Otthon

Feng Shui az irodában I. rész

A fél életedet a munkahelyeden töltöd. Ha irodában dolgozol, egyhangú környezetben telnek napjaid. Egy kis tudatossággal nemcsak jobban érzheted magad, de a karrieredért is sokat tehetsz.

Avagy hogyan tegyük hatékonyabbá munkahelyünket, egyben második otthonunkat…

Probléma: Állandóan kedvetlen vagy, semmit nem tudsz időre elvégezni, összetűzéseid vannak a kollégákkal vagy a feletteseiddel, és az a fránya stressz…

Cél: jókedv, kicsattanó erő és egészség, munkára ösztönző kellemes környezet, sikerek, elismerések.

Megoldás: Feng Shui! Néhány apró Feng Shui trükk igazán hatékonyan segítheti mindennapjaidat.

Ilyen egyszerű lenne? Igen, de tegyünk is érte! Kis dolgokkal a nagy változásokért! Tegyük rendbe környezetünket, s ezáltal váljunk hatékonyabbá, eredményesebbé.

Nézzük át röviden, hogy miként kell másképp kezelni egy „irodai” Feng Shuit, mint az „otthonit”!
Egy iroda esetében a cégtulajdonos vagy a cég vezetője szempontjából vizsgáljuk a helyiséget, és a benne alkalmazandó Feng Shui használatát. De legtöbbször rossz szemmel néznek az emberre, esetleg kinevetik, ha felemlegeti a térrendezés témáját. Nos, a probléma részben úgy is orvosolható, ha nem kérjük a főnök beleegyezését, ezért ebben a cikkben is inkább az egyszerű, szinte láthatatlan lehetőségekkel foglalkozunk.
 
Bejárat

Akkor jó, ha nem akadályozza semmi a ki- és bejárást. Tehát nem célszerű, ha a bejárat/főbejárat előtt fa, lámpa vagy villanyoszlop, parkolóóra akadályozza a csí áramlását. Különösen előnytelen egy olyan fa, melynek ágai benyúlnak az épület fölé, ezzel „terhet rakva a vállunkra”. Ugyanez vonatkozik a villanyvezetékekre is. Nem célszerű, ha lépcsők és liftek a bejárat közvetlen közelében vannak. Az ajtó jól záródjon, ne nyikorogjon, a zár ne akadjon, az ajtó teljesen kitárható legyen.

Megoldás, javaslat: Ajtó fölé akasztott kristály, szélcsengő, mobil, mely serkenti a csí mozgását. Legyen rend, tisztaság, csalogassa a bejárat a vevőket, üzletfeleket. Végső esetben alkalmazhatunk egy külső Bagua tükröt, mely eltereli a negatív energiákat. Ügyeljünk viszont arra, hogy olyan terület felé mutasson, ahová a tükröződő sá (negatív energia) megérkezve nem árt senkinek. A bejárat közvetlen közelében ne helyezzünk el szúrós, vagy tüskés növényeket, ez egyenesen elriasztja partnereinket.

Belső tér

Akkor jó egy iroda, ha jól átlátható, világos, lehetőleg csendes. Nincsenek kiálló gerendák, szögletes oszlopok, felesleges válaszfalak, sötét zugok, átjárók. A felesleges falak, paravánok gátolják a jó kommunikációt és a gondolatok szabad áramlását.

Megoldás, javaslat: gerendák, áthidalók alá helyezzünk élő növényeket. Az oszlopok élei szintén negatív energiákat lövellnek szerteszéjjel, ezeket is le kell takarni, futónövényekkel, esetleg textillel. A dolgozók ne üljenek ajtónak vagy egymásnak háttal, de közvetlenül egymással szembe se, ebből komoly konfliktusok alakulhatnak ki. A fényforrásokat gondosan válasszuk meg, fontos, hogy a mesterséges világítás mellett jusson a helyiségbe természetes napfény is. Ha sok a neonfény, legyenek sötét tárgyak az irodában, ezek elnyelik a visszaverődő fényeket.
Szellőztessünk rendszeresen! Hiába van légkondi a helyiségben, ha elfogy a friss levegő, az gondokhoz, bajokhoz, fáradtsághoz, kedvetlenséghez vezet!

Dekoráció

A színek kiválasztását erősen befolyásolja az, hogy mennyi a természetes és mennyi a mesterséges fény aránya. A színek elnyelik vagy visszaverik a fényt, így befolyásolva a helyiségben keletkező energiákat. A legelemibb megközelítés azt javasolja, hogy válasszunk sötét bútorokat, kiegészítőket, melyek a jang jelleget képviselik, ezek gyorsítják az energiákat, és serkentik a munkakedvet, gyors munkavégzés alakul ki. A világos, jin jellegű tárgyak viszont visszafogják az áramló csít, ami nem baj, különösen ott javallott a használatuk, ahol nyugalomra van szükség a feladatok elvégzéséhez.
Ugyanakkor, ha állandó zajban dolgozol, próbáld megoldani, hogy legyen körülötted némi sápadt zöld vagy középkék szín, ezek nyugtatólag hatnak az idegrendszerre.
Az egyszínű fehér falakat díszítsük nagy tereket ábrázoló fotókkal, poszterekkel. De legyünk nagyon óvatosak a kiválasztásban. Kerüljük például a nagy, meredek, kopár hegyeket (megmászhatatlan, áthidalhatatlan problémák), hatalmas tüzeket (mindent feléget) és az óriás vízeséseket (mindent elvisz a víz) ábrázoló képeket. De egy lankás területet ábrázoló, üde színű kép nagy hatással lehet az irodai munkára.
Egy valódi kis szobai szökőkút csodákat tehet, tegyük a gazdagság területére! Helyezzünk el növényeket is, szintén segítik a csí állandó jelenlétét, erejét. Egy kristály is sokat segíthet, hisz összegyűjti a negatív energiát, és pozitívvá alakítja át.

Irodai gépek

Sajnos azokban az irodákban, ahol a nagyteljesítményű irodai gépek – fénymásolók, nyomtatók – közvetlen az alkalmazottak közelében vannak, komoly zavarokat okozhatnak az energia áramlásában, és a munkatársak koncentrációképességében. Ezért jól tesszük, ha az ilyen gépeket egy külön helyiségben, de legalábbis elkülönítve tároljuk.

Rend vagy kupi?

Rend a lelke mindennek! Nem véletlen, hogy ez a mondás időtlen idők óta arra sarkall, hogy tegyünk rendet környezetünkben. Rossz felfogás az, hogy elég, ha otthon rend van, az irodában „csak” dolgozunk. Rendetlenségben nem lehet eredményes munkát végezni. Az idők során felhalmozódó felesleges használati tárgyak csak a helyet foglalják, és serkentik a negatív energiák kialakulását. Szabaduljunk meg tőlük! Régi újságok, papírdobozok, ősrégi kábelek, alkatrészek, egyéb „jó lesz még valamire” tárgyak csak a mindennapi életünket nehezítik. Ki velük!

Miután átvettük, hogy az egész irodára vonatkozólag milyen megvalósítható javallatai vannak a Feng Shuinak, következő cikkünkben a valódi, apró-cseprő trükkökön rágjuk át magunkat. 

• Olvasd el a cikk második részét is! » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top