Otthon

A mikulásvirág

Az advent közeledtének csalhatatlan jele a virágboltokban a nagy piros leveles-virágos mikulásvirágok feltûnése. Az ünnepkör színeiben (piros-zöld) pompázó növény igazi hangulatos társa a karácsonyváróknak, gondozásáról most mindent elárulunk.







A hatvanas években még vágott virágként volt ismert, ma kizárólag cserepes növényként termesztik…
Ez a kutyatejfélékhez tartozó dísznövény Közép-Amerikából, Mexikóból származik. Jóval az európaiak megérkezése előtt az indián tisztaság jelképeként a közép-mexikói aztékok termesztették. A nagy becsben tartott növény azonban csak a hegyvidéki klímán maradt meg, ezért a mai Mexikóváros területén nem tudták termeszteni. Vörös színű felleveleiből az indiánok festéket készítettek. A Taxco mellett letelepedett ferences rendi szerzetesek Santa Pesebre ünnepén rendezett körmenetében már használták.

Az USA-ban 1825-ben Joel Robert Poinsett, az USA első mexikói nagykövete révén vált ismertté. Az 1900-as évek elején Kaliforniában, Hollywoodban kezdték termeszteni, nemesíteni. A század húszas éveiben jutott el Európába, a hatvanas években még vágott virágként volt ismert, ma kizárólag cserepes növényként termesztik. 

A mikulásvirág Közép-Amerikában 3–4 méter magasra is megnőhet, a lakásban tartott példányok azonban ritkán érik el ezt a méretet. Ha óvatosan letörünk egy levelet, a seb helyén rögvest fehér tejnedv jelenik meg. Ez a nedv mérgező, tehát nem szerencsés, ha házi kedvencünk lenyalogatja.

Rövid nappalos növény

A mikulásvirág díszei a színes virágzati fellevelek. A klasszikus vörös szín mellett kaphatók krémfehér, rózsaszín, lazacszín és tarkán csíkozott fellevelű fajták is. A színes virágzati levelek csak akkor alakulnak ki, ha a virágképződés megindul, csak rövid nappalos körülmények között, ha a folyamatos megvilágítás időtartama kevesebb mint 10 óra. Ezt a termesztőüzemekben sötétítéssel oldják meg. A lakásban tartott mikulásvirág oldalhajtásain a színes fellevelű főhajtások elvirágzása után csak zöld levelek fejlődnek.






Elvirágzás után, március–áprilisban a színes fellevelek is hervadnak. Ekkor a főhajtást a következő oldalelágazásig távolítsuk el, és ültessük át a növényt, lehetőleg agyagcserépbe!
Mérsékelt öntözés mellett háromhetente, majd a nyár folyamán kéthetente tápoldatozzuk a növényt általános hatású tápoldattal. A nyári hónapokban a mikulásvirágot a szabadban is tarthatjuk, de ne tegyük a tűző napra. 
Tippek a gondozáshoz

• A mikulásvirágot óvjuk a tűző napsugaraktól, de a lakás napfényes részén helyezzük el!

• A növény nem kedveli a változó hőmérsékletű szobát és a huzatot. A legjobb, ha nyílászáróktól távol egy olyan helyiségben tartjuk, amelynek hőmérséklete legfeljebb 16 és 20 °C között ingadozik. 23 °C felett a növény biztosan pusztulásra van ítélve.

• A száraz levegő is árt neki, ezért a fűtőtesttől távol helyezzük el. Száraz levegőjű lakásokban napi egyszeri alkalommal kézipárásítóval növelhetjük a növény körül a páratartalmat.

• Minél több fényt kap a növény, annál hosszabb ideig virágzik, és a fellevelek is sokáig szépek maradnak.





Újravirágoztatás

Ősszel megpróbálkozhatunk a mikulásvirág újravirágoztatásával. A mikulásvirág bimbóképződése és felleveleinek színeződése csak akkor indul meg újból, ha rövid nappalos körülményeket biztosítunk a számára.
Szeptemberben vigyük a növényt kiegyenlített hőmérsékletű helyiségbe. Karácsonyi virágoztatásra október közepétől kezdődően 9 héten át 14-15 órás időtartamra (például délután 3 órától reggel 7-8 óráig) borítsunk a növényre egy megfelelő nagyságú kartondobozt. Jól záródó, sötét, üres szekrény aljában is elhelyezhetjük a növényt a sötét szakaszban. A világos időszakban azonban fontos, hogy elegendő fényt kapjon a növény. Amikor a színes fellevelek láthatóvá váltak, abbahagyhatjuk a rövid nappalos kezelést.
Mikroelemeket is tartalmazó tápoldattal öntözve a mikulásvirág felleveleinek színe még intenzívebb lesz. Ily módon a következő karácsonyra terebélyes, gazdagon elágazódó, élénk színű növény díszítheti az ünnepi asztalt.









Könyvajánló

Nemcsak a mikulásvirágról, de számtalan kedvelt, ismert és egzotikus szobanövény gondozásáról olvashatsz Paul Williams Szobanövények című könyvében.
Több mint 150 könnyen beszerezhető, ellenálló fajtát ismertet a könyv, praktikus tanácsokat adva növényeink ápolásához, neveléséhez.

Tippeket kaphatsz a kaspók kiválasztásához és szobadíszeink stílusos vagy akár meghökkentően modern elhelyezéséhez. Az ábécérendbe szedett „Növénytár” segít a legmegfelelőbb szobanövények kiválasztásában.

• A könyvről többet itt tudhatsz meg »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top