megoldás persze mindenki számára az volna, ha külön dolgozószobát alakíthatna ki, ahol magára csukhatja az ajtót, hogy ne zavarhassa senki. A kis lakásokban, de még azokban a házakban, ahol van ugyan több szoba, de mindegyik saját funkcióval bír (a háló, a nappali, a gyerekek szobája), ez nem kivitelezhető.



Extra tipp:
Aki még több segítséget szeretne, szerezze be A dolgozósarok című kötetet, amely 1997-ben, a Park Kiadó gondozásában jelent meg. Ebből mindenki hasznos tippek közül szemezgethet, és igazán testhezállóvá alakíthatja új otthoni irodáját. 
Ilyenkor rá kell böknünk egy sarokra, amelyet berendezünk. De nem lesz jó a konyha- vagy étkezőasztal és a dohányzóasztal sem.





Az sem jó választás, ha valahol a helyiség közlekedőjének vonalában lenne a dolgozósarok. És ha lehet, ne is a tévé mellé rendezkedjünk be. Olyat kellene választani, ahol, még ha teljesen nem is zárható ki a nyüzsgés, mégis valamiféle elszigeteltséget tudunk biztosítani magunknak.
Sokaknak tán kézenfekvő, hogy a számítógép közelében, vagy éppen annak asztalán alakítsák ki a dolgozósarkot. Ez is attól függ, hol is áll az a masina, egyrészt. Másrészt meg attól, hogy az a bútordarab -hivatalos nevén számítógépasztal-, amin áll, mennyire funkcionális, mennyire válna be miniirodának.








Papírból…
Legyen kéznél minden!

Hatékonyan úgy lehet dolgozni, ha nem kell percenként felállni, ha minden kézreáll, ha nem kell kuporognunk, vagyis, ha a sarok maximálisan ki tud szolgálni minket. Kiszolgálni pedig akkor tud, ha átgondoljuk a kialakítását.
Nem érdemes futballpályányi íróasztalt beszuszakolni a többi bútor közé, itt is érvényes, hogy a kisebb otthonosabb. De persze az ellenkezője sem jó, az lényeg, hogy kényelmes legyen. Kiválasztásánál elengedhetjük a fantáziánkat, egyáltalán nem kell tömör fából vagy épp hagyományos bútorlapból készülnie.



Dönthetünk egy légies, mégis masszív kovácsoltvas darab mellett is. Ebben az esetben viszont gondolni kell arra is, hogy viszonylag sok fiókra, kisebb szekrénykére is szükség van, amely képes nagy mennyiségű irat bekebelezésére.
Jól jön majd néhány polc, ahol praktikus, zárható tárolódobozokban őrizhetjük a levélpapírt, a borítékokat, egyéb, nem mindennap használatos irodaszereket: lyukasztót, tűzőgépet, ragasztót, faragót, miegymást. Így nem porosodnak. És nincsenek útban, elég mondjuk csak felállni egy-egy dobozért s máris ott a kezünkben, amire éppen szükség van. Ha a munkához szükség van telefonra is, helyet spórolhatunk, ha inkább a falra szereljük.




Tippek, ötletek, lelőhelyek:

• Dolgozósarok A-tól Z-ig » 

• Egyszerűen szép »

• Hagyományos és elegáns »

• Papírból »

A ceruzákat, tollakat, egyéb írószereket hagyjuk nyugodtan az asztalon, magunk is készíthetünk kedves tartókat, de kaphatóak fonott, vagy fémből, műanyagból, üvegből készült darabok is. Emlékeztető gyanánt hasznos lehet a parafatábla, ám ha elcsúfítaná a falat, egy lécet is felszereltethetünk, amelyre aztán rajzszöggel könnyen felszurkálhatjuk az aktuális emlékeztető cetliket. Eredeti megoldás a parafatábla alternatívájaként a fémrács, ami akár még igen dekoratív is lehet. Erre mágnessel rögzíthetjük a cetliket, és kampókkal akár az ollót is felakaszthatjuk.

Aztán ne feledkezzünk meg némi dekorációról sem. Egy-egy cserép virág, színes kiegészítő kellemesen feldobhatja a sarkot. Az asztallapra helyezett üveglap alá fényképeket, préselt virágot is tehetünk.   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top