Otthon

Fújd fel a kanapéd!

Hol van már az a korszak, amikor pumpálni csak a strandokon lehetett? Hol van már az az érzés, hogy felfújható ágyakon csak a vízen lehet lebegni? Ha kedved tartja az egész lakást berendezheted pumpálva!





Álmaink netovábbja a kétszemélye piros-kék gumumatrac már a múltté! Manapság álmodozhatunk tigrismintás felfújható kanapéról, hozzá illő tigrismintás fotellel. És persze a gyereknek is beszerezhetünk gyorsan egy Spongya Bob mintázatú levegővel teli ülőkét.

Mindenbe levegőt!

A retró mániával indult hódító útjára az új őrület, amely elsősorban a fiatalok kis lakásaiban lesz majd népszerű. A tengerentúlon természetesen már mindenféle berendezési tárgy beszerezhető a csúszó és rikító színű műanyagból. Népszerűsége nyáron persze új lendületet vett, de ahogy a színes, jókedvű bútorokat nézzük töretlen lesz a diadal a téli hónapokban is.










Előnyei:
• Olcsóbb a hagyományos bútornál
• Könnyen fellállítható, tárolható
• Könnyen szállítható
• Könnyen tisztítható
• Ízlés szerint cserélgethető
• Színesek


Hátrányai:
• Nem olyan tartós
• Kevésbé stabil
• Izzadás
• Stílusossága kérdéses  

A korábban emlegetett gumimatracok alapanyaga még kizárólag a strandolók igényeit elégítette ki. Különösen az NDK-ban készült modellek voltak strapabírók, ám ezekről is elképzelhetetlen, hogy hosszú téli estéken nem szontyolodtak volna teljesen laposra, szöveteik közül fáradtan kiengedve a levegőt.







Hiába, a gyártástechnológia fejlődésének kellett ahhoz bekövetkeznie, hogy eljussunk egy olyan alapanyagig, ami állja a próbát, vagyis hosszabb távon megmarad levegővel telített pufi változatban.






A strandokról indult…

Kétségtelen, hogy a levegővel telepumpált matracok önmagukban kellemesen puhák, viszont a műanyag sajátosságából adódóan a csúszós felülete kellemetlen érzetet ad. Ezért az első felfújható bútorok a strandok luxus szekciójában arattak osztatlan sikert. Irigykedtek a pokrócokon hasalók, ha megláttak egy-egy hatalmasra fújt világoskép fotelben pilledő strandoló társat.



Ezek a fotelek beköltöztek a hétvégi házakba is és innen már igazán csak egy lépésnyi volt, amíg meghódították a garzonlakásokat. A gyártók gyorsan reagáltak a piac kihívásaira, és megalkották a textiles felületű műanyagot, amely megpróbál igazodni a “kellemes érintés” elvárásához.





A gyerekszobában vicces és praktikus, nem lesz több bosszúság a málnaszörppel, kivéve persze, ha a szőnyegre is kerül belőle. Abból ugyanis egyelőre nincs még felfújható verzió. Gyerekbútorokat ebből a kategóriából tehát lehet találni, sőt, interneten is rendelhetünk már 5-6000 forintért.






A jótékony ülőlabda

Néhány éve nálunk is feltűntek az ülőlabdák, melyek biztosítják a helyes testtartást ülés közben és segítenek, hogy ne terheljük a gerincet. Ma már olyan típusait is lehet kapni 5-6 ezer forintért, amelyek –egy speciális tartó segítségével- nem gurulnak el.









Extrém felsőfokon!


Nemcsak textúrában, de színekben és formákban is egyre több és egyre extrémebb variáció jelenik meg a piacon. Ez az a terület a “bútorgyártásban”, ahol mindenki bátran elvetheti a sulykot!




Angliában található egy olyan cég, amelynél felfújható templomot adnak bérbe. Szinte bárhol könnyen felállítható, az esküvőt, keresztelőt így mindenki ott rendezi, ahol éppen akarja. A hegy megy Mohamedhez tipikus esete. A felfújható templom egyébként bekerült a Guiness-rekordok könyvébe is: festett üvegablakai vannak, és található benne oltár és pulpitus is. Sőt, a 14 méter hosszú templomnak még 14,3 méter magas tornya is van. 







Mégis azt gondoljuk, hogy a levegővel töltött bútorzat nem lesz több, mint egy divathóbort, egy kellemes nyári dili vígasztaló emléke a hűvös őszi napokra. A légbútorokból gyorsan kinövünk, akárcsak a gyerekek a Spongya Bobból, de tény, ha rájuk nézünk, nyári jókedvünk támad! Bármi is legyen a véleményünk a légbútorokról, érdemes azért egy ágyat otthon tartani, a váratlan vendégeknek.


 









Linkek, tippek, ötletek:

• Gyerekbútorok » 
• Kanapék és vekkerek is! »
• Ülőlabda »
• Minden, ami felfújható »

• Felfújható dolgok tára »

Kiállítás a műanyagról a Néprajzi Múzeumban

“A század asszonya, az nem hanyag, az öltözéke modern műanyag” – búgja “az elszánt módon korszerű nőről” Psota Irén 1959-ben. Modern, mert minden tárgya műanyag, sőt nemcsak harisnyája, szempillája, testi bájai, de minden más is: érzelmei, ideáljai egyaránt.

• Bővebb információ »

Fotók: • Légbútorok »        

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top