Otthon

Készíts gyümölcsös alátétet!

Egy különleges technika, kevés kézügyesség, türelem és az alapanyagok segítségével egyéni poháralátéteket készíthetsz. Egy hétvégén elkészül, nem csak készíteni, ajándékozni is öröm!

Emlékezzünk a nyárra, tegyük el a gyümölcsöket! Nem, a befőzésnek már vége! Most egy kevésbé ismert, de nagyon látványos kreatív technikát mutatunk be, amelynek segítségével szárítottgyümölcs- és magdíszítéssel mutatós poháralátét készülhet.




Tipp: A gyümölcsök, például a papája vagy a narancs, citrom, ananász egy-két órán belül alacsony hőfokú sütőben kiszáradnak. A hobbiboltokban egyre gyakrabban kaphatók különféle szárított (egzotikus, kevésbé ismert) gyümölcsszeletek is. 






Amire szükségünk lesz:

– szárított déligyümölcsszeletek
– pattogatni való kukoricaszemek, feketebors-szemek, vagy más választott magvak díszítésnek
– vazelin
– 8–10 cm átmérőjű, kör alakú műanyag doboz (a legjobb a margarinos-, vajkrémes doboz)
– olló
– mérőedény
– műgyanta
– készlet edény a keveréshez
– csipesz és hurkapálca

1. Vágjuk le a margarinosdoboz tetejét úgy, hogy az oldala kb. 2,5 cm magas legyen, a belsejét kenjük ki vékonyan vazelinnel! Öntsünk egy kis vizet bele, elegendőt ahhoz, hogy ellepje a kiválasztott gyümölcsszeleteket! Ezután öntsük ezt a vizet a mérőedénybe, hogy kiderüljön az alátétekhez szükséges gyantamennyiség.


2. Kezdetben ennek a gyantamennyiségnek az 1/3 részét kell kikevernünk. Az alátétnél felhasznált tipikus mennyiség: 90 ml gyanta, tehát ennél a fázisnál csupán 30 ml-t kell majd kevernünk. Kövessük a gyártó utasításait! Öntsük ki a formába, és hagyjuk állni 4-5 órát, amíg szinte teljesen megköt.






3. Helyezzük a gyümölcsszeleteket a gyanta közepére. Csipesz segítségével tegyünk a gyümölcs és a tál széle közé magokat!


4. Alakítsunk ki tetszés szerinte szép virágformát! Használjunk csipeszt arra, hogy a magokat szépen elrendezhessük!






5.
Hagyjuk állni 3-4 órát! Ha a darabok elmozdulnának, igazgassuk vissza a helyükre hurkapálcikákkal! Amikor már megkötött, keverjük össze a másik 2/3 rész gyantát! Ne végezzük ezt túl erőteljesen, hogy minél kevesebb levegőbuborék képződjön! Öntsük az edénybe!


6. Hagyjuk száradni az alátétet legalább 24 órán keresztül. Eltávolításához vágjuk szét a műanyag dobozt, így könnyű lesz kiemelni belőle!










Az alapanyagokat itt beszerezheted:

• Kreatív Hobby, Bp. VIII., Üllői út 18. »
• Első Budai Művészellátó, Bp. XII., Maros utca 12. »
• Színes Ötletek boltja, Bp. VI., Teréz krt. 7. »
• Míves Portékák boltja, Bp. XII., Kiss János altábornagy u. 54.


Könyvajánló:

A fenti és még számtalan színes ötlet is megtalálható a Hétvégi kézművesség a természet kincseivel című könyvben! A Praktika könyvek újabb kötete lépésről lépésre, gazdag fotóillusztrációkkal segíti a kreatív hétvégét. A könyv végén található sablonok még egyszerűbbé teszik a munkát!
• Még többet megtudhatsz a könyvről itt! »









Nem is olyan ördöngösség a kreatívkodás!
Kreatív hobbi szakértőnk oldalán számtalan színes, vidám ötletet találsz, sőt kérdéseiddel is megkeresheted őt!
Mezei Katalin blogjában most az iskolakezdéshez kapcsolódva néhány egyszerű, mégis látványos tárgy elkészítéséről olvashatsz!

• Kreatív hobbi szakértőnk oldala » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top