nlc.hu
Otthon
Bevásárláshoz ajánljuk

Bevásárláshoz ajánljuk

Egy formás fonott kosár épp olyan szép, mint amilyen praktikus - jól lehet benne pakolni, és az autóban sem borul fel. Koronázzuk meg egy dekoratív kosárfedõvel, amelynek elkészítése a kezdõknek sem okoz gondot.

E munka révén megtanulhatjuk a foltvarrás alaplépéseit. Ha belejöttünk, ne elégedjünk meg ennyivel, varrjunk egy hozzáillő pénztárcát is!







Kattints a képre a nagyításhoz!

Kezdő foltvarrók természetesen használhatnak ollót és vonalzót az elemek előkészítéséhez, de ha kedvet kapnak ehhez a technikához, érdemes egy-két speciális eszközt vásárolni. A körkéssel, vonalzó mellett egyszerre akár több réteg anyagot is vághatunk, és tökéletesen egyenes széleket kapunk. Csak vágólapon használjuk, mert így védhetjük a vágókés élét, és egyben a munkaasztalunkat is. A patchworkhöz használt szélesebb vonalzó nagy előnye, hogy fél centiméterenkénti jelölések segítik a pontos, párhuzamos vágást.







Kattints a képre a nagyításhoz!


Alapanyagok, kellékek:

– 10-10 cm 5-6, színben egymáshoz illő pamutvászon-csík (patchworkvászon, 90-140 cm széles) és egy nagyobb vászondarab a kosárfedő hátlapjának, a kosár méretétől függően
– flíz (vatelin)
– felvasalható közbélés (vetex)
– ferdepánt (a kosár kerületének megfelelően + 80 cm)
– cérna
– vágólap
– körkés, olló
– vonalzó




A kosárhoz illő pénztárca elkészítése a Praktika októberi számában.


– ceruza vagy illanós filctoll
– mérőszalag
– gombostű
– csomagolópapír sablonkészítéshez


Az elkészítés menete

1. Az előkészítés
Avassuk be a textíliákat, és azokat a darabokat, amelyek nagyon eresztik a színűket, tegyük félre. A patchwork-vásznak általában igen színtartóak. Vegyünk méretet a kosárról: mérjük le hosszában és keresztben, és a kapott méretekhez adjunk 5-5 cm-t. Szabjunk egy-egy ekkora téglalapot a hátlap anyagából (vasaljunk rá vetexet) és a vatelinből.







Kattints a képre!

Vágjuk fel a vásznakat 5 cm széles csíkokra. Készítsünk sablont a kosárformáról. A foltvarrók inkább körkést és vágólapot használnak ehhez a művelethez, mivel így sokkal gyorsabban és pontosabban lehet darabolni, de természetesen ollóval is felszabhatjuk a csíkokat. 







Kattints a képre a nagyításhoz!



2. A rövidebb csíkok

A mellékletben található minta alapján tervezzük meg a különböző színű és mintázatú csíkok elrendezését. Az egymás mellé kerülő textilek árnyalatai, mintázata harmonizáljon egymással, de egy-egy karakteresebb színnel mozgalmasabbá is tehetjük a kompozíciót.








Kattints a képre!
Az első csíkot gombostűzzük a vatelin sarkára.
A következőt színt színnel borítsuk rá, majd varrjuk végig a szélétől 1 cm-re. Hajtsuk le a csíkot, és a következőt ugyanígy varrjuk hozzá. Ezzel a módszerrel minden egyes csík fedésbe kerül.

3. A hosszabb csíkok
A rövid csíkok végeire fektessünk egy hosszabbat keresztbe úgy, hogy az minden anyagvéget leszorítson, majd varrjuk végig. A csíkot lehajtva folytassuk az előző lépésben leírtak szerint az anyagdarabok felvarrását.







Kattints a képre!

4. A díszítőöltések
Az elkészült patchwork téglalapot vasaljuk le, és tegyük alá a vetex-szel megerősített hátlapot. Gombostűzzük össze a rétegeket, és varrjuk le különböző díszítőöltésekkel a csíkok találkozásait. Ez nemcsak dekorálja, hanem kissé merevebbé, formatartóvá teszi a kosárfedőt. Tegyük a kivágott sablont az elkészült téglalapra, rajzoljuk körbe, és ennek alapján vágjuk ki a kosár formáját.








Kattints a képre!

5. A szegés
A kosárfedő szélét fogjuk ferdepántba, és gombostűvel rögzítsük. A külső íveket borító pánt végeit dugjuk a kosárfogót ölelő kis szakasz pántja alá. Ezt a pántot olyan hosszúságúra hagyjuk, hogy masnit tudjunk rá kötni. Varrjuk le körben a pántokat, illetve a kötőket teljes hosszukban, a végeiket picit visszahajtva.



Alapanyagok, kellékek:
– pamut patchworkvászon, 790-1690 Ft/m
– patchworkcérna, 100-295 Ft
– flíz, 380-500 Ft/m
– ferdepánt, 120-150 Ft/m
– körkés, 2190-4590 Ft
– osztásos vonalzó, 890-4990 Ft (Mesebolt)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top