Otthon

Nyáresti parti – vendéglátó tippek

Barátokat vendégül látni mindig öröm. Öröm az együtt evés, az ivásról és a beszélgetésrõl nem is szólva. A jó hangulathoz azonban ennél több kell. Mi legyen a partiképes háztartásban?

Először is: csüccs!

Csöngetnek, nyitjuk az ajtót, s ott állnak a haverok, barátok, barátnők hétkarátos mosollyal az arcukon. Mi betessékeljük őket, ha szükséges, megkapják egy estés házipapucsukat, aztán kicsi körülnézés, és már ülnének is le. Igen, de mire? Ha egyszer a kanapén csak öten férnek el, az étkezőszékek pedig kényelmetlenül magasak?

Az ültetés frappáns megoldásának legegyszerűbb módja a párna. Ez puha és kényelmes, és mindenki oda ül vele, ahová szeretne, akár kedvese lábai elé is vetheti magát.

A párnát lehet készen vásárolni, de akkor jóval többet kell kiemelni a pénztárcánkból, mint ha magunk készítenénk el. Bár fonott változatait viszonylag baráti áron megszerezhetjük, a szivárvány minden színében. Egy kis kézügyesség a varrás világában szinte csodákra képes. No de hogyan gyárthatunk magunk helyre ülőpárnákat?

Számos technika közül választhatunk:
•  foltvarrás vagy  patch-work
•  decuopage
•  textilfestés
•  horgolás, hímzés
Párnát egy kis szerencsével olcsón is beszerezhetünk, csak a huzatot kell megálmodnunk rá. A kivitelezés pedig már végképp nem bonyolult, főleg, ha van varrni tudó hölgy a családban. Csak ki kell szabni az anyagot, összevarrni, és nekünk már csak a díszítés marad.

És a kertben…

Persze ilyenkor nyáron sokkal inkább a kertben töltjük az estét, s nem feltétlenül áll rendelkezésre mindenkinek kellő számú ülőalkalmatosság. Nagyon hangulatos kiegészítője lehet a kerti bútoroknak, ha egy-egy kisebb farönköt állítunk a kertbe. Hogy ne egye meg a szú, ne korhadjon el, érdemes lekezelni. Nem beszélve arról, hogy sokkal szebben is mutat.

• Először azonban a külső réteget, a háncsot el kell távolítani egy erős, hosszú és éles szerszámmal.

• Jöhet a csiszolás! Lehet kézzel is próbálkozni, de jóval hamarabb érünk el szép eredményt, ha inkább a gépi csiszolást választjuk! Jó alaposan tisztítsuk meg a fát a korhadt részektől!

• Ha gyanta cseppenne ki a fából, higítóval távolítsuk el. Fontos, hogy tiszta, zsírmentes legyen a felület.

• Kezdhetjük az alapozást. Színtelen kültéri alapozóval kenjük le a fát, ami megvéd a rovaroktól, kártevőktől és a penészedéstől.

• Ezután következhet a tetszőleges színű lazúr, bár a praktikum szempontjából –tekintve, hogy kültéri használatról van szó- érdemes inkáb a sötét színeket preferálni.

Valamit italt?

Ha sikerült mindenkit hellyel kínálni, jöhet a vendéglátás kövekező állomása, az italkínálás. Ehhez szükség lesz egy jó nagy tálcára, ahol elfér a számos itóka. Ezt akár mi is díszíthetjük szalvétatechnikával, egy fatálcán különösen szépen mutatnak a minták.

Ha szeretnénk megóvni a terítőt a különféle alkoholos és cukros meg gyümölcsös italok foltjaitól, mindenképpen gondoskodjunk arról, hogy poháralátét mindenkinek jusson.

Elkészíteni nem ördöngősség! A legegyszerűbb verzió szerint:

• vastag kartopapírból vágjunk ki köröket, illetve 10×10 cm-es négyzeteket
• majd a már jól ismert decoupage segítségével díszítsük őket
• a ragasztólakkot több rétegben hordjuk fel, így nem lesz baja, ha vizes lesz 

De a poháralátét készülhet parafából, sőt egy már nem használt fadobozka oldalai is megfelelő alapot nyújthatnak, az illesztések helyét ilyenkor viszont speciális vágóval el kell tünteni, vagy finoman legyalulni, aztán lecsiszolni.
Ha sok vendég gyűlik össze, már érdemes azt is megfontolni, meg lehet-e spórolni a mosogatnivaló egy részét. Bár az nem túl stílusos, ha műanyagpoharakat és tányérokat veszünk elő. Nagy társaság esetén ehelyett ne ragaszkodjunk a főfogásos vendéglátáshoz, inkább kisebb falatkákat, pástétomot és pirítóst készítsünk, ami eldobható, aprócska műanyagvillával vagy ezt helyettesítendő fogpiszkálóval, illetve néhány „közös” kenőkéssel elfogyasztható.

Adjunk a hangulatra!

De ne feledkezzünk meg a hangulatteremtésról sem! Fülledt nyárestéken még a nagyvárosi betonrengetek teraszai, erkélyei is barátságosabá válnak néhány jól megválasztott fényforrás segítségével (no meg persze zöld és virágos, futó vagy állónövényekkel).
Számos helyen találunk már kültéri izzósorokat, amelyekkel a forró nyári estéket is igazi meseszigetté varázsolhatjuk. Aki van olyan szerencsés, hogy legalább egy egészen picinyke kertje is an, ne habozzon, égessen fáklyát!
A szúnyogirtó olajnak feltüntetett, égetni való folyadék ugyan inkább csak vonzza a szúnyogokat, semhogy távoltartaná őket, ellenben kiválóan táplálja a tüzet, amit még ilyen forróság idején is igen jólesik elnézegetni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top