A hordozható grillsütőt bárhol felállíthatjuk… |
Ezerféle ínyencséget készíthetünk a szabadban, de mielőtt bárki azt gondolná, hogy egy jó grillpartihoz elegendő a húsokat a rostélyra teregetni, s a söröskorsóból nagyokat kortyolgatva a székből figyelni a süldögélő finomságokat, az téved. A sikeres grillezés titka ugyanis a gondos előkészületekben rejlik. Mielőtt átadnánk magunkat a kerti sütögetés örömeinek, érdemes átgondolni néhány kérdést.
A mobil grillsütő a legegyszerűbb megoldás |
Mobil grillsütő: A kereskedelemben kapható kész kerti sütők használata tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, hiszen könnyűfémből készülnek, egyszerűen össze- és szétszerelhetők, könnyedén mozgathatók, kis helyen tárolhatók, a kert bármely pontján felállíthatók, tisztán tarthatók, és üzemeltetésük sem igényel különösebb szakértelmet. Hátrányuk is az egyszerűségükből fakad, hiszen csupáncsak a sütési funkcióra használhatók, általában minimális állítási és szabályozási lehetőséggel.
Épített tűzrakó hely: Természetesen szabad tűzön nemcsak grillezni lehet, hanem süthetünk nyárson is. Ha van rá lehetőség, hogy a saját kertünkben alakítsunk ki kőből vagy téglából készült, kör alakú állandó tűzrakó helyet, akkor szóba jöhet a nyársas sütés is. A nyársas sütéshez megfelelő erősségű, különböző formájú fém- vagy fanyársakat használjunk. Nyárspálcát vagy nyársbotot készíthetünk mi magunk is, úgy, hogy levágunk egy 1 méter körüli tömör faanyagú, lehetőség szerint egyenes faágat, s az egyik végét kihegyezzük, majd erre tűzdeljük fel a már előkészített húsféleséget, esetleg zöldségeket.
Süthetünk nyárson is… |
Grillkandalló: A kőből készült kerti grillkandalló kertünk szép díszévé válhat. Hátránya azonban az, hogy kis mennyiségű étel elkészítéséhez nem túl gazdaságos.
A helyszín előkészítése
Terítsük meg és készítsük elő a szokásosnál nagyobb méretű vendégasztalokat. Nagyobb asztalra még kisebb létszámú vendégseregletnél is szükség van, mert minden köretet, salátát, kenyeret, ízesítőt és mártást a megterített asztal közepére helyezünk. Hagyjunk helyet a tálaknak is, amelyekre a kész húsokat, sülteket helyezzük. Ha nagyobb létszámmal számolunk, akkor a grillkészülék mellett egy külön büféasztalt is felállíthatunk, ahová minden kiegészítőt tányérokat, evőeszközöket és szalvétákat el tudunk helyezni. S ne feledjük, hogy szabad ég alatt az ételek gyorsabban kihűlnek, ezért a büféasztalra egy tálmelegítőt is felhelyezhetünk. Előre gondoskodjunk megfelelő rovarriasztóról is, hogy ne a kellemetlen betolakodók miatt kelljen visszavonulót fújni.
Nélkülözhetetlen grillkellékek: |
Grillrács, amin a húst sütjük
Hosszú nyelű húsforgató csipesz Villák, grillfogók, lapátok Fémkefe a grillrács tisztításához Kenőecsetek Zsiradék a sülő hús kenegetéséhez Hőálló kesztyű Faszén Rostélyfogó: előfordulhat, hogy menet közben pótolni kell a szenet, ehhez azonban meg kell emelni a forró grillrácsot. Ezzel az eszközzel azonban biztonsággal elvégezhetjük a műveletet. Kézi tűzoltó készülék: a biztonságos grillezés elengedhetetlen eszköze, ennek hiányában egy vödör víz feltétlenül legyen a közelben. |
Mire ügyeljünk, ha tűzrakó helyet építünk?
Az épített tűzrakó helyet szélvédett környezetbe, olyan helyre tervezzük, ahol biztonságosan rakható a tűz, nincsen építmény vagy olyan fa a közvetlen közelben, melynek ágait megperzselheti a magasra felcsapó láng.
Ne feledkezzünk meg a kerti világításról sem. Jól mutatnak a földbe leszúrt fáklyák, s még a szúnyogok ellen is hatásosak.
Asztalok, asztali eszközök, ülőhelyek
Célszerű műanyag tányérokat, poharakat használni… |
Az asztalok és ülőhelyek elhelyezésénél gondoljunk a szeszélyes nyári időjárásra is, mert egy hirtelen jött nyári zápor igen kellemetlen véget vethet az összejövetelnek. Állítsunk fel egy partisátrat, ahova vész esetén bevonulhatunk.
A hangulatot különféle fényekkel is fokozhatjuk… |
A grillparti kellemes hangulatát fokozhatjuk különféle kerti lámpák, kerti mécsesek, fáklyák használatával. Ez utóbbi még a kellemetlen vérszívók, szúnyogok ellen is remek szolgálatot tesz.
A parázs akkor jó a roston sütéshez, ha már nem lángol, nem füstöl. Ha lángon sütünk, a hús külseje, bőre megég, a belseje pedig véres vagy kemény marad.
A sikeres grillezés titka a megfelelő hőfokú parázs. A parázs akkor megfelelő, ha nagyjából egyenletesen fehér, pernyés, és mindenhol körülbelül azonos mértékben izzik, ehhez azonban kell egy kis idő, ezért kb. már fél órával a sütés megkezdése előtt gyújtsuk be a faszenet.
A parázson való sütésnél a tűz erősségét a parázs szét- vagy összehúzásával, hamuval történő beszórással szabályozhatjuk.
Először a faszenet helyezzük a tűztérbe, majd a tetejére készítsünk egy kisebb tüzet vékony keményfa gyújtósból, így a faszén könnyebben átizzik.
Tippek tőletek: fórumajánló |
|
Grillezésről minden » Grillparti képpel » Lávaköves grillező » Teraszon grillezni » Grillezés, kerti sütés » |
A grillparti velejárója a füst, mely ellen úgy tudunk védekezni, ha megfelelő minőségű tüzelőanyagot választunk, és felhasználásig szárazon tartjuk.
Figyeljünk arra, hogy a grillrács acélból legyen, erre ugyanis nem ragad rá a hús.
A sütés hőfokát a grillrács és a faszén távolságának változtatásával szabályozhatjuk.
A tüzet sohasem szabad a grillsütőben vízzel leöntve oltani, mert tönkretehetjük a sütő tűzterét. Ha lehet, hagyjuk a parazsat kialudni, majd szedjük ki egy lapáttal fémvödörbe a hamut és a maradékot.
Papírt, aprófát, kerti hulladékot és limlomot ne tegyünk a grillsütőbe. Használjunk faszenet, brikett formájút vagy szabálytalant, amelyik tetszik.
A kerti sütéshez mindig friss húst használjunk ne tároljuk előtte mélyhűtőben.
Pácoláskor használjunk fémedényt műanyagban könnyen bepállik a hús.
A húsokat soha ne villával fordítsuk meg, mert kifolyik belőlük a húslé, és kiszáradnak. Használjunk inkább lapátkanalat vagy hússütő csipeszt, és azzal forgassuk a húsokat.
Grillsütőlelőhelyek üzletlista: |
Bricostore áruházak » Baumax áruházak » Praktiker áruházak » OBI áruházak » Tesco áruházak » |