Otthon

Táplálkozz a virágok erejébõl!

Körülöttünk minden felgyorsul, több száz ember között létezünk a nagy városokban, lökdösõdünk és sorban állunk. Mindeközben az ember egyre magányosabb. Ám a hangulatunkra a növények nagyon jó hatással vannak!







Kattints a képre!
Nem csak ünnepen érdemlünk meg egy szép csokor virágot! Egy fárasztó nap végén jólesik bemenni egy virágboltba, és kiválasztani valami szép színű, energikus, szemnek-szívnek kedves növénykét. Hazaviheted vele az energiát, a jó hangulatot! Táplálkozz a virágok erejéből! 

Társadalmunk csúcssebességgel fejlődik; ami valaha tudományos fantasztikumnak számított, ma már mindenki számára természetes. Az emberi kapcsolatok meglazulása, a személyes elszigetelődés nem kis mértékben a hajszolt, „pörgős” életmód és a követhetetlenül gyors információáramlás számlájára írható. 

Itt az ideje, hogy tegyél valamit: vigyél színt, melegséget, energiát az életedbe! A virágokban való gyönyörködés nem elvesztegetett idő, hanem a szépségre, a harmóniára szánt percek sokasága.








Kattints a képre!
Figyelni egymásra!

Bár a kommunikáció új és új útjai válnak elérhetővé számunkra, gyakran a mellettünk élő emberekkel sem találjuk a közös hangot. A napi feladatok, kötelezettségek időnk és energiánk nagy részét elveszik tőlünk, de csak rajtunk múlik, hogy jut-e időnk egymásra is?  Ha szeretnénk ezen változtatni, jussanak eszünkbe Walter Hagen szavai, és fogadjuk szívünkbe tanácsát: „Ne rohanj, ne emészd magad. Csak látogatóba jöttél ide, ezért állj meg, és érzed a virágok illatát.”


A bennünket körülvevő tárgyak, eszközök, bútorok mind-mind hatással vannak közérzetünkre, napjainkra, és hosszú távon befolyásolják hangulatunkat. Az egyik legismertebb, leghatásosabb s egyben legegyszerűbb módszer környezetünk barátságosabbá tételére az, ha virágokkal vesszük körül magunkat, melyek vizuális vitaminokként jótékony hatást gyakorolnak ránk. A természet sok-sok csodával ajándékozott meg bennünket, ne habozzunk hát elfogadni!

Az ősz legtrendibb virágai















Craspedia: a messzi délről egyenesen a vázába
A long-lasting Craspedia egész évben hozzáférhető. Eredetileg a déli félteke lakója, Új-Zélandon, Ausztráliában és Tasmaniában őshonos. Tudományos neve a görög „kraspedon” szóból ered, ami „szél”-et jelent, és a páfrányéra emlékeztető leveleire utal. E virágnak nincs szüksége különleges gondoskodásra, feltűnő formája viszont remekül illeszkedik ebbe a szokatlan trendbe. Mivel hossza változó, remekül illeszkedhet bármilyen és bármekkora csokorba.




 
Gerbera: színek árja
A szubtrópusi gerbera dél-afrikai ősökkel rendelkezik. Első botanikus felfedezője dán kollégájáról, bizonyos Gerberről nevezte el. Manapság már megszoktuk, hogy e virág szinte végtelenül sokféle méret-, forma- és színváltozatokban kapható. A skandináv országokban narancssárga gerberát osztogatnak a nemdohányzóknak a Dohányfüstmentes Napon. A gerbera remekül megállja a helyét olyan kompozíciókban, ahol minden szál virág külön vázában áll, de vegyes összeállításokban és csokrokban is jól mutat.
 



Kniphofia (fáklyaliliom): feltűnő és egyedi
A Kniphofia a liliom család tagja, meglepő alakú virágával mindenütt feltűnést kelt. Megközelítőleg hetvenöt változata terem vadon Afrikában és Madagaszkár szigetén. A virágot Johann Hieronymus Kniphof német orvosprofesszorról nevezték el, akit a XVIII. század szülötteként lenyűgözött a botanika. A virág lehet vörös, sárga, rózsaszín és narancsszínű, melyek közül az utóbbi a legismertebb.
 



Anthurium (flamingóvirág): feljövőben
Azok a napok, amikor flamingóvirággal csak a nagyi egyik poros vázájában találkozhattunk, már elmúltak. Oly sokféleképpen hasznosítható ez a virág a mai, divatos összeállításokban. A tudományos neve a latin „anthos” és „oura” szavak összetételéből ered, ezek jelentése „virág”, illetve „farok” – bár magyar köznapi néven gyakrabban emlegetjük flamingóvirágnak. Hagyományosan a vörös a legnépszerűbb változat, de egyre több fogy a lazacszín, a fehér, a rózsaszín, a zöld és a barna színűekből is. A manapság bevetett kertészeti praktikáknak köszönhetően a flamingóvirág már egész évben kapható. Mivel igen hosszan él vázában, így sok csokorban éppen ez bírja a legtovább.
 










