nlc.hu
Otthon
Édes álom színesben

Édes álom színesben

Repülõszõnyeg, csodalámpa, smaragddal és rubintokkal borított kincses ládikó, mézeskalács házikó? Csábító és izgalmas dolgok, amelyek elalvás elõtt felbukkannak a gyerekek esti meséjében.

A mesék birodalmában kalandozva gondoltuk ki ezt a szivárványszínű cukorkákkal borított ládikót, amely féltett kincseket, emlékeket vagy éppen a félretett csokit rejtheti. Édes lesz az alkotás öröme felnőttnek, gyereknek egyaránt, hiszen a színek és minták tervezgetése közben kóstolgatni is lehet.





Alapanyagok, kellékek:
domború fedelű fadoboz
színes cukorkák (gumicukor, savanyúcukor, tic-tac, franciadrazsé)
ragasztópisztoly
akrilfesték (fehér, türkiz, piros)
ecset
lakkspray
ceruza


Az elkészítés menete:


1. A doboz festése
Tervezzük meg a mintázatot és a színvilágot. Mérjük le a ládikát, és rajzoljuk fel az oldalait és a tetejét egy papírra. Ezeken a téglalapokon rakosgassuk ki a cukorkákat, és ha elégedettek vagyunk a látvánnyal, a minták körvonalait rajzoljuk fel a dobozra.

Fessük ki a ládikát a választott színekre. Használhatunk egy alapszínt, vagy az egyes minták alá más-más árnyalatokat is. Ügyeljünk arra, hogy a cukrokkal harmonizáló színeket válasszunk, és az összhatás kellemes legyen. Az áttetsző gumicukrok alá fehér festéket javaslunk, így nem változnak meg jelentősen a cukorkák színei. A dobozka belsejét is kifesthetjük, de kibélelhetjük akár puha textillel is.







Kattints a képre!
2. A cukrok felragasztása
A cukrokat a megtervezett minta alapján egyesével, ragasztópisztoly segítségével rögzítsük a ládikóra. Először a keretet és a középső mintát érdemes elkészíteni, majd a nagyobb cukrokból álló csoportokat. Végül a kimaradt részeket töltsük ki apróbb szemű cukorkákkal és drazsékkal. A ládika hátoldalát hagyjuk üresen, csak festve, mert a felragasztott cukrok akadályoznák a kinyitást.







Kattints a képre!
3. Lakkozás

A kész ládikát fújjuk le lakkspray-vel. A lakkréteg megkeményíti a puhább gumicukrokat, ezáltal a ládika jobban ellenáll az igénybevételnek, és tartósabb lesz. A lakk ezenkívül szép fényt is ad a cukroknak. A dobozka belsejét is lefújhatjuk. A lakkozást – lehetőség szerint – végezzük a szabadban, többrétegű újságpapírt terítve a doboz alá. Ha többször fújjuk le a dobozkát, mindenképpen hagyjunk időt az egyes lakkrétegek teljes száradására.







Kattints a képre!
Fontos!

A feldíszített dobozt ne adjuk túl kicsi gyerek kezébe, nehogy kedvet kapjon a lelakkozott cukorkák nyalogatásához, összerágcsálásához.

Alapanyagok, kellékek:
– faládikó, 1198 Ft/db (Kreatív Hobby, Alkotó Kuckó)
– akrilspray, 100 ml, 455 Ft/db (barkácsboltok)
– akrilfesték, 290 Ft/db (Kreatív Kézműves Ötlettár, Pannoncolor)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top