Otthon

A háztartás nem hétfejû sárkány!

Te is viaskodsz a hétköznapokkal? Nincs idõ, nincs pénz nincs energiád néha a legegyszerûbb tennivalókra? Pedig a háztartás vezetése csak egy kis odafigyelést, egy kevéske rendszerezést igényel. Megmutatjuk hogyan!











A jutalom pedig, igazi idill…
A megmeneküléshez, mint a mesében, minden királylánynak szüksége van némi segítségre, meg persze a saját bátorságára, leleményességére is.
Rajta „királykisasszonyok”, nézzük, hogyan is lehet megmenekülni a hétfejű sárkánytól!

Szervezés és gazdálkodás

A kezdő háziasszony – kérve, kéretlenül – rengeteg jó tanácsot kap a mamájától, a nagyikáitól, az idősebb nőrokonoktól. Számtalan megszívelendő lesz köztük, de generációs véleménykülönbségek azért bőven akadnak majd: a főzéssel, a pénzbeosztással, a munkamegosztással kapcsolatban. Azt a kijelentést vélhetően hallani fogod valakitől: a férfira soha nem számíthatsz a házimunka elvégzésében.




A háztartás vezetése, bármilyen meglepő is, akár egy cégnél, irányítást, szervezést, kivitelezést és gazdálkodást jelent. De sokféle munkánál megtalálható ez a felosztás, tehát, ha jól meggondoljuk, az alapokat tulajdonképpen mindannyian ismerjük.
Meg kell tehát szervezni még a legkisebb háztartást is, az otthon berendezésétől a lakás karbantartásáig, a csekkek feladásától a hivatalos ügyek elintézéséig, a családi ünnepek megszervezésétől, ha van, a gyerek kötelező programjainak „működtetéséig”.










Ti írtátok – fórumajánló

• Háztartás SOS »
• Háztartási praktikák »
• Mi egy háztartás? »
• Háztartási könyv »


 Az alap a munkamegosztás

A szervezés és a kivitelezés sikerességének az alapja a munkamegosztás. A legjobb ebből elindulni, s az alapvető szabályokat életünk párjával rögtön az elején tisztázni. Ki mit szokott vagy szeret csinálni?






• A férfiak döntő többsége fúr-farag, szerel, hadd legyen ez az ő feladata továbbra is, ha viszont nem, ne gyötörjük ezzel (pedig milyen férfias dolog összeszerelni az új háztartási gépet, felszerelni a polcot), hívjunk inkább szerelőt.
• A főzés lehet közös program, kiváló alkalom a napi események megbeszélésre, egy kis „játékra” (ki ne emlékezne Woody Allenre, az Annie Hall című filmben, amikor a rákokat próbálták megfőzni).
• A takarítás, akár tetszik, akár nem, mindmáig „női” feladat. Ha túl sok időt venne el tőlünk, nyugodtan vegyünk igénybe külső segítséget legalább a nagyobb takarításoknál.




• A piaci bevásárlást a fiatal férfiak is szokták szeretni, persze csak akkor bízzuk rájuk, ha meg tudják különböztetni a karfiolt a brokkolitól.
• Az autó karbantartása, papírjainak naprakész állapota szinte kizárólag a férfi feladata, mint ahogyan a mosogatás szinte biztos, hogy ránk marad.
• Azért, ha soktagú családjaink nálunk ünnepelnek, vonjuk be nőrokonainkat (kiváló alkalom némi pletykálkodásra), végső esetben férjünket, hogy vele viszont a családunkat beszélhessük ki.






Kerüld a mártírszerepet!

Ha már a kezdetén – esetleg otthoni mintát követve – mindent magunkra vállalunk, a mártírszerep hamar ránk ragad, s nem is olyan soká hiába kezdünk harcolni ellene, a feszültség tovább mélyül. Az állandóan fáradt, rosszkedvű nőtől a férfi biztosan elmenekül, bármilyen igazságtalannak is érezzük. Holott, ha kezdetben tisztáztuk volna a teendőket, legalább ez nem lenne oka a későbbi nézeteltéréseknek. 




Az időgazdálkodás legalább annyira fontos a háztartásvezetésben, mint a munkahelyünkön. Lehet, hogy „iskolásnak” tűnik az otthoni tevékenységünk megtervezése, mégis próbáljuk meg. A végcél minden esetben az legyen: a magunk és a másik örömére töltsünk minél több időt azzal, akivel, akikkel szívesen vagyunk, ami pihentet vagy kényeztet bennünket.


