nlc.hu
Otthon
Pasi sem kell hozzá!

Pasi sem kell hozzá!

Unod a jó kis halványsárga szobafaladat? Izgalmat akarsz vinni a mindennapjaidba, de nincs senki, aki segítsen? Csináld meg magad! Még hogy egy nõ nem tud szobát festeni? Dehogynem! Segítünk!





Az édes otthon a nyugalom és a béke szigete, ahhoz, hogy a legtöbbet tudd kihozni belőle, néhány apró trükkre szükséged lehet.

Válaszd ki a legmegfelelőbb színeket!

A színek és a minták meghatározzák hangulatunkat, és hatnak térérzetünkre is, ezért gondold végig mit tudnál jobbá tenni a színek variálásával, illetve milyen hangulatokra van szükséged az otthonodban!





• A kisebb terekből nagyobbakat varázsolhatsz, ha a mennyezetet és a falakat világosra fested. A fal és a mennyezet közötti átmenet ne legyen erőteljes!
• Az alacsony tér magasabbnak hat, ha a mennyezetet és a falakat különböző színűre fested. A mennyezet legyen világosabb árnyalatú!
• A magasat alacsonyíthatod, ha a mennyezetet sötétebbre fested a falak színénél. Fokozhatod a hatást ellentétes színekkel
• A hosszú, cső alakú szoba arányosabbnak hat, ha a homlokfalakat sötétebb színűre festjük.


Mégis milyen színű?





A színek kiválasztásánál érdemes többféle dolgot mérlegelni. Nem elég eldönteni azt, hogy melyik a kedvenc színed! A falak színe illeszkedjen a bútorokhoz, a kárpitok színéhez, a padlózathoz, a függönyökhöz is. Érdemes a már meglévő színekhez illeszteni, vagyis, ha van egy kedvenc kanapéd, akkor annak a színe lehet a kiinduló pont! Ha két szín között szeretnél választani, érdemesebb a világosabb mellett dönteni.






Bátran a színekkel! Nem egy életre fested a falakat. Ha egy év alatt megunod, könnyedén változtathatsz rajta! 






Mégis mivel? Kis festékvásárlási útmutató

Ha ragyogó színű falakra vágysz, diszperziós festékeket vásárolj, ez a legmegfelelőbb festékanyag a kövekhez, vakolatokhoz, tapétákhoz! A diszperziós festékek összetevői “diszpergálnak”, azaz a legfinomabb eloszlásban úsznak a festék alapját adó folyadékban. Bevonják a falat egy lélegző második réteggel.






Alkalmas alapok:




• Beton
• Porózus beton
• Tégla
• Mészhomok tégla
• Gipszvakolat
• Gipszkarton
• Tapéta
• Régi festékek 
A szín keverésére vállalkozhatsz magad is, fantáziád szerint egyedi és kreatív lehetsz. A fehér alapszínbe a szinezőfestékből adagolva állíthatod elő a különféle árnyalatokat. Nehéz viszont eltalálni a pontosan megfelelőt. Érdemes ezért készre kevert festéket választani. Az üzletekben akár számítógépes festékkeveréssel is előállítják a megálmodott színt.


Mégis mivel? Szerszámok és egyéb fontos dolgok

A szakemberek szerint a szerszámokon nem szabad spórolni, vagyis érdemes jó minőségű ecsetet, és festőhengert beszerezni. A hengerek közül részesítsd előnyben a báránybőrből készült termékeket, sokkal jobbak, mint a szintetikusak, igaz drágábbak is! Minél szélesebb hengerfejet választasz, annál gyorsabban tudsz haladni a munkával. Érdemes beszerezni egy teleszkópos nyelet is!











Tipp: Ha megszakítjuk a festést, a hengert és az ecsetet nem szükséges kimosnunk.
Elég egy műanyag zacskóba beletenni és légmentesen lezárni. 
Az ecseteknél három fontos kritériumra figyelj: a megmunkálás minősége, a sörte és a forma. Az olcsó ecsetek hamar hullani kezdenek, nehezítik a munkát! Két különböző ecsetre lesz szükséged: egy szélesebb, rövid nyelűre a nagyobb felületekhez, és egy keskenyebb, hosszabb nyelű ecsetre, amely a sarkok és az élek festéséhez használható.









További eszközök:
• Keveréshez: erős bot, cső, vagy a fúrógép keverőelőtétje
• Hengerhez: festéklehúzó rács. Szélességének illeszkednie kell a vödör és a henger szélességéhez.
• Festékes edény: kevesebb festék felhordásakor, vagy például a létrára mászáshoz jól jön!






Beszerzési helyek, hasznos linkek:

• Festékszerző országszerte » 

• Minden egy helyen »

• A segítőkész áruház »

• Festék ország »
Mielőtt belekezdenél!

Gondold végig a munkálatok sorrendjét. Vedd alapul a legegyszerűbb szabályt, vagyis fentről lefelé haladva fess. A mennyezethez érdemes festőhengert használni. Az oldalfalak után fentről lefelé fessük be a szegélyléceket vagy szegélycsíkokat! Ezután kerülhet sor az ablakok és ajtók mázolására, végezetül – ha úgy terveztük – a padló festésére.





A munka tervezésénél figyelembe kell venned a gondos előkészítési fázist is. Sokszor a festés “alapozása” dupla annyi időt vesz igénybe, mint maga a festés.

1. A szoba előkészítése: védőfóliával kell letakarni a padlót, ezt érdemes ragasztócsíkkal rögzíteni a szegélylécekhez.
2. Áramtalanítás után takarjuk le a lámpatesteket, vegyük le az ajtókilincseket!
3. Vizsgáljuk át a falakat, a repedéseket és az egyenetlenségeket glettelni (univerzális kitöltőanyaggal pótolni) kell.
4. A falat tisztítsuk meg, legegyszerűebb, ha lemossuk.









A segítség kéznél van!

Akár a legbonyolultabb házi szerelési munkákra is vállakozhatsz a könyv segítségével. A barkácsolás alap fogásairól, az otthon szépítéséről, okos berendezéséről olvashatsz. Szakszerű tanácsok, tippek, fotók segítik munkádat, könyvből tanulhatsz tapétázni vagy függönyt varrni. Minden otthonteremtőnek jó szívvel ajánljuk.

• Bővebbet a könyvről »

Még ajánljuk:

• Csináld magad! Barkácskönyv nőknek »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top