Otthon

Tíz tipp a füstölõkhöz

A hûvösödõ esték elõl behúzódunk a szobába, hagyjuk, hogy hamarabb szálljon ránk az alkony. Kedvünket ne hagyjuk sötétben! Az õsz meghozza az otthon harmóniáját, a füstölõk szezonját. Most mindent elárulunk róluk.






Kezdjük ott, ahol olyan sok mindent: messze Keleten már réges-régen megfejtették az orr titkát. Vagyis rájöttek arra, hogy a különféle illatok hatnak a szellemi és fizikai állapotunkra. Így aztán nem csoda, hogy elterjedt a

füstölőkultúra, amely manapság nálunk is reneszánszát éli.




Tudtad? A füstölőgyújtás kezdetben az isteneknek szánt áldozat bemutatására szolgált, a keleti vallásokban a füstölőket a démonok elűzésére használják. 

 
1. Ismerd meg a füstölőket! Szinte minden keleti országnak másfajta füstölői vannak. Nálunk a legismertebbek az indiai és a kínai pálcikák. Kísérletezgess, melyik illat tetszik, milyen hatással van rád, találd meg a hozzád illőt!


2. Teremts helyet! A füstölőtartónak keress egy csendes, nem huzatos helyet a szobában! Tarts a közelben gyufát és gyertyát, legyen mindig rend és tisztaság ezen a területen!







3. A füstölőgyújtás legyen szertartás! Manapság elsősorban önmagunkért gyújtunk füstölőt, adjuk meg a módját! Legyen nyugalom, szólhat halk, finom zene, vagy legyen teljes csend. Egy jó tea, egy jó könyv és a megfelelően kiválasztott füstölő a tökéletes hangulat.






4. Egy estére egyfajta illat! Egy napon belül ne váltogasd az illatokat! Hagyd, hogy hozzászokj, hagyd, hogy a füstölő elporladása után még sokáig itt-ott az orrodba lopózva keltsen benned újabb és újabb energiákat, érzelmeket!






Tudtad? Régebben a füstölőket a leghatékonyabb szernek vélték a járványok ellen – mert valóban van gomba-, vírus- és baktériumölő hatásuk. 
5. Használd tökéletesen!
A szál füstölőt tartsd pár másodpercig a gyufa lángja fölé, amíg parázslani kezd, majd fújd el a lángot! A pálcás füstölőt helyezd a tartóba, vagy szúrd földbe. Gondoskodj a lehulló hamuról!







6. Gyógyíts vele!
Használhatod megfázásos időszakban az eukaliptuszt, egy stresszes nap után a levendulát. Egy szexi estére pedig feltétlenül szerezz be pacsulifüstölőt, garantáltan hat az érzékiségre!


7. Hallgasd a füstöt! Engedj meg magadnak egy kis luxust. Gyújts meg egy füstölőt, és csak nézd, ahogy a füst száll a levegőben, figyeld, ahogy kacskaringózik, ahogy szétoszlik. A japánok „hallgatják a füstöt”.






Tudtad? A dzsikikókik, vagyis a füstölőzabáló gonosz lények olyan emberek szellemei, akik életük során rossz minőségű rudacskát adtak el vagy állítottak elő a meggazdagodás reményében.  

8. Tudatosan füstölj!
 Miután megismerkedtél néhány alapvető füstölőillattal, válassz tudatosan! Illeszd a hangulatodhoz, a szellemi állapotodhoz, az előtted álló feladatokhoz a füstölő illatát! Mint egy jó dzsinn, segít téged!










































Füstölők  és hatásaik 
Bergamott   Javítja a kedélyállapotot és az önbizalmat, helyreállítja a lelki frissességet, élénkít. 
Jasmine Érzéki, elűzi az álmatlanságot és a pozitív beállítottságot segíti.
Mirha Tradicionális meditációs füstölőillat, gyógyító eljárásoknál is használják, megvédi az önbizalmat, a tisztánlátást és a jó tulajdonságokat, valamint kitágítja a tudatot. 
Szantál   Nyugtató, felszínre hozza a szunnyadó szellemiséget, meditációhoz és alkotómunkához. 
Ilang-ilang  Balzsamos illata bizalmas légkört teremt. Feloldja a belső feszültséget. 
Pacsuli  Felébreszti az érzékiséget. 
Rose Depresszió ellen. Fokozza a szeretet érzését. 
Ópium Pihentető hatású. 
Levendula  Frissítő illata helyreállítja a lelki egyensúlyt. Nyugtató, és segíti a pihentető alvást. Fertőtlenítő hatásáról is ismert. 
Henna  Különleges meleg, fűszeres illata segít az emlékezésben. Kiváló az odaadás és az emberi kapcsolatok fejlesztésére. Relaxáló, és nyitottá teszi a tudatot. 
Blue lotus  Spirituálisan nagyon jelentős, kinyitja a szívcsakrát, növeli az önzetlenséget és az odaadást.

 
9. Készítsd el a legegyszerűbb tartót! A keleti tárgyakat árusító üzletekben nagy számban kapható füstölőtartóknál is egyszerűbbet tudsz előállítani, ha egy sima cseréptálba sót vagy rizsszemeket szórsz, és abba szúrod a füstölőpálcikát! A rizs nemcsak emlékeztet a füstölés eredeti funkciójára, az isteneknek ajánlott áldozatra, de nagyon szép is. Ügyelj arra, hogy ne kapjon lángra!






10. Növekvő hold idején. Csütörtökön, növő holdkor a vállalkozásod sikeréért érdemes gyújtanod egy füstölőt az alábbiak közül: aloé, benzoé, bergamott, fahéj, jázmin vagy szantálfa.






Füstölőlelőhelyek:
• Számtalan illatos holmi a Szagboltban! »
• Füstölők és a Kelet világa »
• Még többet a füstölőkről »

Szólj hozzá a fórumokhoz!
• Füstölők. Mire valók? »
• Füstölő »
• Füstölők, illatgyertyák »










Ha érdekel a Kelet világa, ismerd meg az Ájurvédát! Kérdéseiddel keresd szakértőnket, Gauranga Das ajurvédikus tanácsadót!

• Szakértői oldala » 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top