Otthon

Feng Shui az irodában II. rész

Már szúrja a szemed a kupleráj, ami elárasztja az asztalodat? Vagy épp a túl nagy rend miatt futkározik a hátadon a hideg? Van megoldás, igazi arany középút: Feng Shui az asztalon!

Irodában vagy otthon? Mindegy, csak legyen rend!

• Olvasd el a cikk első részét is! »

Fontos, hogy úgy használjuk és rendezzük asztalunkat, hogy ott hasznos munkát végezzünk, ehhez viszont egyensúlyba kell hozni az energiákat, nemcsak egymással, hanem saját magunkkal is.

Az asztal mérete

Ez a leglényegesebb kiindulópont. A nagy feladatok nagy felületet igényelnek. Ne zsúfold össze dolgaidat, és ne kuporogj egy talpalatnyi helyen! Fontos, hogy a cégtulajdonos vagy vezető asztala mindig nagyobb legyen az alkalmazottak asztalainál (hierarchia). Az is lényeges, hogy az egy helyen dolgozók munkafelületei is közel azonos méretűek legyenek, ha ez nem így van, akkor előbb-utóbb konfliktus üti fel a fejét a csapatmunkát illetően.

Az asztal stílusa

Lehet kerek, téglalap vagy ovális, de ha nem hozzánk illik, akkor abból csak baj származik. Szánjunk időt arra, hogy megvizsgáljuk, megfelelő-e számunkra a munkafelület. Hiába akarunk mi aktív, fontos munkát végezni, ha ezt egy alacsony dohányzóasztalon kívánjuk véghezvinni, nos, ne csodálkozzunk, ha akadozik az előrehaladás. Nincs egyensúly, nincs eredmény. A Feng Shuiban a tárgyak formája, alakja, mérete az emberek tulajdonságaira is utal. Beszélnek rólunk, visszatükrözik énünket, kik is vagyunk, hogyan is gondolkozunk és dolgozunk.

Az asztal helyének és helyzetének megtalálása

Nem előnyös, ha az íróasztal közvetlenül a fal mellett, vagy sarokkal szemben áll. Ha van elég hely, fordítsuk meg az asztalt, hogy a fal a hátunk mögé kerüljön. Ne üljünk háttal se ajtónak, se ablaknak, sőt mögöttünk se üljön közvetlenül kollégánk! Ha ez így van, az bajt hoz ránk, “hátba támadhatnak”, és nem sokáig maradunk meg a cégnél. Amennyiben nem megoldható, hogy ne legyen nyílás a hátunk mögött, akkor feltétlenül magas támlájú széket válasszunk, az ablakokra pedig tegyünk mandalaképeket.

Bezártság ellen

Ha icipici helyiségben dolgozunk, helyezzünk el egy tükröt az asztalon. Ez növeli a teret optikailag és lélektanilag is: olyan, mintha mindig előttünk lenne a kijárat, az ajtó mögött végtelen távlatokkal.

Legyen rend és tisztaság az íróasztalon, annak fiókjaiban, ne halmozzunk fel régi újságokat, felesleges iratokat, kiszáradt tollakat, sőt, számítógépünkből is töröljük a már elavult, felesleges fájlokat. Naptárunk legyen naprakész! Például májusban még mindig a februári falinaptárat nézni igencsak lehangoló élmény.

Mindenképp fontos, hogy legyen az asztalunkon, vagy közvetlen környékén élő, egészséges növény, pl.: sárkányfa, gumifa, törpebanán.
Lényeges, hogy jó világítást használjunk munkánkhoz, ez növeli a munka eredményességét. Ha ez természetes fény, az nagyon jó hatással lehet a ránk és elvégzendő feladatunkra.
Ha számítógépet használunk, akkor a monitornak nem szabad tükröződnie.

Személyes tárgy, erősítő eszköz lehet egy kristály, kínai pénzérme, szélcsengő, mozgóka, autót-házat–ékszert-pénzt ábrázoló kép, háromlábú béka, nevető–zsákos Buddha.

De ne felejtsük, hiába tartja be egyvalaki a Feng Shui szabályait egy irodában, ha mások nem teszik, nem jut a csapat egyről a kettőre. Ráadásul, ugyan megerősíthetjük saját dolgozóasztalunkat és környékét, de igazi változást csak az iroda teljes területén alkalmazott Feng Shui hozhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top