nlc.hu
Otthon

A hûtõszekrény

Amikor hazaérünk egy nagyobb bevásárlókörútról, mindent válogatás nélkül halmozunk a hûtõszekrénybe. Nem gondolnánk, hogy a hûtõnknek is szüksége lenne egy kis rendszerre, odafigyelésre. Tippjeink a hûtéshez.

Minek hol a helye? Rend a hűtőben


A hűtőgépnek minden háztartásban helye van. A tárolás, a frissen tartás és persze a spórolás fontos kelléke. De jól is kell vele bánni ahhoz, hogy igazán megbízható társ legyen.

 




A mai hűtőszekrények különböző klímazónákkal rendelkeznek. A legfelső részen van a legmelegebb, alul pedig a leghidegebb, kb. 2 °C. A legalsó fiókos rész megint melegebb, itt 8 °C uralkodik, így a hűtőszekrény különböző részeinek „éghajlata” között 6 °C eltérés is lehet. 




A megfelelő hőmérséklet a hűtő középső részén 5 °C. Ajánlatos a hőmérséklet-eltéréseket kihasználni, hiszen ezzel minden ételfajtát a legoptimálisabban tudunk tárolni.

• A leghidegebb polc a legalsó (a zöldségesfiókok fölötti), itt 2 °C van. A friss hús és hal számára ez a legmegfelelőbb hely.

• A középső részen (4-5 °C) és legfölül (8 °C) tároljunk tojást, tejtermékeket, felvágottakat, maradékokat, és azokat a termékeket, amin a „felbontás után hűvös helyen tartandó” jelzés olvasható.

• A legalsó fiókok zöldség- és gyümölcstárolásra szolgálnak (10 °C). A hűtőajtó a legmelegebb rész. Ez azoknak a termékeknek a helye, amelyeknek csak enyhe hűtésre van szükségük (pl. vaj, mustár, italok).

• Ne pakoljuk tele a hűtőszekrényt! Ha nem marad hely az egyes termékek között, akkor a levegő nem tud cirkulálni. 
• Nyáron a hűtő hőmérsékletét vegyük lejjebb, és mindig győződjünk meg róla, hogy az ajtót jól becsuktuk-e.
• Takarjuk le az élelmiszereket, ha a nedvességképződést vagy az ízveszteséget el szeretnénk kerülni!
• Az ételmaradékokat tároljuk lapos, lezárt dobozokban. Biztosan előfordult már mindenkivel, hogy megfeledkeztünk pár dologról, és nem ettük vagy főztük meg. • A frissen vásárolt élelmiszert célszerű a már bent lévők mögé pakolni, így a régebbiek előbb elfogynak.










Nem minden terméknek jó a hűtés!
Ha a cukkinit, paradicsomot, déligyümölcsöket tárolunk hűtőszekrényben, azzal csak veszítenek minőségükből, még a kenyér is hamarabb megöregszik.  

Tisztítás





Néhány tipp a tisztaság megőrzéséhez:

• Lehet, hogy egyértelműnek tűnik, de ami romlott, azonnal dobjuk ki.

• Az erős illatú ételeket alaposan takarjuk le, hiszen a gumis, illetve műanyag részek könnyen beveszik a szagokat.

• A gyümölcsöket helyezzük tányérra. Ha megromlanak, könnyebb a tányért elmosni, mint a hűtőpolcot. 
Minden nagyobb bevásárlás előtt célszerű a hűtőszekrényt kitakarítani. Miközben kipakoljuk az élelmiszert, mindent alaposan vizsgáljunk meg, nem romlott-e! Mindeközben praktikus a bevásárlási listát is elkészíteni, ekkor látjuk a legjobban, mit kell pótolnunk.

