Otthon

Boldog karácsonyt a bolygónak!

December végén már az egész környezetünk a karácsonyról szól – de vajon a karácsonyunk mennyire szól a környezetünkrõl? Vajon igazán „zöld”-e a karácsonyunk?





De a másnap reggel, országszerte több ezer tonna gombócba gyűrt csomagolópapírral a kukák körül, már kevesekben sejlik fel.


Készülődjünk környezettudatosan!

Mindössze néhány percig tart a kívánatos csomagok jelenése a fa alatt, a gyertyagyújtástól csupán addig, amíg a kicsiket sikerül visszafogni. Viszont milyen sokba kerül: díszpapír, névkártya, szalagok, ragasztó! 
A készülődés emeli ki az ünnepet a hétköznapok sorából, s nem a szentestére költött összegek vagy a pikáns és egzotikus fogások, s nem is a többhetes bevásárlási hajsza.

Készülődhetünk környezettudatosan is a karácsonyra, s főleg, ha gyerek van a háznál, akkor éri meg minél zöldebbé varázsolni az ünnepet, mert az otthoni példának minden egyébnél erősebb a nevelő hatása. Persze csak akkor, ha több idő jut rá, mint a tévénézésre.





Nézz be a fórumokba!
• Karácsonyfa cserépben »
• Mennyit költesz karácsonyra? »
• Műfenyőt karácsonyra? »
• Te mit készítesz karácsonyra? » 
Legyen zöld a karácsony!


Akár fekete, akár fehér a karácsony, minden különösebb lemondás nélkül varázsolhatunk belőle zöldet. Európa-szerte terjed ez a szemlélet: Berlinben van biokarácsony, a németországi Kiel városában környezettudatos tanácsadást tartanak, Bécs pedig az elmúlt években a papírcsomagolást évekre kiváltó „Wiener Weihnachtssack”-ról,  a művészi kivitelezésű textilzsákról híresült el. Amit nem gyűrünk össze, nem firkálunk rá jókívánságokat, nem kell hozzá ragasztószalag, és ami a legfontosabb: évekig használhatjuk.

Készítsük együtt!

Nem érdemes Bécsig elmenni: házilag is elkészíthetjük ezeket a darabokat. Ráadásul ha ennek szentelünk egy adventi szombatot vagy vasárnapot, és társakat is hívunk a kézművességhez (forralt bor vagy tea mellé), máris sokat emelünk a karácsonyi hangulaton.
Egy ilyen szép, az ügyesebbek által akár patchwork technikával díszített zsákocska „2 in 1” funkciót tölt be: ajándék és csomagolás is egyben. Sok más olcsó és egyedi „csomagolóajándék” van, melyek elkészítését – praktikusan vagy környezettudatosan, kinek mi tetszik – összeköthetjük a társas élettel. Így a kötelező látogatások szervezése is egyszerűbb lesz, de nemegyszer élvezetes ötletbörzék alakulnak ki a barátokkal, barátnőkkel zsúfolt konyhában.





Együtt biztosan kreatívabbak vagyunk!

Készíthetünk díszgyertyákat: ma már minden kellék kapható a barkácsboltokban. Festhetünk együtt üveget: ha befőttes, kerülhet bele sütemény, ha kisebb annál, keverhetünk házilag fűszerkeveréket, ezzel feltöltjük, s máris kész az ajándék. Ha hosszú nyakú, abba az ugyancsak házilag is könnyen elkészíthető fűszerolaj vagy fűszerecet illik. Ha széles szájú, lapos, töltsük fel karácsonyi potpourrival.
A szalvétatechnikával díszített dobozok készítése ugyanilyen társas szórakozássá válhat, a dobozba kerülhet bármi, amiről tudjuk, hogy örömet okoz. Akár egy szép karácsonyi szalvétákból álló válogatás! Vagy mézeskalács-alapú karácsonyfadíszek, melyek elkészítése egy újabb hangulatos adventi délután, barátokkal, teával.

