Otthon

Tollseprû & Társai

Tárd ki az ablakot! Engedd be a napfényt, a friss jó szagú levegõt! Ébresztõ! Visszatarthatatlanul itt a tavasz végre, ideje hát leporolni a polcokat, és saját magunkat is!

A Nap első tavaszi sugarai mindenkiből előcsalogatnak egy kis derűt, jó esetben még tennivágyást is, ami a háziasszonyoknál – sőt, talán mondhatom: a nők nagy részénél – a lakás kitakarításának kényszere körül manifesztálódik legelőször.
Főleg az ablakpucolásnál. Legjobb esetben is karácsony óta nem nyúltunk hozzá, minek is tettük volna, ha egyszer úgyis azonnal bepiszkolódik?! Másrészt pedig egyébként sem sütött annyira a Nap, hogy észrevehettük volna, nem süt át az üvegen…






Történelmi takarítás avagy a takarításnak is van története…

No, de mielőtt seprűt ragadnánk, emlékezzünk vissza, milyen hagyományai vannak az emberi környezet tisztántartásának. Bizony, bizony, a takarítást már Mózes is említi a Bibliában, és az ókori Egyiptomból is vannak olyan emlékeink, amelyek bizonyítják ezt a szokást. Akkor persze még rabszolgák végezték ezt a munkát, foglalkozásszerűen viszont csak a 19. század közepétől kezték el űzni. Tévedés azonban azt gondolni, hogy a takarítókat a történelem során lenézték volna, sőt. Ebből az időből például fennmaradt egy fénykép, amely az angol Trinity College színes bőrű takarítóját, Professor(!) Jimet ábrázolja. A fotót állítólag maguk a diákok rendelték a férfi iránti tiszteletük és szeretetük jeléül.






A magyar néphagyományban az igazi tavasz kezdetét Szent György napjától, vagyis április 24-től számolják. Ekkor hajtották ki először az állatokat a legelőkre, és azt tartották, a földbe rejtett kincs ilyenkor megtisztul, lángot vet, ezért könnyen meg lehet találni. Ez utóbbi még egy indok lehet arra, hogy várjunk még a nagytakarítással… 





Belopódzik a technika…


Az is igaz persze, hogy akkoriban még korántsem állt rendelkezésre annyi takarítószer- és eszköz, a súrolókefén és a seprűn kívül nem nagyon volt más mivel nekilátni a tisztogatásnak. Tisztítószerként benzint, terpentinolajat, lúgot és szalmiákszeszt használtak, tehát arra mérget lehet venni, hogy sem kellemes virágillat, sem az óceán frissessége nem lengett be egyetlen portát sem…
A polgári társadalom fejlődésével persze később megjelentek a különféle takarítógépek, az elsők között a porszívó elődjével, amely eleinte csak fújta port, idővel kitalálták szívó verzióját is. Egyre fontosabbá vált, egyre nagyobb igény mutatkozott a takarítás iránt, mára pedig odáig jutottunk, hogy minden háziasszonynak az a leghőbb vágya, hogy a makacs foltokat és szennyeződéseket könnyedén, egy mozdulattal, minél kevesebb súrolással, sőt lehetőleg egyetlen könnyed mozdulattal eltávolítsa a lakás bármely szegletéből… (Aki pedig nő létére nem varázslatos és paradicsomi illatú folteltávolítókkal álmodik, az vessen magára, és ne is tekintse önnönmagát a fogyasztói társadalom megbízhatóan vásárló tagjának!)






Az utóbbi egy évtizedben megduplázódott az asztmások száma Európában, és mivel időnk nagy részét zárt térben töltjük, egészségügyi szempontból is fontos bizonyos időközönként egy-egy nagyobb lakástisztítást végezni, mert a heti egyszeri, szokásos takarításnál általában kimaradnak olyan helyek, ahol ugyancsak sok allergizáló poratka telepszik meg. Nem is beszélve arról, hogy a levegő szabad szemmel nem látható részecskéi, például a pollen vagy dohányfüst is árthatnak az allergiára hajlamosaknak, a gondos takarítás viszont csökkenti ennek lehetőségét. 
Nincs több kifogás! Kezdjünk neki!

