Otthon

Pörgõ-forgó széltekergõ

Tikkasztó napsütésben, bágyasztó nyári délután mindannyian frissítõ fuvallatra vágyunk. Ha megmozdul a levegõ, üdítõ látvány a szélben meglibbenõ, vidám színekben pompázó szélforgó.

Elkészítéséhez csak két csomag hurkapálcika és egy kis damil kell, kavicsot meg bárhol találunk hozzá. Felhasználhatjuk akár a kidobásra ítélt nádrolót is méretre vágva, drótozva.

Alapanyagok, kellékek:
– 50 db hurkapálca vagy 150 db kész színes fapálca
– damil (0,25-ös)
– 1 m drót





 Megvalósítható 380 forintból

– 8 kerek kavics
– akrilfesték (4 különböző színben)
– maszkolószalag (3 cm széles)
– vonalzó, sniccer, olló, csípőfogó, szivacs
– vágólap vagy vágódeszka


Az elkészítés menete:







Kattints a képre!
1. A darabolás

A hurkapálcákat vágjuk 11 cm-es darabokra így: tegyük a pálcát vágólapra vagy deszkára, mérjük ki a 11 cm-t, és a sniccer élét a jelölésen tartva gördítsük a pálcát előre-hátra. Az így bemetszett fát szépen, hasadás nélkül eltörhetjük. (A vágólap megóvja az asztallapot a karcolódástól és nem csorbítja a sniccer hegyét sem. Osztásai nemcsak a méretezést, de a további lépéseket is lényegesen megkönnyítik.)








Kattints a képre!

2. Az összeállítás


Maszkolószalagból ragasszunk kb. 50 cm-es csíkot ragadós oldalával felfelé a vágólapra úgy, hogy mindkét végéből néhány cm-t visszahajtunk. A szalagot az alátét hosszabb oldalával párhuzamosan, a szélétől 4 cm-re vezessük, mert így pontosan a pálcikák közepére jut. Ha asztalon dolgozunk, először két csíkot egymással párhuzamosan leragasztva jelöljük ki a 11 cm széles sávot, és ennek közepére ragasszuk a pálcikákat tartó csíkot.






Kattints a képre!
Rakjuk végig a szalagot pálcákkal úgy, hogy a pálcák végeit az alátét széléhez vagy a két vezetőcsíkhoz igazítjuk. Egy másik ragasztócsíkot pontosan az előző fölött vezetve ragasszunk felülről a pálcákra.













Kattints a képre!
3. A kötözés

Óvatosan emeljük fel az elkészült rolót az alátétről úgy, hogy a végein szabadon lógó ragasztószalagokat összenyomjuk. A kötözéshez a damilt ne vágjuk le, hanem folyamatosan húzzuk a tekercsről. A damilszál végéből kb. 15 cm-t meghagyva fűzzük be a szálat az első két pálca közé, közvetlenül a ragasztószalag mellett, majd minden második pálcát kihagyva, cikcakkban vezessük a roló végéig. (A láthatóság miatt a képen színes fonalat használtunk!) A végén forduljunk vissza a szállal, és ellentétesen haladjunk a tetejéig. Csomózzuk, majd vágjuk el a damilt. Ugyanígy kötözzük végig a rolót a ragasztószalag másik oldalán is. Végül húzzuk le a ragasztószalagokat.








Kattints a képre!
4. A festés

A rolót fektessük újságpapírra. Öntsünk festéket egy lapos edénybe, és belemártott szivacsdarabbal kenjük be a roló negyedét. A szivacsot jól nyomjuk a pálcákra, akár többször is átsimíthatjuk, hogy az egymáshoz érő pálcákat mindenütt befogja a festék. Színenként szivacsot váltva fessük le több színnel a maradék részt, majd száradás után a másik oldalt is. A kavicsot a kagylós nyakláncnál leírt lépések szerint foglaljuk dróthálóba, és akasszuk a roló aljára. Egy darabka dróttal függesszük fel a forgót, és tekerjük spirális alakba. Ha tartósan a szabadban hagyjuk a szélforgót, érdemes lelakkozni. Csavarjuk meg, és így fújjuk le többször.






Ráadás ötlet

Ha a megadottól eltérő szélességű a maszkolószalagunk, azt is úgy ragasszuk fel a vágólap vagy az asztal széléhez képest, hogy pontosan a 11 cm széles pálcák közepére essen. Ha régi nádrolót szabunk fel, keressünk megfelelő méretű ép részt, és rajzoljuk rá a forgó körvonalát. A roló eredeti varrásait bontsuk ki. Vágás előtt azonban mindkét oldalára ragasszuk fel a maszkolószalagot, nehogy a roló szétessen. Ezután kezdjük az újrafűzést.


Alapanyagok, kellékek:
– vágólap, 47×63 cm, 6160 Ft; 22×32 cm, 2570 Ft (Panton)
– akrilfesték, 475 Ft (Pátria)
– damil, 450 Ft/50 m (Kreatív Ékszer)
– maszkolószalag, 350 Ft-tól (barkácsáruházak)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top