Otthon

Hat tipp a betörõk ellen

Biztos a te rémálmod is, hogy egyszer arra érsz haza, betörõ járt az otthonodban, értékes és kedves emlékeket õrzõ tárgyaid pedig örökre eltûntek. Ajtó, ablak tárva van, de bejöhet-e akárki?

Hogy egy nem várt betörést biztosan elkerülj, már a házad építésekor, vagy lakásod vásárlásakor figyelembe kell venned a lehetséges biztonsági megoldásokat. Tudomásul kell venned: lakásod védelméről sem a rendőrség, sem más nem fog gondoskodni, ebben elsősorban magadra számíthatsz. Ezért neked kell eldönteni, hogy mekkora költséget tudsz szánni vagyonod biztonságára, mennyi az elfogadható és a megfelelő biztonság.






1.Tervezd meg a védelmet!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakásbetörések döntő többségét a nyílászárók, ajtók, ablakok feltörésével, erőszakos kinyitásával követik el. Fogd párod kézen, és közösen vegyétek szemügyre a lakóházatokban lévő nyílászárók biztonságát, sőt a második emeletig az ablakokat is, ennél magasabban pedig elsősorban a bejárati ajtót! Sajnos a betörő nem válogat az emeletek között, hiába egyszerűbb a földszintről kiugrania az ablakon, bizony a lifttel is elmenekülhet.






Tippek, linkek:
• Szólj hozzá a fórumon! Segítsetek, betörés biztos »
• Rendőrségi oldal »
• Mindent a biztonságról » 
2. Vizsgáld meg a környezeted!

Elsősorban azt vizsgáld meg, hogy nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, ami jó létra lehet egy ügyesebb betörő számára. Villámhárító vezetékére, esőcsatornára, házhoz közel álló fára, és hasonlóakra gondolj. Ha ilyet találsz, akkor ne érezd magadat túlságosan biztonságban még a második vagy a harmadik emeleten sem. Tedd meg a megfelelő ellenlépéseket, hiszen a fa koronája esetleg kissé visszavágható, az esőcsatorna vagy a villámhárító szakszerűen áthelyezhető az ablakoktól távolabbra. Végső megoldásként tettes fel az ablakokra védő fóliát, ami nem csak hangulatot teremt, hatásos is, persze a legbiztonságosabb a védőrács.








Megadom magam!
3. Védd a bejáratot!

Egy lakás legkritikusabb pontja és egyben a leggyakoribb lakásbetörési forma a bejárati ajtó. A tömblakásoknál jóformán ez az egyetlen behatolási lehetőség, de még a családi házaknál is az ajtó felfeszítés a legelterjedtebb behatolási módszer. Sokszor azért is, mert rossz minőségű ajtó és zár megoldásokkal megkönnyítheted a bűnöző dolgát.
A régi lakótelepi bejárati ajtók fenyőléc keretbe helyezett farostlemez burkolású, könnyű szerkezetes megoldások. Ezek betörés elleni biztonsága a nullával egyenlő. Az ilyen ajtóknál a meglévő hengerzár betétet teljesen fölösleges kicserélni, hiszen egyetlen mozdulattal beszakítható, vagy erősebb csavarhúzóval lefeszíthető. A minimális biztonságot itt a biztosítók elvárásainak megfelelően a négypontos zárás létrehozása jelenti. A hengerzáraknál kevésbé sérülékenyek a bevéső két tollu kulcsos zárbetétek. Ezeknél viszont a megfelelő kombinációs szám a kritikus pont: könnyen elfelejthetőek. A pincénél és a garázsnál egy legalább 40 mm vastag acélborítású lappal készült modern biztonsági ajtó nyújt hatásos védelmet.


4. Szerezz be riasztót!

A riasztórendszerek kiépítése során törekedni kell arra, hogy a szakemberrel minél több érzékelőt helyeztess el a felügyelt objektumban. Ennek természetesen az anyagi lehetőségek is gátat szabnak, ezért sok esetben alkalmaznak ún. “csapdaszerű védelmet”, melynél az érzékelők nem minden helységben vannak letelepítve, csak azokon a pontokon, ahol az elkövető mindenképpen áthalad, és így biztosítja a behatolás jelzését. Csapdaszerű védelem, felügyelet csak akkor megfelelő, ha a felületvédelem minden nyílászárót figyel, felügyel.
A jelzőriasztó rendszerek elsődleges célja, az elkövető elriasztása a helyszínről, és ezáltal értéked megóvása, megtartása. E cél elősegítése érdekében minden körülmény között szükséges helyi hangjelző kiépítése, még akkor is, ha a rendszer egy nagyon hatékonyan működő távfelügyelethez (pl.: rendőrség) jelez át.






5. Jegyezd meg:107 vagy 112!

Ha észleled, hogy lakásodba, hétvégi házadba betörtek, ne menj be, inkább a legrövidebb időn belül értesítsd a rendőrséget. Lehetséges, hogy a betörő még a lakásban van, és menekülése érdekében erőszakot alkalmaz. A rendőrség értesítése közben is figyeld a lakást, erre akár felkérheted az amúgy is kíváncsi szomszédokat. Ha idegent látsz távozni, a személyleírás segítséget jelenthet, jól jegyezd meg a ruházatot, gépkocsit, távozási útvonalat.


6. Biztos a biztos?

A biztosítóval szemben kártérítési igénnyel betörés esetén csak akkor léphetsz fel, ha biztosításodhoz az előírt mechanikai lakásvédelemről gondoskodsz. Nem kevésbé fontos szempont az is, hogy az elvárásokból legalább megítélheted saját biztonságodat. Vajon lakásod ajtajai, ablakai, zárai megfelelnek-e legalább a minimális követelményeknek. A biztosítási szint fokozását valószínűleg pénzköltéssel kell kezdened. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top