Minden polcot és fiókot vegyünk ki, és langyos, mosószeres vízben mossuk el őket, a súrolók ugyanis árthatnak. Olvasztáshoz  használhatunk meleg, ecetes vizet, ez a szagokat is eltávolítja.
A makacs, ragadós foltokat legkíméletesebben fogkefével távolíthatjuk el. Ne felejtsük el az ajtóhoz tatozó gumis részek tisztítását sem.






Energiafelhasználás


A hűtőgépek és a fagyasztók nagy „áramzabálók”. Fogyasztásuk a háztartások éves energiafelhasználásának 40 százalékát teszi ki. 

• Soha ne állítsuk őket a gáztűzhely, a mosógép, a mosogatógép vagy a fűtés mellé. Jobb, ha a direkt napfényt is elkerüljük.
• Ügyeljünk arra, hogy ajtajukat ne hagyjuk sokáig nyitva, és soha ne tegyünk be még meleg ételeket.

Mindenki tudja, hogy a hűtő- és fagyasztószekrényeket rendszeresen le kell olvasztani. Minél több bennük a jég, annál több áramot fogyasztanak. 
Hirtelen magassá vált áramszámlánk oka az is lehet, hogy háztartási gépünk ajtaja nem jól zár. Ezt egy zseblámpával könnyen tesztelhetjük: a konyhában kapcsoljuk le a villanyt, a zseblámpát tegyük be a hűtőbe. Ha fény szűrődik ki, bizony valami nem stimmel.





Vásárláskor figyeljünk az energiafelhasználási táblázatra. Háztartási gépek esetében a gyártónak kötelező feltüntetni, hogy az adott gép melyik energiaosztályba tartozik. A legjobb, ha A vagy B osztályba tartozó háztartási gépet veszünk. Ne tévesszen meg senkit, ha a G és az F osztályhoz tartozó hűtők és fagyasztók olcsóbbak. Sokkal több áramot fogyasztanak, így a kedvező árnak ráfizetés lesz a vége. 


Önolvasztás, antibakteriális védelem és no frost

A készülékeknek ez a funkciója rendszeres időközönként automatikusan leolvasztja a hűtőtér hátfalán képződő deret, esetlegesen jégréteget. A leolvadó vizet a készülék felfogja és elpárologtatja. Az önolvasztás nagyon praktikus dolog, de ez is megnöveli az áramfogyasztást. 
Egyes márkáknál a hűtőtér oldal- és hátfalán, valamint az ajtóbelsőn antibakteriális hatású bevonat is van. Ez láthatatlan, teljesen veszélytelen, a készülék teljes élettartamáig ható, de ugyanakkor tökéletes védelmet nyújt a hűtő páradús hátfalát igencsak kedvelő gombák, spórák szaporodása ellen.

A no frost technológia lényege az, hogy a –18°C-nál hidegebb levegőt ventilátor tereli a fagyasztótér minden sarkába. A levegő nedvességtartalmát a készülék elvonja és a készüléken kívül elpárologtatja. A hűtő fáradságos leolvasztását tehát végleg elfelejthetjük.





Linkek, tippek:
• Fórum: Hűtőgépet, milyet? »
• Mindent a hűtőgépről »
• Több mint hűtőgép »
• Fogyasztóvédelmi Felügyelőség »
• Tudatos Vásárlók Egyesülete » 
Egyre több embernek fontos, hogy hűtőjében tisztaság uralkodjon. A baktériumokat senki sem kedveli. Igen borsos áron ugyan, de megjelentek azok a hűtőszekrények, amik meggátolják a baktériumok képződését.
Akadnak olyanok is, amelyek a belső hőmérséklet-csökkenést vagy a működési zavart riasztóval jelzik. A legnagyobb gyártók (Bosch és Siemens) már kifejlesztették a mobiltelefonon keresztül irányítható hűtőszekrényt. Bárhonnan lehívhatjuk az éppen aktuális hőmérsékletet, és ha netán egy utazás előtt elfelejtettük volna kikapcsolni, azt is megtehetjük.

ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top