Otthon

Ami a lakást otthonná teszi: a textilek

Az új lakás, a szép bútorok, a frissen festett fal még nem minden. Ahhoz, hogy egy helyiség igazán otthonná váljon, szükség van puhaságra, színekre, harmóniára. Vagyis szükség van a textilekre! Egyedi, szép textilekre.

Váradi Emese évek óta készít egyedi textiltermékeket. A stólák, táskák és pénztárcák mellett lakástextilek is kikerülnek a keze alól. A megrendelő elképzelése és Emese ötletei szerint elkészült párnák, függönyök, ágytakarók és paravánok sokkal közelebb állnak a leendő tulajdonos szívéhez, mint a bárhol megvásárolható textiltárgyak.






Ki Váradi Emese?
A textil, a textilfestés, a természetes anyagok használata mindig is meghatározta Váradi Emese érdeklődését és munkáját. Rajz szakos tanárként végzett a szombathelyi főiskolán, diplomamunkáját a növényekkel való színezésről, annak hagyományairól írta. Ezután az Iparművészeti Egyetemen diplomázott. Jelenleg egy budapesti gimnáziumban óraadó tanár. 






Ahol megnézheted…
• Váradi Emese munkáit itt megnézheted! » 
Emese elsősorban két anyagot használ: pamutvásznat, amelyet kötözéses és hajtogatásos batiktechnikával színez, és selymet fest, amelyet általában más anyagokkal társít, vagy több rétegben használja, és „áttöri”. Ha nagyobb selyemmunkákat készít, például függönyt vagy ágytakarót, általában előtte a technikát és a mintát kikísérletezi kisebb formában is; éppen ezért szinte valamennyi lakástextilnek létezik egy stóla jellegű változata is.

Nászajándéknak is

Ezekben az egyedi lakástextilekben az a legjobb, hogy egymással harmonizáló vagy akár ugyanolyan színű és mintájú lehet a szobában felhasznált valamennyi lakástextil. Selyemből és pamutvászonból is készülhet ilyen garnitúra: ágytakarók, párnák, függönyök, falvédők. (Egy ilyen összeállítást nézhettek azokon a képeken, ahol egy fiúszoba és egy lányszoba látható.) Nagyon jó ötlet például nászajándéknak is egy-egy ilyen összeállítás, főleg, ha tudjuk, hogy a pár milyen stílusú tárgyakat szeret vagy milyen színek jellemzőek az otthonukban.







Emese mostanában kísérletezik egy új ötlettel: háromdimenziós falvédőket készít. Ezek nem simulnak a falra, hanem különböző megoldásokkal valamilyen módon belógnak, bekúsznak a térbe. Szintén különleges megoldás a dupla falú paraván. Itt selyem a paraván mindkét oldalára felkerült (dupla az anyag), és az egyik oldalra festett, áttetszően könnyed krizantémminták fénnyel megvilágítva átsejlenek a másik oldalra készített mintákra. Emesének azért is különlegesen kedves ez a darab, mert lányával, Sacival együtt készítették.





Fejek a terítőn?

Emesének néha egészen különleges ötleteket kell textilre álmodnia. Előfordult például, hogy a megrendelő csupán annyit mondott, napocskákat szeretne mindenhová, és ez alapján készített el abroszt és ülőpárnákat egy ebédlőbe. Máskor egy osztályfőnökétől búcsúzó osztály kérte meg, hogy egyedi, különleges ajándékot készítsen tanárának. Végül aztán megszületett a megoldás: árnyképeket készített a nebulók fejéről, és ezt festette rá egy abroszra. De olyan megrendelése is volt – igaz, ez nem a lakástextil témakörében –, amikor egy cégnél ötven dolgozó szemszínét, hajszínét és hobbiját adták meg, és ebből kellett kitalálnia az egyedi kiegészítőket.
Emese munkáinak különlegessége, hogy a mesterséges festékekkel készített kendők mellett már használ természetes alapanyagú színezékeket is. Az erdő és mező virágait, terméseit hívja segítségül a ragyogó színekhez.






Hogyan csináld?
Ugyan Emese egyedi technikákkal dolgozik, amelyeket hosszú évek során kísérletezett ki, de te is kipróbálhatod a selyemfestést. Ha beszerezted a szükséges anyagokat (fehér selyem, festékek, ecsetek), először tervezd meg, hogy milyen mintát szeretnél felvinni a selyemre. Ezt rajzold le egy fehér papírra, lehetőleg filctollal. Ha a vastag fekete vonalakkal rajzolt mintát a  kifeszített selymed fölé helyezed, az áttetszik. Fontos, hogy a selyem jól ki legyen feszítve a minta felett, mert ha laza az anyag és mozog, nem lesz szép a felvitt minta. Ha nem szeretnéd, hogy a színek egymásba folyjanak, használj kontúrozót is, de érdekes alkotások születhetnek, ha hagyod a színeket összefutni. Várd meg, míg tökéletesen megszárad, ezt követően fixálni kell. Ez utóbbi művelet attól függ, milyen festéket – vasalósat vagy gőzölőset –   használtál. És már kész is van az egyedi textiled. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top