nlc.hu
Otthon
Pitypangmintás tartóüvegek

Pitypangmintás tartóüvegek

Habár ez az üveg egy tésztatartókészlethez tartozik, ugyanilyen jól mutat majd akkor is, ha teával, kávéval vagy cukorral töltjük meg, netán különféle színû fürdõsókkal. Konyhád dísze lehet, bár ajándéknak sem utolsó.

A pitypangok mindig olyan üde látványt nyújtanak, amikor odakint nőnek a szabadban, úgyhogy kidolgoztam egy kiváló módszert, amellyel nagyon egyszerűen megjeleníthetem őket ezeken a szokatlan formájú üvegeken műanyag hab végű ecsetek, vattapálcikák és kontúrfestékek segítségével.






Kellékek:
• három üvegből álló készlet
• 2,5 cm széles műanyag hab végű ecset
• kis festőecset
• üvegfestékek citrom-, sáfránysárga, ánizszöld és deres médium színekben
• hozzá való gyöngyfehér kontúrfesték
• vattapálcika








1. lépés
Előkészületek:

Mossuk el és szárítsuk meg az üvegeket. A Minták és motívumok fejezetből másoljuk ki papírra mindhárom motívumot úgy, hogy mindhárom virágfejhez ugyanazt a szárat és levélzetet használjuk. Vágjuk a papírt megfelelő méretre.


Munkamenet:

1. Dugjuk be a rajzolt mintákat az üvegek belsejébe, majd töltsük tele tésztával, olajos magvakkal vagy lencsefélékkel, amelyek a helyükön tartják a rajzot. Dugaszoljuk be az üveget.








2. lépés
2.
Ollóval vágjuk a habvégű ecset végét kb. 1,8 cm szélesre. Öntsünk valamennyit a zöld festékből tálkába a pitypangszárakhoz, és gyakoroljunk kicsit egy üvegdarabon vagy befőttesüvegen, mielőtt a tésztásüveghez látunk.

A habvégű ecsetet mártsuk bele a festékbe, és az üveg alatti mintát követve rajzoljuk meg a szárat és a leveleket, időnként újra megmártva az ecsetet.

Ismételjük meg az eljárást mindhárom üveg esetében.







3. lépés
3.
Az első üvegre citromsárga üvegfestékkel festjük a pitypang bimbóját, amelyhez finom ecsetet használunk. Rajzoljunk meg néhány hegyes sárga szirmot is, amelyek jelzik, hogy a bimbó kipattanásra kész.

4. A teljesen kinyílt pitypanghoz a második üvegen használjuk a habvégű ecsetet és a citromsárga festéket. Egymáshoz egészen közel, a nap sugaraihoz hasonlóan helyezzük el egy-egy vonással a szirmokat.

Ezután fogjunk egy vattapálcikát, és rögtön adjunk életteli mélységet a virágfejnek azzal, hogy a sötétebb sáfránysárga festékkel kiemeljük a virág közepét. Egyenesen tartsuk a vattapálcikát, és pettyegető mozdulattal vigyük fel a festéket.

5. A harmadik üvegen a bóbitát kissé más technikával festjük. Egy kis darab szivaccsal és egy kevés deres fehér festékkel kerek pamacsot festünk az üvegre. Egy félóráig száradni hagyjuk, mielőtt folytatjuk.







4. lépés
6.
A gyöngyfehér kontúrfesték segítségével rajzoljunk apró keresztecskéket a bóbitába, amelyek a szállni kész magocskák ernyőcskéit jelzik. Ha mindhárom üveget megfestettük, hagyjuk őket száradni több napig, majd távolítsuk el a papírmintákat.

Győződjünk meg róla, hogy a kontúrfesték teljesen megszáradt, mielőtt megfelelően kiégetjük a munkadarabokat.

Ötlettár:

Használjuk fel a pitypangmotívumot arra, hogy egy nagyobb darab üvegre nagy csokor virágot festünk.







5. lépés

Ha többféle árnyalatú zöldet használunk, az fokozza az ábrázolás dimenzióját. Kezdjük a leghalványabb zölddel, és a csokor tetejére fessünk sok-sok virágot. Ha tetszik, használhatunk ecsetet a pitypanglevelek élethűbb ábrázolásához.

Könyvajánló:

Cikkünk Moira Neal – Az üvegfestés titkai (Praktika-könyvek) című könyvéből közölt részletet. 22 eredeti, modern festett üvegtárgy elkészítésének menete olvasható ebben a könyvben. A tárgyakkal otthonunkat díszíthetjük, vagy ajándékba adhatjuk azokat a legkülönfélébb alkalmakra.

Fedezzük fel a kreatív festéshez használatos eszközök és anyagok inspiráló, izgalmas birodalmát – lenyűgöző hatásokat érhetünk el velük. Az ötletek között tartóedények, asztali üvegneműk, lámpák és egyéb ajándékok, sőt még üdvözlőkártyák is szerepelnek…

Illusztrált, lépésről lépésre ábrázolt munkamenetek és pontos utasítások, valamint gyönyörű színes fotók biztosítják a kifogástalan eredményeket.






 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top