Pénzügyi tervezés





Lehet, hogy félelmetes, átláthatatlan a feladat tervezni és kezelni a család pénzügyeit. Nyilvánvaló, hogy a rezsit havonta, rendszeresen ki kell fizetni: fűtés, világítás, víz, esetleg lakbér, gyerekkel kapcsolatos kiadások.  Az élelmiszer, a tartós fogyasztási cikkek, a gépkocsihasználat, a telefonálás(!), a ruházkodás már az a fajta kiadás, amit – helyzetünknek megfelelően – bővíthetünk vagy csökkenthetünk.
A fiatalok kevéssé gondolnak arra, hogy pl. a rendszeres mozizás, a társasági élet, a szórakoztató elektronika nem kis költség egy induló házaspár életében. Bizony ezt is tervezni kell.
Az azonban semmiképpen nem megoldás, amit egy ismerős házaspár választott. Megszakítottak minden kapcsolatot barátaikkal, mert az új otthon berendezése, a sok kölcsön visszafizetése nem engedte meg a korábbi nagy bulikat, társasági életet. Eszükbe se jutott elmondani barátaiknak a problémájukat, pedig nyugodtan rendezhettek volna „hozd magaddal, amit szeretsz” partit. Ha a pénzbeosztást – ha fiatalosan és megfontoltan – komoly társasjátékként kezeljük, sok családi zivatar megúszható.







Néha nem árt tanácsot kérni az idősebbektől!

De legyen itt is alapelv: tartsuk tiszteletben egymás ötleteit, rögeszméit. Gyakorlott háziasszonyok tapasztalatból szokták tanácsolni, a közös kassza mellett mindig legyen saját büdzsé. A függetlenség legalább olyan fontos, mint azt a felelősséget vállalni, hogy ketten egy család vagyunk.


Az otthonteremtés jó!

Amennyire korábban a háztartásvezetés volt a nők életének középpontjában, mára sokkal inkább a munka, a karrier. Még nem is olyan régen szinte dicsekedtek a fiatal nők, hogy egy teán kívül nemigen tudnak egyebet „főzni”. A konyhájuk mindig patyolattiszta, hiszen soha nem használják még a legmodernebb felszerelést sem.
Napjainkban érdekes változást figyelhetünk meg. A lányok kezdenek rájönni, hogy az otthonteremtés nem lesz „félelmetes” kötelezettség, ha elfogadják: a közös élet színhelye örömforrást, biztonságot, kikapcsolódást, közös élményeket, pezsgést is jelent.







Kellemes “munkahely”…
A konyha a lakás szíve!

Ez a változás elsősorban a konyhához kapcsolódik. Nem véletlen, hogy nagy divatja van a szakácskönyveknek, a főzőiskoláknak, az ilyen témájú televíziós műsoroknak. Egy vizsgálatból nem olyan régen kiderült, hogy a fiatal férfiak igenis becsülik és vonzónak találják azt a hölgyet, aki a konyhában is megállja a helyét, és a gyertyafényes vacsorához nem a sarki kínaiból rendeli a menüt.
A konyha tehát legyen olyan „munkahely”, amely kellemes, jól szolgálja az étkezés örömeit.
Rohanó életünkben a reggeli és az ebéd szinte soha nem közös (kivétel a hétvége). A vacsora azonban kiváló alkalom, hogy egy hangulatosan megterített asztal mellett, ötletesen elkészített ételt fogyasztva beszélgessünk, esetleg olyan problémát tisztázzunk, ami merevebb formában nehezebben menne. Kezdődhet mindez közös főzéssel, de a hideg vacsora is, ha fantáziával van tálalva, nagyon kellemes lehet.












Senki nem született tökéletes háziasszonynak. Mindenkinek tanulnia kell: vagy a pénz beosztását, vagy a „konyhatündérséget”, esetleg a közös élettel együtt járó súrlódások megoldását.
Egy jól működő háztartás kialakítása és működtetése megtanulható. Léteznek ilyen könyvek, s van olyan hely, ahol szakemberek, gyakorló háziasszonyok segítenek a kezdő háziasszonyoknak. 

Könyvajánló:
• Köves J. Julianna: Háztartás A-Z
További linkek:
• Háztartás vezetést tanulhatsz »
• Babával háztartást – vezetni távoktató program »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top