Kattints a képre!
Engedj a csábításnak!

Hagyjuk, hogy elcsábítson minket a virágok élénksége, üdítő látványa s az idei őszi trendre jellemző játékossága, és vigyük el az otthonunkba, munkahelyünkre! A jelenlegi virágtrend képeiből számos ötletet meríthet, melyekkel élővé, egyedivé teheti környezetét. Néha előfordul, hogy megfeledkezünk otthonunk, munkahelyünk gondozásáról, szépítéséről, talán azért is, mert nem vagyunk tudatában a fontosságának. Valójában az igényesség életminőségünk meghatározója. Ne sajnáljuk rá az időt, az erőfeszítést, az anyagiakat!


Vidám színek, jó kedély


Idén ősszel kiemelt szerepet kap a szín, a vidámság, a játékosság és a kreativitás. Az inspirálóan vidám kiegészítőkkel, például babákkal és játékokkal feldobott árnyalatok és minták váratlan játéka újfajta élményt biztosít a lakásban. Ezeket a rajzfilmszerű témákat világos színekkel kevert pasztell árnyalatokkal kísérik a virágok. Olyan anyagok illenek ehhez a trendhez, mint a műanyag, a plexi, a fémek és a lakkozott filmek.






Általánosságban a trend csokrai igen sűrűk, tele pöttyökkel, szimbólumokkal, esetleg absztrakt virágalakzatokkal. Bár általában jelentős a színellentétpárok szerepe – azaz igen erős színek kerülnek egymás mellé –, mégis előfordulnak visszafogottabb megjelenésű kompozíciók is, éppen csak jelzésértékű színkeveredéssel. 


A színskála világosabb végéről válogatunk, de azért egy-egy sötétebb hangsúlyt is bevetünk. A vázák és edények pedig e feltűnő csokrok kiegészítéséül szolgálnak, így egyszer háttérbe húzódó Barba papát játszanak, máskor viszont a maguk külön nótáját harsogják. A szomorú emberek is hamar felvidulnak, ha az „életre kelt színek” virágkölteményeivel találkoznak!
Használd fel bátran ezeket az ötleteket, s legyen az otthonunk a vidámság, játékosság színtere! Tapasztalni fogod, hogy a színes virágok és a bohókás kiegészítők életre keltik a lakásodat! 

A legtrendibb csokrok

























 
Flamingóvirágok keveréke egy vidáman pöttyös, sárga papírtáskában. A vörös és a rózsaszín keveréke izgalmas, „színt a színre” hatású. A papírzacskó pöttyeit ráadásul viszontláthatjuk a háttérben. A színek és kontrasztok ilyen hangsúlyos használata erős, pozitív kisugárzású: csak úgy árasztja a boldogságot.
 



 
Egészen lélegzetelállító megfigyelni, ahogy a különböző hosszúságú és színű virágok egymáshoz illeszkednek, és kontrasztok sokaságát teremtik meg egy ilyen egyszerű, magas, fehér vázában. Annak ellenére, hogy a rózsaszín szék (Karim Rashid sárkány széke) és a mintás háttér mindent bevetnek a figyelem eltereléséért, e csokor dicsőségét semmi sem veheti el.




 


Zöld pöttyös gumicsizma szolgál humoros vázaként az acélfűvel kevert vörös és rózsaszín gerberáknak: így illenek igazán a sárga pöttyös, zöld szék és a postaládavörös kiskakas közé.

 



Csak fektess pár szál virágot egy szépen díszített edénybe, és kész a szemek lakomája. Ahogyan a fekete és a fehér színek keverednek a vörös gerberákkal, Gloriosákkal (koronásliliom) és liliomokkal, az bárhová ünnepi hangulatot varázsol.
 



Ha ránézünk ezekre a virágokra, azonnal világos: nem kell egy csokornak feltétlenül hagyományosnak lennie. A krizantémok és Craspediák szokatlan összeállítása. Vigyázat: a krizantém és a Craspedia labdája dédelgetésért kiált!
 




A képen látható, virágos tapétába csomagolt edények és vázák ideális helyet biztosítanak nagy és színes csokroknak – bennük Celosia, gerbera, Kniphofia és dália. Együtt csodásan mutatnak, és mágnesként vonzzák a tekinteteket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top