•  Lássuk, mire lesz szükségünk: a vödör, felmosórongy, szivacs, partvis, porszívó természetesen elengedhetetlen kellék. Emellé kellenek még a különféle tisztítószerek, ablakpucoló, általános lemosó, vízkőoldó, bútorfény, kinek-kinek igénye és kedve, bevált szokásai szerint.

• Aranyszabály
, hogy a takarítást mindig felülről lefelé és bentről kifelé végezzük. A konyhában érdemes időnként kitörölgetni a polcokat, de először itt is a felső régiót kell letisztítani. Ha nagy a piszok, először porszívózzuk le, aztán essünk csak neki a szivaccsal. Az egyes bútordarabok, hűtőszekrény mögötti, melletti részeről a bútorokat is el kell húzni, ki kell tisztítani, mert ezeken a helyeken mindig sok por és morzsa összegyűlik és előszerettel tanyáznak itt a különféle nemkívánatos állatkák is.
A nappali, a gyerekszobák és a háló többnyire egyszerűen csak porosak. Kezdjük először a pókhálózással, majd a könyvek, polcok, lámpaburák gondos letörölgetésével, aztán jöhetnek az ablakok, végül a porszívózás, ezúttal a kanapék, ágyak, és lehetőség szerint szekrények mögött is!







Felkészülni, vigyázz, kész…
• Az ablaktisztításra is érvényes:
mindenki másképp csinálja. Van, aki nem szereti az ablkatisztító folyadékokat, mert foltot hagynak, van, aki a jól bevált újságpapírra, és van, aki a gumis lehúzóra esküszik. Lemosásukhoz elég lehet a mosogatószeres víz is. Egy biztos, kerüljük a tűző napon való munkát, mert akkor könnyen foltos maradhat az üveg. Ha sok a tisztítandó ablak, gondoljunk arra, hogy egy óra alatt 208 kalóriát égethetünk el. Ez az érték kocsimosásnál csak 195!

• A padlószőnyeget tisztíthatjuk a szárazon és nedvesen is, a száraz tisztítás azonban azonban nem olyan hatékony. Szőnyegtisztító habbal viszont fel lehet oldani a különböző foltokat és ha meleg, szellős időben végezzük a tisztítást, nem is kell napokig várni a száradásra.
Sajnos a fürdőszobában is éppen elég rés van, ahová beülhet a por, ráadásul a pára miatt könnyen megtelepednek a meszes, vízköves lerakódások. Ezek a megfelelő, enyhén savas tisztítószerekkel gyorsan feloldhatók, eltüntethetők. Ne felejtsük el: lámpatestek, pókhálók itt is lehetnek, ezekkel kezdjük a takarítást ebben a helyiségben.





Amit ne felejtsünk el:
– portalanítani, kimosni, lecserélni a függönyöket, drapériákat, párnahuzatokat, terítőket
– leporolni a falakat
– ecetes vagy szódabikarbónás vízzel kimosni a hűtőszekrényt
– megtisztítani a tükrös felületeket
– lemosni az ajtókat
– kiporszívózni az ágymatracokat

Hasznos tippek a munka megkönnyítéséhez:
– ha vizet forralunk a mikróban, a gőz kissé feloldja a szennyeződéseket, és ecetes ruhával áttörölve fertőtleníthetjük a belső felületeket
– ha kávéfilterrel mosunk ablakot, állítólag garantáltan nem lesz csíkos
– ha porszívózás előtt sütőport szórunk a szőnyegre, eltüntethetjük a kellemetlen szagokat
– a krómozott felületeket egyszerű citromlével is letisztíthatjuk 



Ha végzünk, telepedjünk le egy csésze frissítő tea mellé, vegyük kézbe a takarítás során megtalált kedves könyvet, régi újságot és lazítsunk. Élvezzük a tiszta illatot, a rendet, a nyugalmat és a tavaszt! Megérdemeljük! 





Kérhetsz segítséget!

Takarítócégek:
• Cleanexpress » 
• Brillant » 
• Tiszta Parti » 
• Truta Zsuzsanna » 
• Merano Hungary » 
• Cirokseprű »

Fórumok, cikkek:
• Fórum:  Takarítási praktikák »
• Fórum: Takarítás »

• A zöld alternatíva (környezetbarát tisztítószerek) »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top