Otthon

Bogaras könyvjelzõk

A lelkes könyvmolyok, akik falják a lapokat, biztos megörülnek ezeknek a vidám könyvjelzõknek. Mindkettõ kézre esõ és praktikus kiegészítõ.

A plüsskaticával díszített széles gumival még a gyerekkezek is egy mozdulattal a borítóhoz tudják fogni a már elolvasott oldalakat, s utána a kis pettyes bogárka együtt pihenhet a könyvvel. Az óriási gemkapocsra varrt katica pedig egyszerűen a lapokra tűzhető.

Gumis szalaggal





Alapanyagok, kellékek:
15×20 cm piros, 10×15 cm fekete bébiplüss
50 cm díszesebb gumiszalag (3-4 cm széles)
maroknyi műszálas vatelin (flíz)
6×6 cm kartonpapír
20 db fekete kásagyöngy
6 cm vékony drót
tű, gombostű, fekete cérna, kréta, olló
kevés felvasalható közbélés (elhagyható)


Az elkészítés menete:







Kattints a képre!
1. A pöttyözés

A mellékletben megadott sablon alapján, körben 1 cm-es varrásszélességgel vágjuk ki a piros testet, a fekete fejrészt, a fenéklapot és a pöttyöket. (A pöttyök szabása előtt felvasalhatjuk a plüssre a közbélést, ettől jobb tartása lesz az anyagnak.) Varrjuk át kétszer-háromszor a szárnyak középvonalát fekete cérnával, majd színoldalukkal egymásra fektetve varrjuk össze a testet és a fejet, a pöttyöket pedig színükkel felfelé, sűrű cikcakköltéssel a hát színoldalára. Nagy öltéstávolsággal, nem túl feszes szállal, két sorban varrjuk körbe a katica szélét.








Kattints a képre!
2. A fenéklap

A fenéklap sablonja szerint, ráhagyás nélkül vágjunk a kartonpapírból egy korongot. A testhez hasonlóan a plüss fenéklapot is varrjuk körbe, nagy öltésekkel, két sorban. A két felső szálat megfogva, ráncoljuk be az anyagszélt, csúsztassuk belülre a kartonpapírt, és a cérnákkal húzzuk teljesen szorosra a peremet.









Kattints a képre!
3. Az összeállítás
Ráncoljuk össze a test szélét, és tömjük ki a katicát vatelinnel. Gombostűzzük rá a kemény feneket, közben igazítsuk a test bőségét a fenéklapéhoz, és rejtett öltésekkel varrjuk össze körben a széleket. A szárnyak hosszanti felezőjének és a fej vonalának metszéspontjában alulról öltsünk fel, majd nem sokkal mellette vissza. Húzzuk meg és varrjuk el a cérnát úgy, hogy egy kis mélyedés keletkezzen a fej és a test találkozásánál. Varrjuk gyűrűvé a gumit, és kézzel öltögessük a katicát erre a varrásvonalra. (Ha keskenyebb gumival dolgozunk, két csíkot varrjunk össze cikcakköltéssel.) Fűzzünk a drótra 5 szem gyöngyöt, bújtassuk vissza a drótvéget az első gyöngyszem mögé, szúrjuk be a drótot az egyik csáp helyére, majd bújtassuk ki a másiknál, és fűzzünk ide is 5 szem gyöngyöt, végül ezt a drótvéget itt is bújtassuk vissza.






Alapanyagok:

• bébiplüss, 2 m széles, 4500 Ft/kg (kb. 1800 Ft/m) (Fortuna Méteráru)
• díszes gumiszalag, 120 Ft/m (rövidáruboltok)



Gemkapocsra


Alapanyagok, kellékek:
40 cm félkemény drót (2 mm-es, esetleg ruhatisztítós fém vállfa)
maroknyi piros szizál
1 db nagyobb, 2 db kisebb fekete pompon
ragasztópisztoly, csípő- és laposfogó
piros cérna, tű, olló, ásványvizes üveg








Kattints a képre!
Az elkészítés menete:


1. A gemkapocs meghajlítása
A mellékletben található minta alapján hajlítsuk meg a drótot gemkapocs alakúra. Javasoljuk, hogy az íveket egy ásványvizes üveg szájára hajtva formáljuk meg. (A gemkapcsot elkészíthetjük ruhatisztítóban kapott fém vállfából is. Csípjük le az akasztórészt, egyenesítsük ki a drótot laposfogóval, majd vágjuk le belőle 40 cm-t.)








Kattints a képre!
2. A test kialakítása

Tépjünk a szizálgyapjúból egy nagyobb diónyit és formáljuk a köteget tojás alakúra, kissé lapítsuk le. Fogjunk a szizálhoz egy jókora darab cérnaszálat, és több irányból “kötözzük” át a gombócot, miközben folyamatosan formára igazgatjuk. Végül csomózzuk meg a szálat.









Kattints a képre!
3. Az összeállítás

Fűzzünk kb. 30 cm piros cérnát a tűbe. A katica testét apró öltésekkel varrjuk a gemkapocs felső ívéhez. Ragasszuk fel a nagyobb fekete pompont fejnek, a két kisebbet pedig a katica hátára pöttynek.


Alapanyagok, kellékek:

• szizálgyapjú, 231 Ft/5 dkg
• dekorációs pompon, 110 Ft /10 db (Hobbyművész, Boszorkánysarok)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top