nlc.hu
Otthon
Vendégcsalogató kapudísz

Vendégcsalogató kapudísz

Az ünnep közeledtét már messzirõl jelzik a bejáratra – ajtókra, kapukra – akasztott koszorúk vagy más díszek.






Kattints a képre!
Most nem a klasszikus koszorúformát választottuk, inkább valódi fenyőágakból kötöttünk mini karácsonyfát, és stílusosan apró tobozokkal dekoráltuk.


Alapanyagok (45 cm magas díszhez):
– fenyőágak
– kicsi tobozok
– színes karácsonyi szalag (80 Ft-tól/m)
– kb. 2 m alumíniumdrót, 2-3 mm vastag (98 Ft/5 m)
– sima és zöld, műanyaggal bevont kötöződrót (400 Ft-tól/tekercs)
– színes akrilfestékek







A drótváz mintasablonja
a Praktika decemberi számában található.








Kattints a képre a nagyításhoz!




Egyéb kellékek:

– ecset, drótvágó, metszőolló
– farostlemez vagy deszkadarab
– kalapács, szögek
– papír, ceruza



Az elkészítés menete:

A drótváz
A mellékletben megadott sablont másoljuk át papírra, vágjuk ki, és tegyük egy kicsit nagyobb farostlemezre. A csúcsok-hoz üssünk be félig egy-egy szöget, mert azok mentén könnyebben és pontosabban alakíthatjuk ki a formát. A fenyőfa alján, a drót közepén kezdjük a hajlítást, vezessük végig a szögek mellett, a végeket kb. 3 cm ráhagyással csípjük le, és igazítsuk őket egymásra. Emeljük le a vázat, a végeket egy darab dróttal betekerve rögzítsük, majd keresztbe-kasul „hálózzuk be” a formát a sima kötöződróttal. A bevonat nélküli drót merevebb, jobb tartást biztosít a váznak, míg a bevonatos drót színével beleolvad a fenyőfaalapba.







1. Az alap felrakása
A fenyőágakból metsszünk 15-20 cm-es darabokat. Fektessünk a váz alsó harmadára ágacskákat szárukkal felfelé. Rendezzük el őket legyezőszerűen úgy, hogy kövessék a fa formáját, és a zöld dróttal kötözzük az ágakat a hálóra.









2. A fenyő feldíszítése
Fessük a tobozokat különböző színekre, és a vékony dróttal kötözzük a gallyakhoz. A színes szalagból kössünk dupla masnit, és ezt is drótozzuk a fa csúcsára. Hajlítsunk az alumíniumdrótból egy S alakú akasztót, amellyel kapura, bejárati ajtóra függeszthetjük a díszt úgy, hogy a masni takarja a kampót.










Ráadás ötlet


Más, egyszerű formát (csillag, harang) is hajlíthatunk,
de a borítás után is látsszon, mi akar lenni. Ügyeljünk arra, hogy a fenyőágak jól rögzíthetőek legyenek. Ha szükséges, a vastagabb drótból alakítsunk ki merevítőszálakat, amelyeket a vékonyabb dróttal erősíthetünk a keretre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top