Legyen haszna az ajándéknak!

Elemi szempont, hogy ne céltalan tárgyacskákat készítsünk. Ideje belátni: mára a legtöbb hozzátartozónk élettere megtelt a porfogó csecsebecsékkel, és ezek között sok olyan van, melyet semmiképp nem dobhat ki, mert a drága nagyi halálra sértődne. Tehát legalább mi ne terheljük tovább a helyszűkével küszködő otthonokat. Ha mégis vásárolunk, például fiatal pároknak, „töltődő” otthonokba, gondoljunk arra, hogy ma már sokféle energiatakarékos berendezés kapható, s próbáljunk ezek közül választani.
Adhatunk pénzt is karácsonyra, persze zöldet. Szépen megrajzolt, kifestett, házilag készített „csekkjeinken” tehetségünkhöz és képességeinkhez mérten pár órára szóló gyerekvigyázást, jogi tanácsadást, bútorjavítást vagy akár egy finom vacsora elkészítését.


Legyen fenyő is!

A zöld karácsony egyik főszereplője maga a karácsonyfa. Igen eltérő, hogy kinek mekkora méretű fenyőtől kezdődik az igazi ünnepi hangulat – üdvözlendő, amikor fiatal, még gyermektelen párok beérik a vázába tett, jelképesen feldíszített fenyőágakkal. Terjed az esztétikus fenyőutánzatok divatja is, hiszen ez a recycling megoldás évente egy fát kímél meg. (Nem a retrohangulatot árasztó hetvenes évekbeli rettenetre gondolok!) 







Akinek kertje van, s abban alkalmas méretű fenyőfa, onnan is kiveheti. Vigyázva, nagy földlabdát hagyva a gyökerén, jutazsákba téve, hogy az érzékeny hajszálgyökerek ne sérüljenek meg, és a föld ne morzsolódjon el. Ha vége a karácsonynak, visszaültethetjük – egy ilyen „családtagot” a gyerekek is szívesen ápolnak még hónapokig is akár. Ha rávesszük őket, feldíszíthetik a kertben szalonnakockákkal, faggyúgombóckákkal, pattogatottkukorica-füzérekkel, így varázsolva az ég madarainak is karácsonyt.


Akinek nincs kertje, az pedig szánja rá azt az egyetlen telefonhívást (Ökoszolgálat, 06/80/269-446), hogy megtudja, hogyan lehet a kivágott és elszáradt fácskát komposztáltatni. Ma már vidéken is megtehetjük ezt!


Tudatosan óvjuk a fát!

Tudnunk kell azonban: ha a fára műhavat vagy arany-, ezüstport szórunk, ezzel ugyancsak értéktelenítjük a komposztálást, a dekoráció kémiai öszetevői miatt. A csillogó sztanioldíszekről is megéri lemondani, mert ólomtartalmuk környezetszennyező, műanyagtartalmuk nehezen bomlik le (vagy belátható időn belül egyáltalán nem). Gyönyörűen mutatnak a zöld fenyőn a csillogóra törölt piros almák, a diófüzérek is, a saját készítésű díszek pedig a legkedvesebbek mindenkinek – és ajándéknak is jó megoldás. Készítsük ezeket természetes anyagokból, így a díszek egy része ehető lesz, a másik könnyen lebomlik. Ajánlott a paraffingyertyák helyett a méhviasz vagy sztearingyertyák használata is.

Figyeljünk az ételre is!

S végül a menü, ami általában az ajándékbontás mellett az est másik fénypontja. Egzotikus importtermékek helyett teljes értékű menü állhat össze a hazai biotermesztésből is. Nemcsak a minőség, a mennyiség is fontos! Egy néhány éve készült felmérés szerint karácsony körül eszünk a legtöbbet (és ilyenkor mozgunk a legkevesebbet…), de a legtöbb ételt is ekkor dobja ki a szemétbe az európai polgár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top