Otthon

Varázsolj oázist a szabadba!

Lehet csodás balkonunk, óriási tetõkertünk vagy parányi erkélyünk – egy dolog közös e terekben: számtalan jó beszélgetésnek, grillpartinak vagy egyszerû relaxálásnak adnak helyet.

Csupán néhány ötletes kiegészítő, pár praktikus bútor szükséges ahhoz, hogy csendes udvarunk teraszán otthonos atmoszférát vagy belvárosi erkélyünkön egy saját kis oázist varázsoljunk. Szüntessük meg tehát a lomtárat teraszunkon – különösen, ha az utcáról jól látható –, és teremtsünk a lakás, illetve ház stílusához illő mesés miliőt.






Még több ötlet, még több fotó! Nézd meg a képgalériánkat! Klikk ide! »










Ez a bájos kerti garnitúra a balkonon is jól mutat (Fotó: Schafer Butik)
Burkoljunk!

Amennyiben komoly balkonalakításba kezdenénk, számos burkolóanyag közül választhatunk, csupán azt kell eldöntenünk, hogy az egzotikus faburkolat, a mediterrán járólap vagy a természetes térkő áll közelebb hozzánk.

Ma már ugyanis terítheti teraszunkat akár kivételes minőségű trópusi fa vagy tölgyfa burkolat is, amely a kezelőolajoknak köszönhetően tisztítható és ellenálló lesz. De burkolhatunk kerámialappal is, amelynek viszont az élettartama kitűnő, ezenkívül nem igényel különleges ápolást, felületkezelést, és egyszerűen tisztítható. Ráadásul a kerámiát gyártók és forgalmazók kínálatát felület, szín és méret terén egyaránt óriási választék jellemzi.

Tipp: Amennyiben nem szeretnénk mélyen a pénztárcánkba nyúlni, lehetőségünk van egzotikus hangulatot varázsolni kevesebb pénzből is. Vásároljunk 45 × 45-ös méretű akácból készült padlódeszkákat. Ezzel egy csapásra megváltozik balkonunk atmoszférája.
Fallal körülvett fedett teraszon bambuszból, természetes hatású szövetből vagy kókuszrostokból készült szőnyeget is tehetünk az aljzatra.







Válassz természetes anyagból készült kültéri bútort! (Fotó: Schafer Butik)

Nyári kényelem

A „szabadtéri nappalink” bútoraival szemben feltétlenül legyenek elvárásaink, hiszen a kültéri asztalkák, székek, napozóágyak és szófák vagy akár kanapék idén nyáron is erős igénybevételnek lesznek kitéve. Tűrniük kell a vizet, napfényt, nedvességet és párát. Ezért célszerű a bútoralapanyagok tekintetében is a természetességre törekedni. Noha az utóbbi időben lényegesen háttérbe szorult a műanyag bútorok kereslete, továbbra is jelen vannak a hajlékony és törékeny alkalmatosságok, amelyek mindenki számára megfizethető áron „pompáznak”. Idejük azonban kétségtelenül leáldozóban van, így ha tehetjük, válasszunk valamilyen természetes fából készült kültéri bútort. Számtalan fafajta, mint a vörösfenyő, tíkfa, akác és rattan kiváló állóképességgel rendelkeznek, de dönthetünk a görög szigeteket idéző kovácsolt vas mellett is.


Tipp: Költségtakarékos megoldás lehet, ha körülnézünk a lomtalanítandó és még jó állapotban lévő faszékek és -asztalkák között, amelyeket kedvünkre festhetünk, viaszolhatunk és pácolhatunk. A végeredmény talán még nagyobb örömet jelent majd, mint ha egy vadonatújat vásároltunk volna.







Öltöztesd meleg színekbe a balkont! (Fotó: Schafer Butik)

Bútorok méltó díszei – Öltöztessük meleg, vidám színekbe a balkont!

A puha párnák, takarók, terítők és árnyékolók végtelenül elegánssá, meleggé vagy éppen romantikusan bájossá varázsolják a teraszunkat és erkélyünket. Célszerű tehát a szélsőséges formavilágú kültéri bútorok helyett semleges stílusút választani, amely jól kombinálható a különböző kiegészítőkkel.

Pihenőszékeinket, asztalunkat ne hagyjuk csupaszon – dobjuk fel őket néhány vidám kiegészítővel. Az idei textiltrend szerint hódítanak a 60-as évek hangulatát idéző geometrikus minták, valamint a csíkos, virágos, fényes és hímzett szövetek. Idén nyáron a merész színkombinációk dominálnak.
Kísérletezzünk bátran a tengerpartot idéző azúrkékkel, korallvörössel, aranyon csillogó homokszínekkel, de pompázhat erkélyünk akár érettgyümölcs-árnyalatokban is, mint a narancs-, málna- és almazöld tónusok.







A Flame gyertyák hatalmas méretüknél fogva igen feltűnő kerti díszek, és sokáig is illatoznak (Fotó: Forma)


A legkisebb teraszt is feldobhatjuk ötletes kiegészítőkkel. Futtassunk végig a korlát belső falán bambusz- vagy nádtekercset, tegyünk a talajra valamilyen természetes anyagból készült szőnyeget, pihenőszékünket pedig öltöztessük vidám, színes és puha textíliákba.







Az estéket tedd romantikussá néhány mécsessel (Fotó: IKEA)

Tipp: Némi kézügyességgel egyszerű pergolát is felállíthatunk, amelyre rögzíthetünk különböző árnyékolókat, például bambuszrolót vagy színes vásznat. Ettől még meghittebb lesz majd a balkon hangulata.







A spirál mécsestartó balkonod dísze lehet (Fotó: Schafer Butik)
Dekorációk

Az összképet tovább fokozhatjuk néhány ötletes kiegészítővel. Vegyük körbe magunkat virágokkal, nemcsak cserepes, hanem vágott zöldek is díszíthetik balkonunkat. A ládikák, kaspók és szélcsengők idézhetnek keleti hangulatot, de teremthetünk bohókás vagy romantikus légkört is a különböző kellékekkel. Az estéket pedig tegyük romantikussá néhány mécsessel és lampionfüzérrel.

Tipp: A nyaraláskor összegyűjtött köveket tegyük egy áttetsző, széles, nem túl magas üvegvázába, engedjünk rá vizet, majd tegyünk bele néhány rózsafejet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top