Otthon

Munka közben is ragyogóan

Kinek ne lenne rágógumi, fejfájáscsillapító vagy cukorkás doboz a retiküljében, az íróasztalán? E kellékek csomagolása nem elég tetszetõs, olykor helyigényes vagy túl szembetûnõ a feliratuk.




Egy kiürült krémestégelyből vagy fém cukorkásdobozból apró holmikat rejtő, új tárgyat teremthetünk egy kevéssé ismert gyöngyözési technikával. Ha kedvet kapunk rá, ezzel a módszerrel más használati tárgyainkat is átalakíthatjuk.

Alapanyagok, kellékek:
fém tetejű cukorkás doboz, mécsestartó
égethető gyurma
arany színű kása-, szalma- és üveggyöngy, dekorgyöngy, szórógyöngy, strassz, flitter, csillámpor
strasszos gyöngyszalag
mikrobond gyöngy-ragasztó
csipesz vagy tű
színtelen lakk


Az elkészítés menete:







Kattints a képre!
1. A gyurma feldolgozása

Az égethető gyurmát puhítsuk meg, jól gyúrjuk át, és egyenletesen nyomkodjuk rá a fém doboztetőre. Követhetjük pontosan a tető formáját, de kialakíthatunk lapos vagy akár domború tetőt is. Nagyon fontos, hogy a gyurmaréteg kellő vastagságú legyen, legalább 3-4 mm, hogy a belenyomott gyöngyöket és dekorelemeket a végleges rögzítésig megtartsa.








Kattints a képre!
2. A gyöngyök felrakása

Tervezzük meg a mintát úgy, hogy egy papírlapon kirakosgatjuk a gyöngyöket. Ha elégedettek vagyunk az eredménnyel, egy csipesz vagy tű segítségével nyomkodjuk a gyöngyöket, strasszokat és flittereket a gyurmába. Az utóbbit kicsit mélyebben is a gyurmába nyomhatjuk, ami érdekes mintázatot ad.









Kattints a képre!
3. Az apró díszítések

Az üresen maradt felületeket kedvünk szerint tovább díszíthetjük kása-, szalma- vagy szórógyönggyel, de akár dekorglitterrel is. Öntsünk ezekből keveset egy tálkába, majd óvatosan nyomkodjuk rá a díszítendő felületre. A dekorglitterrel csukott ablak mellett dogozzunk, nehogy a légáramlat felkapja a könnyű csillámszemcséket.

Ha gyönggyel először különböző sávokra, formákra osztjuk fel a felületet, könnyebb lesz a pontos munka. Egyrészt a gyurma csomagolásán található utasítás szerint, másrészt a lentebb olvasható tanácsainkat is szem előtt tartva égessük ki a kész doboztetőt. Ha kihűlt, fújjuk át lakkal több rétegben. Ez rögzíti az apró elemeket, amelyek így később sem fognak lepotyogni.







Kattints a képre!
Fontos!
– Műanyag dobozt ne használjunk alapként, mert a nagy hő hatására deformálódhat!
– A kiégethető gyurma ragadós, nyúlós lehet kiégetés előtt, de kissé megvizezett kézzel könnyen dolgozhatunk vele.
– A süthető gyurmához max. 135 fokon, 15 perces, nyitott sütőajtónál történő szárítást javaslunk, mert így a műanyag alapú gyöngyök, flitterek sem fognak megolvadni. Ez a nem hőmérős sütőknél körülbelül a 3-as fokozatnak felel meg.
– A sütés végeztével a darabokat hagyjuk a kikapcsolt sütőben, s csak akkor vegyük ki, ha már kihűltek.
– Sütés közben néhány gyöngy, amit nem nyomtunk eléggé a gyurmába, kieshet. A helye azonban így is megmarad, ahová a lakkozás előtt könnyen visszaragaszthatjuk a kihullott szemeket.


Alapanyagok, kellékek:
süthető gyurma, 195 Ft/50 g (Remo Hobby, Kreatív Kezek)
mikrobond ragasztó, 590 Ft, szórógyöngy, 160 Ft/2 g (Színes Ötletek Boltja)
strasszos gyöngyszalag, 594 Ft/m (Kreatív Hobby)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top